Delená strava ŠOŠOVICA je výbornou POTRAVINOU na CHUDNUTIE.
14.09.2013 11:38Šošovica patrí medzi strukoviny. Šošovica obsahuje veľa bielkovín a je výbornou potravinou na chudnutie. Šošovica má nízky glykemický index, zasýti vás na dlhšiu dobu. Receptov na chudnutie so šošovicou je veľké množstvo, dá sa kombinovať s mnohými potravinami. Keď chcete schudnúť, určite zaraďte šošovicu do svojho jedálneho lístka aj niekoľkokrát za týždeň.
Šošovica je vysoko koncentrovaná potravina, voda v nej tvorí len 11,2% hmotnosti. To z nej robí pozoruhodný zdroj energie, ktorej väčšina pochádza z bielkovín a uhľohydrátov, pretože šošovica neobsahuje prakticky žiadny tuk.
Šošovicu vám odporúčame konzumovať najmä pri týchto zdravotných problémoch.
Anémia
Šošovica je výborným zdrojom železa, pretože ho dodáva 9mgú100g. Má ho oveľa viac ako mäso a vajcia. Okrem železa poskytuje aj veľké množstvo iných živín, ktoré pôsobia na tvorbu erytrocytov: folátov a medi.
Zápcha
Vysoký obsah vlákniny v šošovici podporuje peristaltiku čriev.
Cukrovka
Hoci je šošovica bohatá na uhľohydráty, jej atómy glukózy sa uvoľňujú v črevách pomaly a nevyvolávajú náhle zvýšenie hladiny cukrov v krvi. Predošlé domnienky sa nepotvrdili, padli teda aj všetky zákazy a šošovica sa pri diabetickej diéte konečne zaradila medzi všetky ostatné strukoviny.
Zvýšený cholesterol
Vláknina zo šošovice zbiera cholesterol z iných potravín a takisto aj žlčové kyseliny a pomáha pri ich vylučovaní stolicou. Preto je konzumácia šošovice vhodná pri stravovacom režime zameranom na zníženie cholesterolu v krvi.
Príprava a použitie šošovice
Varená
Takto upravená sa jedáva najčastejšie. Teplom celulózové vlákna mäknú a lámu sa, následkom čoho sú ľahšie stráviteľné. Takisto sa pri tom ničí lektín /toxický proteín/, ktorý sa nachádza vo všetkých surových strukovinách. Dobré je šošovicu pred varením namočiť na niekoľko hodín do studenej vody.
Pyré
Odporúča sa pri jeho príprave odstrániť šupku, ktorá obsahuje nestráviteľné polysacharidy a spôsobuje v črevách nadúvanie. Pyré je potom nielen lahodné, ale pre žalúdok aj ľahšie spracovateľné než celá šošovica.
Múka
Používa sa v severnej Afrike a v niektorých krajinách Ázie. Kvôli zvýšeniu obsahu potravinových proteínov sa mieša s obilnými múkami.
Šošovica obsahuje tieto živiny:
proteíny, vláknina, vitamíny B1, B6, foláty, horčík, železo, draslík, zinok, meď.
Chutné recepty so šošovicou.
Ryba na šošovici Prísady: 1 paradajka, 1 paprika, hrášok a kukurica z konzervy, 2 strúčiky cesnaku, 60 g šošovice, zeleninový vývar, 100 g rybieho filé (tuniaka), 2 PL olivového oleja, na špičku noža morskej soli, čierne korenie. |
|
Ryža so šošovicou Prísady: 60 g šošovice, 75 g pestrofarebnej ryže, 1 paradajka, olej, soľ, bylinky alebo korenie na dochutenie.
|
|
Tuniakový šalát so šošovicou Prísady: 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave, 70 g šošovice, 1 mrkva, 1 pór, 1 ČL olivového oleja, soľ. |
|
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť