DELENÁ STRAVA Pri CHUDNUTÍ si dajte pozor aj na OVOCIE, niektoré druhy majú veľa KALÓRIÍ.
06.04.2013 06:26OVOCIE, OVOCNÁ DIÉTA. Nejeden z vás, ktorý sa rozhodne schudnúť, siahne po ovocí ako jedinom prostriedku na rýchle schudnutie. Už pár dní takéhoto stravovania prinesie šok pre organizmus, hlad a neskôr aj doslova prežieranie sa. Nikdy nesiahnite k takémuto chudnutiu. Ovocie však patrí medzi hlavné zložky zdravej a racionálne výživy. Ovocie je bohaté na sacharidy, vlákninu, draslík, vitamíny a zdravie chrániace fytochemikálie. Nielenže vás zásobí vitamínmi, ale ešte vás pri vhodnom konzumovaní aj odbremení od prebytočných kilečiek. Ovocie je pre zdravé telo dôležitými látkami doslova nabité. Nájdete v ňom vitamíny, minerály, stopové prvky, enzýmy a vlákninu. Obsahuje aj veľa vody, takže Vášmu telu pomôže zvýšiť aj príjem tekutín. Lenže pozor! Ak budete jesť výlučne ovocie, a navyše aj dlhodobo, môžu sa vám však ovocné cukry zrazu premieňať na tuky. K nižšej váhe to nepovedie. Preto jedzte ovocie v určitých intervaloch a rozhodne ho kombinujte s inou, neovocnou stravou. Ak nemôžete zohnať svoje obľúbené ovocie čerstvé, siahnite po mrazenom. Naopak, sušené ovocie a kompóty nie sú najvhodnejšie, práve kvôli vysokému obsahu cukru.
Priveľa ovocných cukrov škodí
Zatiaľ, čo niektoré druhy ovocia môžu mať vysoký obsah cukru, ak ste aktívni a zdraví, nemusíte mať obavy z množstva fruktózy (ovocného cukru). Ovocie má určité zdravotné výhody, ktoré prevážia nad obsahom cukru v ňom. Ale všetky plody nie sú rovnaké v obsahu cukru. Taká jahoda môže byť v skutočnosti zdravšia než hrozno, aj keď sú obidve plodiny prírodné, bez chémie.
Fruktóza (ovocný cukor) má však najnižší glykemický index (GI = 19) zo všetkých prírodných cukrov a odporúča sa užívať aj u diabetikov kvôli jeho malému vplyvu na hladinu glukózy v krvi. Pre porovnanie, obyčajný stolný cukor (sacharóza) má GI = 65 a med má GI = 55.
Vzhľadom na možnosť, že nadmerná konzumácia fruktózy má vplyv na niektoré ochorenia, vrátane metabolického syndrómu a inzulínovej rezistencie, produkty s vysokým obsahom fruktózy preto môžu ľudí rovnako odradiť.
Ak máte podozrenie alebo ste v ohrození ochorieť na diabetes, mali by ste si sledovať príjem ovocia, pretože jeho nadmerná konzumácia môže viesť k vysokej hladine cukru v krvi.
Dajte si pozor na prezreté ovocie, má ďaleko viacej kalórií a vysoký glykemický index, rýchlejšie sa vstrebáva do organizmu a spôsobuje priberanie.
Cukornatosť ovocia zoradená od najnižšej po najvyššiu
Ovocie |
Cukorcelkom (g) |
Celkový počet kalórií |
Jahody |
4 |
27 |
Papája |
5 |
33 |
Vodný melón |
5,3 |
26 |
Grapefruit |
5,9 |
27 |
Ananásový melón |
6,7 |
29 |
Nektarinky |
6,7 |
37 |
Broskyne |
7,1 |
33 |
Kiwi |
7,6 |
52 |
Guajavy |
7,6 |
58 |
Marhule |
7,9 |
41 |
Pomaranče |
8 |
40 |
Hrušky |
8,3 |
49 |
Slivky |
8,4 |
39 |
Ananás |
8,4 |
43 |
Čučoriedky |
8,5 |
48 |
Jablká |
8,8 |
44 |
Mandarínky |
9 |
45 |
Banány |
10,4 |
76 |
Čerešne |
10,9 |
54 |
Granátové jablká |
11,6 |
71 |
Manga |
12,6 |
55 |
Hrozno |
13,2 |
59 |
Figy |
13,8 |
63 |
Zvyknete si ovocie pred konzumáciou ošúpať? Povrchová vrstva týchto chutných plodov aj zeleniny však skrýva bohaté zásoby zdravých látok. V prípade, že sa môže jesť plod so šupkou, jej odstránenie vám zbytočne zaberie čas. Stačí šupku dobre poumývať.Najviac vitamínov a minerálnych látok sa nachádza v takom jabĺčku hneď pod šupkou. Čo to znamená? Že keď jablko ošúpete, stratíte skoro polovicu antioxidantov, vlákniny, draslíka. K zdravému životu by vám pomohlo jesť len tri šupky z ošúpaných jabĺk denne a klesol by vám cholesterol.
Najviac vitamínu C sa nachádza práve v šupke a netýka sa to iba jabĺk, ale aj hrušiek. Preto je jednoznačné, že pred nádorovými a srdcovo-cievnymi chorobami najúčinnejšie chráni práve jablko v šupke. Ovocie by sa preto nemalo drhnúť. Stačí ho umyť pod horúcou tečúcou vodou.
Chutné a ostrúhané plody
Medzi takéto dobroty patria ošúpané zemiaky alebo mrkva. Nie je to však úplná pravda. Ak si kúpite napr. už ostrúhané zemiaky v obchode, sú drahšie, ale aj rizikovejšie. Také zemiaky, ktoré sú už nachystané na predaj ošúpané, nemajú nijaký prirodzený ochranný obal, ktorý by ich chránil pred baktériami. A tak namiesto vitamínov jeme škodlivé bacily.
Mrkva obsahuje až 80% užitočných látok v tenkej vonkajšej vrstve. Preto by sme ju nemali šúpať, ale jemne oškriabať a očistiť od zeme obyčajnou kefkou na zuby. Podobný prípad sú aj uhorky. Vitamíny a minerály sa nachádzajú tesne pod šupkou. Obsahujú cenné látky, ktoré čistia moč, zbavujú organizmus nadbytočného množstva vody.
Citrusové plody v sebe skrývajú dokonca éterické oleje. Používajú sa ako prísada na pečenie do koláčov a slúžia aj ako korenie. Keď sa už rozhodnete, že si ovocie olúpete, ponechajte na ňom bielu vrstvu, ktorá sa nachádza hneď pod šupkou. Aj keď je na chuť trochu trpkejšia. práve tu sa nachádza najväčší podiel cenných flavonoidov.
V šupke plodov nájdeme minerály a látky, ktoré brzdia procesy starnutia a znižujú riziko vzniku mnohých civilizačných chorôb. Aj keď na to nie ste zvyknutí, skúste raz ochutnať jabĺčko, aké je sladké a v šupke.
Vplyv jednotlivých druhov ovocia na zdravie
|
Účinok ovocia na zdravie človeka |
ananás |
pomáha pri poruchách trávenia |
avokádo |
pomáha pri poruchách spánku |
banán |
robí dobrú náladu |
baza |
pôsobí pri kašli a zachrípnutí |
broskyňa |
podporuje chuť do jedla |
brusnica |
podporuje chuť do jedla |
citrón |
pomáha pri pálení záhy |
čerešňa |
pomáha pri krvotvorbe |
černica |
pomáha pri zápale ďasien |
čučoriedka |
dobrá pri hnačke |
dula |
ochrana srdca a čriev |
egreš |
pomáha pri zápche |
grep |
pôsobí na ochranu buniek |
hrozno |
dobrý na mozog |
hruška |
dobrá pre mozog a nervy |
jahoda |
podporuje výmenu látok |
jablko |
podporuje trávenie |
kiwi |
posilňuje odolnosť organizmu |
malina |
podporuje tepny |
mandarínka |
podporuje výkonnosť |
mango |
zmierňuje zápal obličiek |
marhuľa |
funkcia ochrany buniek |
medový melón |
močopudný prostriedok |
melón |
pôsobí močopudne a očisťujúco |
mirabelka |
podporuje chuť do jedla |
nektarínka |
pôsobí močopudne, čistí krv |
pomaranč |
posilňuje odolnosť |
ríbezľa |
pomáha pri trávení |
slivka |
zvyšuje produkciu slín |
rebarbora |
pôsobí ako mierne preháňadlo |
višňa |
odvodňuje |
vodný melón |
obsahuje veľa minerálov |
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť