Delená strava Využite VÝHODY SÓJE pri CHUDNUTÍ.
25.01.2014 01:08Pri CHUDNUTÍ, obnove svalstva a zlepšení metabolizmu vám pomôže SÓJA. Sója obsahuje najviac plnohodnotných bielkovín zo všetkých plodín. Bielkovina zo sóje obsahuje všetky esenciálne (nevyhnutné) aminokyseliny v dostatočnom množstve a výbornom vzájomnom pomere. Svojím zložením sa vyrovná bielkovine z mäsa a vajec, s tým rozdielom, že nemá žiadne ich nevýhody. Bielkoviny sóje sú zároveň ľahko stráviteľné a vstrebávané organizmom.
Sójové bielkoviny sú porovnateľné, pokiaľ ide o ich výživnú hodnotu, s bielkovinami v mäse, a to až do tej miery, že ich môžu úplne nahradiť. Sója predstavuje vysoko výživnú a komplexnú potravinu. Existuje niekoľko odrôd s čiernymi, zelenými alebo červenými bôbmi. Viac ako 2000 rokov predstavuje spolu s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie, kde sa konzumuje veľmi málo mäsa, mlieka a vajec.
Dôvody, prečo je sója vhodná na stravovanie pri chudnutí.
1. Obsahuje veľmi významné percento bielkovín s vysokou biologickou kvalitou (až 40% z váhy suchých bôbov). Sója obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.
2. Obsahuje podstatné množstvo tukov (až 20%), tvorených hlavne polonenasýtenými mastnými kyselinami. Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní dôležité funkcie v organizme.
3. Obsahuje lecitín (2%), veľmi dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie cholesterolu v krvi a podieľa sa na mnohých ďalších funkciách.
Sójou v strave predchádzate rakovine.
Zistilo sa, že každodennou konzumáciou sóje a jej derivátov môžeme účinne znížiť riziko takmer všetkých druhov rakoviny ale hlavne prsníkov, prostaty a hrubého čreva. Japonskí vedci zistili, že ľudia denne konzumujúci tanier polievky so sójou, mali o tretinu nižšie riziko vzniku rakoviny žalúdka, ako tí, ktorí ju nekonzumovali vôbec.
Sója znižuje cholesterol, ochraňuje srdce a cievy.
Pravidelná konzumácia sóje priam zázračne znižuje celkovú hladinu cholesterolu v krvi. Sója a výrobky z nej neobsahujú žiadny cholesterol a sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú jeho hladinu v tele. U ľudí s vysokou hladinou cholesterolu podmienenú nesprávnym stravovaním sa po výraznom obmedzení živočíšnych výrobkov (mäsa, mlieka, vajec) upravila koncentrácia cholesterolu na normálnu.
Ešte donedávna sa verilo, že proces hrubnutia ciev - artérioskleróza - sa nedá zvrátiť. Avšak najnovšie výskumy zistili, že vplyvom účinku sóje sú mäkšie a širšie a výrazne sa zlepšuje prúdenie sa krvi v koronárnych i mozgových cievach. Pokusmi sa zistilo, že izoflavóny v sóji ochraňujú pred trombózou (vznikom krvnej zrazeniny) v cievach, ktorá najčastejšie vedie k infarktu, či mozgovej mŕtvici.
Sója je účinnou prevenciou proti osteoporóze, ktorá je najčastejšie zapríčinená vysokým príjmom živočíšnych bielkovín, ktoré spôsobujú nadmerné vylučovanie vápnika močom.
Použitie produktov zo sóje pri chudnutí.
produkt |
popis |
Použitie |
Sójové výhonky |
Krehké výhonky sójových bôbov. |
Surové v šalátoch a múčnikoch. |
Sójová múka |
Vzniká zomletím sójových bôbov. |
Vhodná na prípravu pečiva, cestovín, zákuskov. Umožňuje vynechať používanie vajec a neobsahuje cholesterol |
Sójové mlieko |
Pripravuje sa z bôbov, namáčaných vo vode, potom zomletých, uvarených a prefiltrovaných. |
Môže nahradiť kravské mlieko a navyše má výhodu, že neobsahuje živočíšne tuky ani cholesterol, je bohaté na esenciálne kysliny, zvlášť linolovú. Obsahuje viac železa, vitamínu B1 a niacínu ako kravské mlieko. Má nižší obsah vápnika. |
Sójový olej |
Stolový olej s vysokou kvalitou a neutrálnou chuťou. Obsahuje až 61% polynenasýtených mastných kyselín. |
Vhodný do šalátov, pečiva a na prípravu pokrmov vôbec. |
Tofu |
Ide o sójový syr, pripravuje sa pridaním zrážadla do sójového mlieka (napr. citrónu). Potom sa niekoľko dní lisuje, až získa polotuhú konzistenciu. |
Nahrádza sa ním tvaroh, má neutrálnu chuť, čo je výhodné pri príprave mnohých pokrmov. |
Sójové mäso |
Obsahuje iba bôby alebo bôby s obilnou múkou a orechmi. |
Ako náhrada za mäso, má všetky prednosti mäsa, avšak nie jeho zápory. |
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)———
Späť