DELENÁ STRAVA Kyseliny a zásady v tele

 Ako uviesť do rovnováhy, nielen pri chudnutí, kyseliny a zásady v organizme
V organizme každého z nás prebieha obrovské množstvo rôznych biochemických procesov. Keď vytvárame vhodné podmienky na fungovanie týchto procesov, tak organizmus sa nám odpláca dobrým zdravotným stavom a samozrejme aj optimálnou váhou. Aby si telo udržalo rovnováhu, potrebuje našu aktívnu spoluprácu. Pri procesoch látkovej premeny si telo produkuje kyseliny samo - no dôležité zásady ako protipól samo tvoriť nedokáže. Preto má veľký význam, či my sami stravou a životným štýlom zabezpečíme dostatočnú tvorbu zásad. Ak je pomer zásad a kyselín v tele narušený a prevládajú kyseliny, dochádza k prekysleniu nášho tela.
Kyslý a kyselina nie je to isté. Potravina je kyslá, ak kyslo chutí. Kyselinotvorná je vtedy, keď pri jej premene alebo odbúraní vzniká viac vodíkových iónov ako zásad. Naopak, potravina je zásadotvorná, ak hneď po jej látkovej premene vzniká viac zásad ako kyselín a vodíkových iónov. Chuť nehrá pri tomto triedení nijakú úlohu. Napríklad citrón či ocot chutia síce kyslo, ale v tele sa správajú ako zásady.

Mnohé z  potravín nie sú síce samy o sebe kyslé ani neprinášajú anorganické kyseliny, avšak ničia zásadité látky, alebo ich tak menia, že sa už nedajú použiť, napr. :

  • biely cukor, biela múka a produkty z nich vyrobené a rovnako aj stužené tuky doslova pôsobia ako zlodeji zásad, hoci sú vo svojej podstate zásadité,
  • inými producentmi kyselín sú požívatiny, ako napríklad alkohol, cigarety a káva,
  • nervové preťaženie a stres sa takisto starajú o tvorbu kyselín, pretože telo na ne reaguje tak, že neprirodzene aktivuje látkovú výmenu, tak sa zásoby bázických protilátok v zásobách tela pravidelne likvidujú.

Úloha minerálov a stopových prvkov

Rovnováhu zásad zabezpečujú predovšetkým sodík, vápnik, draslík, horčík a železo. Ak prijmeme príliš málo týchto "okysľujúcich" minerálov, majú kyslé zložky takpovediac voľnú cestu. V tomto prípade telo siahne na zásadité minerálne látky uložené v kostiach, zuboch, tkanivách a orgánoch, aby vyrovnalo prebytok kyselín: nastáva stav nedostatočnosti, ktorý keď sa opäť nevyrovná, bude čoraz výraznejší.

Zoznam ochorení podmienených kyselinami

Alergie, bolesti hlavy a poruchy sústredenia, celulitída (podľa expertov je aspoň sčasti výsledkom prekyslenia), črevné problémy, diabetes mellitus (cukrovka), dna, dvanástnikový vred, gastritída (zápal žalúdočnej sliznice), oslabená imunita, kĺbové ochorenia (reuma), kôrnatenie tepien a zvýšené hodnoty tuku v krvi, osteoporóza, potenie a silný telesný pach, psychické poruchy, poruchy spánku, únava a vyčerpanie, zápcha, kazivosť zubov, pálenie záhy, žlčníkové kamene - to všetko sú ochorenia, na ktorých vznik má výrazný vplyv narušenie acidobázickej rovnováhy.

Rovnováha kyselín a zásad vďaka vhodnej strave

To, čo pijeme a jeme, má priamy vplyv na rovnováhu kyselín a zásad v našom tele. Ideálny pomer zásaditých a kyslých potravín by mal byť 80 ku 20. No prax mnohých z nás vyzerá inak.

1. Čo by sme mali jesť a piť najčastejšie – čo nám dáva zásady:
    - potraviny rastlinného pôvodu,
    - mlieko a šľahačka,
    - zeleninový vývar,
    - nesladené ovocné šťavy,
    - nesýtené minerálne vody,
    - zeleninové šťavy,
    - bylinkové čaje.

2. Čo môžeme jesť a piť častejšie - neutrálne potraviny:
    - maslo,
    - za studena lisované oleje a margaríny.

3. Čo by sme mali jesť a piť s mierou - zlodeji zásad (nútia telo, aby na ich spracovanie a udržanie rovnováhy používalo zásadité látky z vlastných rezerv):
    - cukor a potraviny obsahujúce cukor (koláče, lekvár, sladkosti, čokoláda, zmrzlina,  malinovky, sladené šťavy),
    - biela múka a výrobky z nej (biely a toustových chlieb, žemle, cestoviny, koláče a torty),
    - múka z lešteného a šúpaného obilia a produkty z nej,
    - káva a alkohol v každej forme.

Ako hlavný zlodej zásad patrí rafinovaný cukor. Aby ho organizmus spracoval, musí mobilizovať mimoriadne veľké množstvá zásaditých látok.

4. Čo by sme mali jesť a piť len zriedka - najčastejšie je naše telo zaťažené, keď musí prekonávať odbúravanie anorganických kyselín vznikajúcich pri odstraňovaní zo živočíšnych bielkovín:
    - mäso a vnútornosti, ako aj divina a hydina,
    - ryby a plody mora,
    - syry (predovšetkým pikantné a ostré druhy),
    - kyslomliečne výrobky (napríklad jogurt, cmar, kyslá smotana),
    - mäsové, hydinové a rybie vývary,
    - sýtené minerálne vody.

Príjem tekutín ako ochrana pred kyselinami

Naše telo sa skladá prevažne z vody, ktorá je doslova elixírom života. Odborníci odporúčajú vypiť za deň minimálne 1,5 až 2 litre tekutín. Pri telesnej námahe, teple a aj pri prekyslení stúpajú požiadavky na tekutiny až na 4 litre.
Voda je na prvom mieste medzi najzdravšími spôsobmi ako zahnať smäd. Odporúčajú sa najmä tiché liečivé vody, pramenité vody a kvalitná voda z vodovodného kohútika. Oxid uhličitý nezaťažuje len žalúdok a črevá, ale zvyšuje aj množstvo kyselín v tele. Pre všetkých, ktorí si chcú udržať pomer kyselín a zásad v rovnováhe, nie sú dobrou voľbou sýtené minerálne vody.

Kto konzumuje kávu v nadmernom množstve, dostáva do chodu nielen krvný obeh a trávenie, ale silno rozprúdi aj produkciu kyselín v tele.  jeho premena v metabolizme vedie k tvorbe kyseliny trieslovej. Dôjde k tomu, že kofeín u prekyslených ľudí kladie ešte väčšie požiadavky na už aj tak preťažený sympatikus (sympatikus má povzbudzujúci účinok na životne dôležité funkcie a maximálny výkon vylúčením adrenalínu, zdvihnutím krvného tlaku, zrýchlením dýchania a srdcovej frekvencie). Pretože prekyslenie vedie k poruchám spánku, nervozite a súčasne k príznakom veľkej únavy, je káva pre takto postihnutých nevhodná z viacerých dôvodov. Podobne to platí pre čierny čaj ako aj pre kolu.

Komu nechutí piť neprestajne len vodu, môže si namiesto nej vychutnať bylinkový, alebo ovocný čaj. Veľa liečiteľov považuje listy zeleného čaju za liečivý prostriedok proti množstvu civilizačných ochorení. Zelený čaj by mal vďaka látkam, ktoré obsahuje, posilňovať imunitný systém a podporovať organizmus v boji proti škodlivým látkam a anorganickým kyselinám. V prospech toho hovorí vysoký podiel zdravie posilňujúcich a antibakteriálnych látok. Zelený čaj poskytuje vitamíny B1, B2, C, E a K, ako aj určité množstvá fluóru, draslíka, vápnika a stopy zinku.

Ovocie patrí popri zelenine na prvé miesto medzi potravinami poskytujúcimi zásadité látky. Platí to aj pre ich "tekutú formu", šťavu, za predpokladu, že si vyberiete prírodné šťavy bez pridania cukru - alebo ešte lepšie - vytlačíte alebo odšťavíte si ich sami. Samozrejme, že aj zeleninové šťavy sú dobrou voľbou: šetria kalorický príjem a súčasne privádzajú minerálne látky a vitamíny.

Obmedzenie stravy vám pomôže

Účinok obmedzenia stravy pri prekyslení je nesporný. niektorí odborníci sú ochotní prisahať na to, že prísne hladovanie je všeliekom aj pri zaťažení kyselinami. Iní uvádzajú, a nie neprávom, že pri skutočnom hladovaní - keď sa teda celkom zriekneme pevnej stravy - vystresovaný organizmus ešte väčšmi zahlcujú kyseliny.  

Ak si pod pojmom hladovanie nepredstavujeme úplné prerušenie prísunu potravín, ale len skutočnosť, že sa zriekneme nadmerného množstva jedla alebo škodlivých potravín, to je niečo iné. V tomto prípade už nejde o hladovanie, ale o zmenu stravy na výživu bohatú na zásady, ktorá celkove podporuje zdravie. Aby bolo takéto obmedzenie stravy naozaj účinné, treba pri prísnom hladovaní dodržiavať určité pravidlá.
Napríklad pri sedemdňovej odkysľovacej kúre sa nasýtite a dostanete pritom všetky dôležité živiny. Odpustiť si musíte iba máločo a len niektoré potraviny musíte počas kúry vyškrtnúť celkom:

  • mäso, mastné ryby, hydinu, zverinu a vnútornosti
  • všetky výrobky z bielej múky
  • všetko, čo obsahuje cukor (aj med - na osladenie čaju; radšej používajte umelé sladidlo)
  • syr - najmä tučné druhy - a údeniny,
  • kávu, kolu alebo iné nápoje obsahujúce kofeín,
  • alkohol,
  • nikotín.
    S vajíčkami zaobchádzajte opatrne, pretože vaječný bielok obsahuje veľa kyselín.

Udržte si telo v rovnováhe

Ak ste sa zbavili prebytočných kyselín a cítite sa opäť vyvážene, treba si tento pocit udržať. Na prevenciu opätovného presýtenia anorganickými kyselinami existujú prostriedky a spôsoby.
1. Jedzte s chuťou, ale rozumne.
2. Rozdeľte si jedlo na veľa malých porcií a zostavujte si ho čo najpestrejšie.
3. Jedzte čo najčastejšie potraviny bohaté na kyselinu mliečnu. (Tie podporujú telo pri neutralizácii anorganických kyselín)
4. Celkom prestaňte fajčiť.
5. Konzumujte alkohol už len pri zvláštnych príležitostiach.
6. Pite aj naďalej veľa minerálnej vody, bylinkových a ovocných čajov aj zeleného čaju.
7. Uchovajte si nové pohybové návyky.
8. Dbajte o svoje telo a venujte sa mu.
9. Dbajte na odstraňovanie stresu a na uvoľnenie.
10. Snažte sa byť vyrovnaný. (smútok a zlosť alebo dokonca depresie podporujú prekyslenie organizmu)

eď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,

zapojte sa do našich programov

 

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÁ PLOCHA