Delená strava ŠOŠOVICA pri chudnutí dokáže NAHRADIŤ MÄSO a znížiť CHOLESTEROL.
28.11.2013 05:48Šošovica obsahuje veľké množstvo výživných látok, vitamínov a minerálov a malý obsah nasýtených tukov a cukrov. Šošovica patrí medzi strukoviny. Šošovica obsahuje veľa bielkovín, môžete ňou v strave nahradiť mäso, je výbornou potravinou na chudnutie. Šošovica má nízky glykemický index, zasýti vás na dlhšiu dobu. Receptov na chudnutie so šošovicou je veľké množstvo, dá sa kombinovať s mnohými potravinami. Keď chcete schudnúť, určite zaraďte šošovicu do svojho jedálneho lístka aj niekoľkokrát za týždeň. Šošovica je vysoko koncentrovaná potravina, voda v nej tvorí len 11% hmotnosti. To z nej robí pozoruhodný zdroj energie, ktorej väčšina pochádza z bielkovín a uhľohydrátov, pretože šošovica neobsahuje prakticky žiadny tuk.
Šošovicu vám pomôže pri odstraňovaní týchto zdravotných problémov.
Anémia
Šošovica je výborným zdrojom železa, pretože ho dodáva 9mgú100g. Má ho oveľa viac ako mäso a vajcia. Okrem železa poskytuje aj veľké množstvo iných živín, ktoré pôsobia na tvorbu erytrocytov: folátov a medi.
Zápcha
Vysoký obsah vlákniny v šošovici podporuje peristaltiku čriev.
Cukrovka
Hoci je šošovica bohatá na uhľohydráty, jej atómy glukózy sa uvoľňujú v črevách pomaly a nevyvolávajú náhle zvýšenie hladiny cukrov v krvi. Predošlé domnienky sa nepotvrdili, padli teda aj všetky zákazy a šošovica sa pri diabetickej diéte konečne zaradila medzi všetky ostatné strukoviny.
Zvýšený cholesterol
Vláknina zo šošovice zbiera cholesterol z iných potravín a takisto aj žlčové kyseliny a pomáha pri ich vylučovaní stolicou. Preto je konzumácia šošovice vhodná pri stravovacom režime zameranom na zníženie cholesterolu v krvi.
1 kg šošovice obsahuje:
Obsah v g:
Voda 118
Bielkoviny 236
Lipidy-tuky 14
Uhľohydráty 562
Vláknina 39
Minerály: Obsah v mg:
Draslík 6190
Fosfor 3580
Horčík 700
Vápnik 560
Železo 61
Sodík 40
Vitamíny: Obsah v mg:
A 1
B1 4.3
B2 2.6
Niacín 22
Príprava a použitie šošovice.
Varená
Takto upravená sa jedáva najčastejšie. Teplom celulózové vlákna mäknú a lámu sa, následkom čoho sú ľahšie stráviteľné. Takisto sa pri tom ničí lektín /toxický proteín/, ktorý sa nachádza vo všetkých surových strukovinách. Dobré je šošovicu pred varením namočiť na niekoľko hodín do studenej vody.
Pyré
Odporúča sa pri jeho príprave odstrániť šupku, ktorá obsahuje nestráviteľné polysacharidy a spôsobuje v črevách nadúvanie. Pyré je potom nielen lahodné, ale pre žalúdok aj ľahšie spracovateľné než celá šošovica.
Múka
Používa sa v severnej Afrike a v niektorých krajinách Ázie. Kvôli zvýšeniu obsahu potravinových proteínov sa mieša s obilnými múkami.
Šošovica obsahuje tieto živiny:
proteíny, vláknina, vitamíny B1, B6, foláty, horčík, železo, draslík, zinok, meď.
Chutné recepty so šošovicou.
Ryba na šošovici Prísady: 1 paradajka, 1 paprika, hrášok a kukurica z konzervy, 2 strúčiky cesnaku, 60 g šošovice, zeleninový vývar, 100 g rybieho filé (tuniaka), 2 PL olivového oleja, na špičku noža morskej soli, čierne korenie. |
|
Ryža so šošovicou Prísady: 60 g šošovice, 75 g pestrofarebnej ryže, 1 paradajka, olej, soľ, bylinky alebo korenie na dochutenie.
|
|
Tuniakový šalát so šošovicou Prísady: 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave, 70 g šošovice, 1 mrkva, 1 pór, 1 ČL olivového oleja, soľ. |
|
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.skChcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť