Delená strava POTRAVINY s ktorými PRIBERIETE a ktoré vám pomôžu SCHUDNÚŤ.

09.10.2013 06:20

Chudnutie a výber diéty na chudnutie je spojený s konzumáciou potravín vhodných a nevhodných na chudnutie. Delenie potravín na zdravé a nezdravé pre stravovanie človeka je pomerne jednoduché. Mnohé potraviny, ktoré spôsobujú nadváhu, u mnohých uspokojujú ich chuťové bunky a sú pomerne rýchlym zdrojom na doplnenie energie. Keď chcete schudnúť, mali by ste sa naučiť zaradiť do svojho diétneho jedálneho lístka potraviny a jedlá s vhodným výživovým a kaloricky primeraným zložením. 

Potraviny z ktorých najviac a najrýchlejšie priberiete.  

  • Nasýtené tuky zvyšujú hladinu cholesterolu a nielen pri diétach by sme ich prijímanie mali obmedziť. Nachádzajú sa najmä v potravinách živočíšneho pôvodu - teda v mastnom mäse, masle, vaječných žĺtkoch a syroch, takisto aj v chutných klobásach, slanine či jedle vyprážanom na oleji. Druhá skupina tukov, nenasýtené, sú nazývané aj dobrými tukmi a pre telo sú nadmieru dôležité. Nájdete ich v orechoch, rybách, sóji alebo olivovom oleji.
  • Biela múka a cukor.  Keď spojíme bielu múku a pridáme k nej rafinovaný cukor, priberiete. Ide o koláče, múčniky a zákusky, ktoré tak dobre chutia a tak veľmi prispievajú našim tukovým vankúšikom. Obe zložky idú do bežných receptov v pomerne hojnom množstve a zatiaľ čo vy máte dojem, že jedným koláčom nič nepokazíte, pravdou môže byť opak. Energia v ňom obsiahnutá je často dôvodom, prečo sa dostaneme vysoko nad rámec celodenného výdaju a koláč sa nám tak usadí do zásoby. Pravdou navyše je, že málokedy zjeme len jeden kúsok. Skúste preto bielu múku nahradiť tou celozrnnou a miesto rafinovaného cukru použite hnedý, prípadne prírodné sladidlo, ktoré má oveľa nižšie kalorické hodnoty. Alebo obmedzte príjem sladkého a múčneho.
  • Konzervované a solené jedlá a potraviny. Spoliehať sa pri chudnutí len a len na jedlá od výrobcov, polotovary, bujóny alebo konzervy, to znamená, že do tela naládujete i množstvo konzervačných látok a náhrad príchutí. Ich obsah si môžete na obaloch prečítať i sami a iste uznáte, že čím menej týchto rýchlo prípravkov zjete, tým lepšie pre telo i postavu. Zadržaná voda kvôli soli, to sú kilá navyše.
  • Nezdravé kalorické nápoje. Liter kolového nápoja sa ani zďaleka nevyrovná litru vody a snáď netreba vysvetľovať prečo. Sladené nápoje obsahujú množstvo cukrov, ktoré treba rátať k tým prijatým a takisto k tým, ktoré sa bez fyzickej aktivity nespália. Zostávajú v tele, menia sa nespotrebovanú energiu a ukladajú sa do podoby tukov.  
  • Ponuka ako multi celozrnné produkty, sedem druhov obilnín, to všetko môže byť zdravé, ale aj v skutočnosti obsahovať veľa kalórií. Mnoho chlebov označovaných ako viaczrnné sú zvyčajne vyrobené z rafinovaných obilnín, takže vám neprinesú dostatočný nutričný prínos celého zrna.Pozorne si pri nákupe prečítajte nutričné označenie. Ak je prvá v zozname zložiek múka, ide o rafinovaný typ zvyčajne bielej pšeničnej múky, ktorá vám nedodá 100%-nú kvalitu celozrnného pečiva.
  • Šaláty. Nepočítajte s tým, že všetko, čo má v ponuke slovo "šalát", musí byť aj zdravé. Pripravené šaláty z tuniaka, kuracie šaláty, šaláty s krevetami sú často len skryté tuky a kalórie z dôvodu vysokého obsahu majonézy. Aj keď veľa záleží na veľkosti dávky a prísad, taký tuniakový sendvič môže obsahovať až 700 kalórií a 40 gramov tuku!
  • Energetické tyčinky. Energetické tyčinky sú ideálne pred náročným fyzickým výkonom, prácou. Pozor však. Mnoho tyčiniek je naplnených sirupom s vysokým obsahom fruktózy, kukuricou, pridaným cukrom a tepny upchávajúcimi nasýtenými tukmi. Navyše, niektoré tyčinky môžu obsahovať viac ako 350 kalórií. Je dobrý nápad nadopovať sa zmesou vysoko kvalitných sacharidov a bielkovín pred dlhším tréningom alebo výletom, ale nie do kancelárie, kde celý deň iba sedíte.
  • Smoothies. Väčšina z nich sa skladá hlavne z ovocia a nízkotučného mlieka. Ide však o iný problém, o nepomerne veľkú porciu, ktorú si zvykneme pripravovať, alebo nám ju v baroch servírujú v obrovských sklenených pohároch. Mnohé smoothies sa podávajú v kombinácii s prídavkom cukru, zmrzliny alebo šumienok, čo znamená, že majú vysoko kalorický obsah. Niektoré koktaily môžu obsahovať až 500 kalórií. 
  • Potraviny s označením "bez tuku".  Bez tuku neznamená bez kalórií. Len preto, že potraviny neobsahujú žiadny tuk, nemusí ísť o produkty zdravej výživy. Samozrejme, existuje veľa zdravého jedla bez tuku (väčšina ovocia a zeleniny), ale vždy si skontrolujte nutričné označenie pri nákupe balených potravín. Namiesto tuku môžu obsahovať viac sacharidov, sodíka, menej vlákniny a vitamínov.
  • Rýchle občerstvenie. Aj pridané tuky z rýchleho občerstvenia spôsobujú tlak na stenách tepien, čo býva hlavným rizikom infarktu. Už dnes majú dve tretiny všetkých tínedžerov aspoň jeden rizikový faktor pre srdcové ochorenie v dôsledku zlej výživy a obezity, vysokej hladiny cholesterolu a nedostatku pohybu.
  • Nadbytok soli v ponuke rýchleho občerstvenia. Vysoká hladina soli je bežná v jedlách z rýchleho občerstvenia. Ani jedno jedlo nemá optimálne hodnoty, ktoré sa odporúčajú ako denný limit pre príjem soli, ktorý je od 1500 mg do 2300 mg. Mnoho z ich typických potravín ako hranolky a hamburgery, obsahujú soľ a konzervačné látky, ktoré majú negatívny vplyv na zdravie a sú v obrovskom množstve.
  • Vyprážané jedlá rýchleho občerstvenia. Veľa z ponuky rýchleho občerstvenia je vyprážané jedlo, plné nasýtených tukov a cholesterolu. Rýchle občerstvenie práve prispieva k vysokej hladine cholesterolu v našej krvi. Táto zmena hladín cholesterolu výrazne zvyšuje riziko pre rad zdravotných problémov, ako je srdcový infarkt alebo zlyhanie srdca. Dokonca aj šaláty v reštauráciách s rýchlym občerstvením môžu mať vysokú hladinu tuku kvôli syrom a kúskom slaniny.
  • Presládzané jedlá rýchleho občerstvenia. Potraviny rýchleho občerstvenia obsahujú aj vysoké hladiny cukru. Cukor sa pridáva do mnohých druhov rýchleho občerstvenia, aby posilnil chute a spokojnosť zákazníka. Vysoké hladiny cukru v potravinách môžu viesť k poškodeniu celkového zdravotného stavu, spôsobujú obezitu a prispievajú k rozvoju ochorenia, ako je diabetes a mŕtvica.
  • Veľké porcie rýchleho občerstvenia. Väčšina fastfood položiek má vysokú kalorickú úroveň aj preto, že ide o veľké porcie. Niektoré jedlá obsahujú viac kalórií na jednu porciu, než to, čo je povolené v zdravom stravovaní za deň.

Potraviny, ktoré vám pomôžu spaľovať tuk a schudnúť.

  • Grapefruit a ďalšie citrusy.  Toto citrusové ovocie je bohaté na vitamín C, ktorý môže posilniť váš imunitný systém, zvýšiť metabolizmus a riedi aj tuky. Ďalšie užitočné ovocie bohaté na vitamín C sú limetky, citróny, mandarínky a pomaranče.
  • Mliečne výrobky. Pridanie mliečnych potravín do denného jedálnička vám môže tiež pomôcť spáliť brušný tuk. Pýtate sa ako, keď mliečko a syry samé o sebe obsahujú dosť tuku? Výskumy dokazujú, že nedostatok vápnika vyvoláva v organizme uvoľňovanie kalcitriolu, čo je hormón, ktorý ukladá tuk v tele.
  • Čili.  Ak chcete spáliť brušný tuk, pridajte do jedla čili. Toto pikantné korenie obsahuje kapsaicín, ktorý zvyšuje metabolizmus, podporuje chudnutie a zvyšuje hladiny energie.  
  • Jablká. Jablká sú bohaté na pektín, živinu, ktorá bráni vašim bunkám v absorbovaní tukov, pomáha pri absorpcii vody z potravín a uvoľňovaní tukov z vašich buniek. Jablká tiež obsahujú antioxidanty, látky, ktoré by mohli brániť rozvoju metabolického syndrómu, čo je stav označený ako prebytočný brušný tuk.
  • Šošovica a iné strukoviny. Šošovica je bohatá na bielkoviny a rozpustnú vlákninu, čo sú živiny, ktoré stimulujú metabolizmus, stabilizujú hladinu cukru v krvi a zvyšujú schopnosť tela spaľovať tuky.

Nevhodné a nefungujúce zásady chudnutia.

  • Nejedzte po 17-tej hodine. Táto rada je vhodná, ak si chcete spomaliť metabolizmus. So spomaleným metabolizmom musíte zjesť stále menej jedla, aby ste nepriberali. Ak budete jesť menej jedla, ďalej sa vám spomalí metabolizmus. Postupne budete jesť stále menej a aj tak priberiete.
  • Nejedzte chlieb, iba extrudované chleby. Extrudované chleby majú vyššiu energetickú hodnotu, ako kvalitný celozrnný chlieb. To že na obale extrudovaných chlebíkov je napísané slovo fit alebo línia ešte neznamená, že môžete nekontrolovane zjesť celý balíček.
  • Z chleba sa priberá, nejedzte ho. Priberá sa zo všetkého, čoho sa zje viac, ako treba. Je isté, že peceň chleba natretý maslom nie je práve dobrý nápad. Bez masla však menší krajec celozrnného chleba určite podporí váš zámer schudnúť a pritom nehladovať.
  • Jedzte dopoludnia len ovocie, koľko chcete. Ovocie (hlavne prezreté) má pomerne vysokú energetickú hodnotu, pri chudnutí nie je dobrým nápadom jesť nič bez obmedzenia. Ovocie jedzte tak jeden až tri kusy denne. Ak zjete priveľa ovocia, dostanete do tela samé cukry, žiadne bielkoviny a tuk.  
  • Na raňajky staší pol litra vody, nič iné, prečistíš sa.  Neposkytnutím energie a živín vášmu telu nútite svoj organizmus, aby siahol do rezerv - potiaľto sa nám to hodí. Ale akonáhle telo siahne do rezerv, začína sa zároveň správať úspornejšie a všetku dostupnú energiu šetrí. A to sa nám už nehodí.
  • Delená strava je zaručený spôsob chudnutia. Delená strava je zaujímavý spôsob chudnutia, na ktorý nedajú dopustiť dokonca ani tí, ktorí si v praxi overili jej neúčinnosť - trocha schudli a zas stučneli. Delená strava môže viesť ku zníženiu hmotnosti človeka. Nie však preto, že "oddelil" potraviny, ale preto, že začal kontrolovať, čo je. Prestal sa obžierať. Málokto však dlhodobo vydrží na tejto  diéte.
  • Jedzte len polovicu toho, čo by ste mali zjesť.  Jesť len polovicu nie je dobrý nápad. V mnohých reštauráciách (a domácnostiach) je aj polovica jedla stále tak veľká dávka, že sa pri nej nedá schudnúť. Navyše polovica bežného jedla neposkytne vyrovnaný príjem živín. V zaužívanej praxi by človek pri jedení polovice prijímal priveľa živočíšneho tuku, veľa sacharidov a takmer žiadne bielkoviny.
  • Raňajkuj sám, obed si rozdeľ s priateľom, večeru daruj nepriateľovi. Ďalší z používaných nezmyslov. Ak ho aplikujete, ráno sa obžeriete a od obeda už viac - menej hladujete. Krutý hlad vás pravdepodobne prinúti v noci navštíviť chladničku, z ktorej zožeriete všetko, čo v nej uvidíte. Nepravidelný príjem potravy má za následok spomalený metabolizmus...
  • Žiadne mäso, len zeleninové šaláty a nízkotučné jogurty.  Áno, zelenina je zdravá, ale nie ak budete jesť len zeleninu. Veľa žien sa snaží jesť len šaláty a občas si "dovolia" nejaký jogurt s nízkym %-tom tuku. Taká diéta je nevyvážená. Telo dostáva málo bielkovín a takmer žiadny tuk. Nebudete chudnúť.
  • Cvičte a môžete jesť, čo chcete. Táto rada platí u mladých profesionálnych športovcov a športovkýň, ktorí denne pár hodín trénujú v plnom zaťažení. Pre bežného tučného človeka stredného veku, ktorý bude cvičiť tak hodinu - dve denne nie je reálne "spáliť" toľko energie, koľko bežne príjme. Tuční ľudia prijímajú okolo 14 000 kJ energie denne a viac (muži niekedy aj 25 000) zatiaľ čo ak by chceli schudnúť, príjem by mal byť niekde na úrovni 6 000 kJ, možno 8 000 kJ. "Vycvičiť" niekoľko tisíc kJ naozaj nie je jednoduchá úloha.
  • Nechudnite bez znalostí, ani rýchlo. Neschudnete, skôr ešte viac stučniete. 

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA