Delená strava PREKYSLENIE organizmu spôsobuje PRIBERANIE, ako dosiahnúť rovnováhu kyselín a záasad v tele.

27.08.2013 10:03

Udržať v tele rovnováhu kyselín a zásad je jednou z podmienok úspešného chudnutia. To, čo pijeme a jeme, má priamy vplyv na rovnováhu kyselín a zásad v našom tele. Ideálny pomer zásaditých a kyslých potravín by mal byť 80 ku 20. Podmienkou zdravého stravovania je hlavne príjem zásaditých potravín. Čím je ich obsah vyšší, tým je aj ich detoxikačný účinok vyšší. Ak stravovanie s väčším množstvom kyselinotvorných potravín trvá dlhšie, organizmus vyčerpá svoje zásoby zásad a nevie dostatočne kompenzovať prevahu kyselín. Dochádza k ukladaniu tukov poškodeniu viacerých systémov organizmu a hromadeniu odpadov v organizme.  

Strava dnešného človeka je prevažne kyselinotvorná, pretože obsahuje veľa mäsa, údenín, bieleho cukru, konzervovaných výrobkov a sladených bublinkových nápojov. Treba si uvedomiť, že vyššia alebo nižšia kyslosť reakcie, ktorú potrava vyvoláva, nezávisí od jej kyslosti v ústach. Napríklad pomaranče, citróny a iné plody majú kyslú chuť kvôli obsahu kyseliny citrónovej a iných organických kyselín. Mäsá, vrátane rybacieho a ich deriváty, ale aj vajcia a údený syr okysľujú telo, a ak nie je ihneď schopné nahromadené kyseliny vyvážiť zásadami alebo vylúčiť, môže to spôsobiť veľa rôznych ťažkostí.

Kyslý a kyselina nie je to isté. Potravina je kyslá, ak kyslo chutí. Kyselinotvorná je vtedy, keď pri jej premene alebo odbúraní vzniká viac vodíkových iónov ako zásad. Naopak, potravina je zásadotvorná, ak hneď po jej látkovej premene vzniká viac zásad ako kyselín a vodíkových iónov. Chuť nehrá pri tomto triedení nijakú úlohu. Napríklad citrón či ocot chutia síce kyslo, ale v tele sa správajú ako zásady.

Následky prekyslenia organizmu.

Prekyslením tela a krvi vznikajú mnohé poruchy:

- ukladanie tukov,
- náchylnosť na osteoporózu a odvápnenie,
- náchylnosť na artériosklerózu a koronárne choroby,
- väčšia pravdepodobnosť vzniku artritídy,
- tendencia tkaniva zadržiavať tekutinu (edémy)
- vyššie riziko kameňov v obličkách,
- vyššie riziko rakoviny, lebo napadnuté bunky pravdepodobne rastú rýchlejšie v kyslom prostredí.

Čo by ste mali jesť a piť najčastejšie – čo nám dáva zásady.

    - potraviny rastlinného pôvodu,
    - mlieko a šľahačka,
    - zeleninový vývar,
    - nesladené ovocné šťavy,
    - nesýtené minerálne vody,
    - zeleninové šťavy,
    - bylinkové čaje.

Čo môžete jesť a piť častejšie - neutrálne potraviny.
    - maslo,
    - za studena lisované oleje a margaríny.

Čo by ste mali jesť a piť s mierou – znižujú zásoby zásad v tele. 

  • Hlavný zlodej zásad je rafinovaný cukor. Aby ho organizmus spracoval, musí mobilizovať mimoriadne veľké množstvá zásaditých látok.
  • cukor a potraviny obsahujúce cukor (koláče, lekvár, sladkosti, čokoláda, zmrzlina,  malinovky, sladené šťavy),
  • biela múka a výrobky z nej (biely a toustových chlieb, žemle, cestoviny, koláče a torty),
  • múka z lešteného a šúpaného obilia a produkty z nej,
  • káva a alkohol v každej forme.

Čo by sme mali jesť a piť len zriedka

- najčastejšie je naše telo zaťažené, keď musí prekonávať odbúravanie anorganických kyselín vznikajúcich pri odstraňovaní zo živočíšnych bielkovín:
    - mäso a vnútornosti, ako aj divina a hydina,
    - ryby a plody mora,
    - syry (predovšetkým pikantné a ostré druhy),
    - kyslomliečne výrobky (napríklad jogurt, cmar, kyslá smotana),
    - mäsové, hydinové a rybie vývary,
    - sýtené minerálne vody.

Ak ste sa zbavili prebytočných kyselín a cítite sa opäť vyvážene, treba si tento pocit udržať. Na prevenciu opätovného presýtenia yselinami existujú nasledovné pravidlá.
1. Jedzte s chuťou, ale rozumne.
2. Rozdeľte si jedlo na veľa malých porcií a zostavujte si ho čo najpestrejšie.
3. Jedzte čo najčastejšie potraviny bohaté na kyselinu mliečnu. (Tie podporujú telo pri neutralizácii anorganických kyselín)
4. Celkom prestaňte fajčiť.
5. Konzumujte alkohol už len pri zvláštnych príležitostiach.
6. Pite aj naďalej veľa minerálnej vody, bylinkových a ovocných čajov aj zeleného čaju.
7. Uchovajte si nové pohybové návyky.
8. Dbajte o svoje telo a venujte sa mu.
9. Dbajte na odstraňovanie stresu a na uvoľnenie.
10. Snažte sa byť vyrovnaný. (smútok a zlosť alebo dokonca depresie podporujú prekyslenie organizmu)

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA