Delená strava Naučte sa RIEŠIŤ PROBLÉMY pri CHUDNUTÍ a STRAVOVANÍ hlad, chúťky, zavodnenie a ďalšie.

14.06.2013 02:46

Každý, kto sa už snažil schudnúť, zažil nejeden problém, ktorý mu znemožnil úspešne zhodiť prebytočné kilá. Základom chudnutia by sa mal stať výber vhodnej, nie drastickej, ale vyváženej diéty. Aj pri aplikovaní vhodnej diéty sa naučte predchádzať týmto problémom a chybám.

Všetkého veľa škodí aj pri chudnutí. Aj keď vám zo všetkých strán kážu, že treba piť veľa vody, aj tu sa treba zamyslieť nad tou správnou mierou. Veľmi jednoducho sa môže stať, že sa vám v organizme začne prebytočná voda ukladať a pocítite to nielen na hmotnosti, ale aj v podobe rôznych opuchov. Či už ide o oči, tvár alebo nohy a členky. Obličky totiž prílišný prísun vody nezvládajú a do tkanív sa ukladá soľ, ktorá vodu v tele zadržuje. Ako sa však takémuto ukladaniu ubrániť, keď neustále potrebujete hasiť smäd a ťažko odhadnúť, koľko je správna miera.
1. Šetrite svoje obličky. Oplatí sa vylúčiť zo stravy živočíšne bielkoviny, ktoré nadmerne zaťažujú obličky, taktiež slané potraviny, syry a údeniny.

2. Morské riasy sú dobrou voľbou. V predajniach so zdravou výživou nájdete morské riasy menom kombu, tie majú tú schopnosť, že odstraňujú a rozpúšťajú usadeniny tukov a hlienov, ktoré vznikajú pri prílišnom požívaní živočíšnej stravy. Okrem toho ich využijete aj pri detoxikácii, zbavia váš organizmus ťažkých kovov a upravia vašu hormonálnu činnosť.
3. Koreňová zelenina je priateľom chudnutia. Nakúpte si čerstvý petržlen, zeler, mrkvu, bielu reďkovku, šalotku, chren, zeler, uhorku, nevynechajte ani kapustu a listovú zeleninu.
4. Návrat k ovseným vločkám. Ovos a jačmeň vedia byť pri odvodňovaní tiež veľmi užitoční.
5. Príroda vám pomôže. Praslička, brezové listy, skorocel, žihľava, lopúchový koreň, máte široký výber byliniek, ktoré vďaka svojej močopudnosti odstránia prebytočnú vodu v tele.
6. Nebojte sa špargle. Táto u nás viac-menej nová zelenina obsahuje saponíny a fruktany, ktoré prirodzeným spôsobom pomáhajú organizmu odvodniť sa bez straty dôležitých solí v tele. Okrem toho obsahuje veľmi dôležité minerálne soli, spomeňme napríklad draslík.

7. Ananás je u nás síce už dostupnejší ako kedysi, jeho “balenie” zvykne ale väčšinou odradiť. Čo môže byť chyba. Ananás totiž obsahuje veľmi užitočný enzým bromelín, ten podporuje prirodzené trávenie a prečistenie organizmu.

Ako dokážete bez stresovania oklamať hlad.

Možno to poznáte, niekedy je človek taký maškrtný, že by len jedol a jedol. Ak však túžite po peknej postave a nepodľahnutiu chuti na mnohé dobroty, máme pre vás niekoľko tipov, ako oklamať hlad a pritom nebyť hladným.

  • Prvou fintou je zapojenie vašich čuchových orgánov do procesu nasycovania. Stačí, ak otvoríte vrecúško s vanilínovým cukrom a kuchyňou necháte prúdiť jeho vôňu. Zaručene budete menej jesť, lebo hlad zažehnáva nielen plný žalúdok, ale aj naše „sýte“ čuchové bunky.
  • Žalúdok dokonale oklamete napríklad pektínom. Je to prírodná látka, ktorá je rozpustná vo vode a v žalúdku tak zväčšuje svoj objem. Obsahujú ju predovšetkým jablká a mrkva. Dôležité je pri tom piť dostatok nízkokalorických nápojov.
  • Čaj je známy ako jeden z najlepších tlmičov chuti. Šálka teplého čaju 15 minút pred jedlom zaplní žalúdok a stlmí aktuálny pocit hladu. Podobne môže pôsobiť aj voda, ochutená citrónovou šťavou.
  • Vieme si predstaviť, že ostro korenené a pikantné jedlá nie sú pochúťkou pre všetkých, ale pravdou je, že kto obľubuje napríklad čili papričky, rýchlejšie sa nasýti, lebo pri takomto jedle sa otupia receptory chuti. Pocit hladu tak príde s oneskorením aj niekoľkých hodín.
  • Akupresúra je taktiež výborným pomocníkom pri zvládaní hladu. Stačí, ak zatlačíte prostredníkom na 20 – 30 sekúnd na malú priehlbinu medzi nosom a vrchnou perou a efekt by mal prísť okamžite.
  • Možno sa zasmejete, ale aj také obyčajné žuvačky bez cukru dokážu aspoň krátkodobo potlačiť chuť do jedla. Žuvanie zároveň zlepšuje náladu a odbúrava stres a napätie.
  • Úžasným bojovníkom s pocitom hladu je paradajková šťava, ktorá nemá takmer žiaden tuk a iba 17 kcal na 100g.
  • Poznáte žeruchu? Jej malé lístočky obsahujú veľa stopového prvku chrómu, o ktorom je známe, že reguluje pocit nasýtenia. Žeruchu si môžete primiešať do šalátu či na krajec tenkého chlebíka.
  • Zelená zelenina (listové šaláty, brokolica, kapusta,...) je špecifická tým, že má málo kalórií, má veľký objem a je bohatá na vlákninu, ktorá vyvoláva pocit plného žalúdka. Pri trávení surovej zeleniny organizmus spotrebuje veľa času a energie, takže sa zbavíte aj niekoľkých prebytočných kalórií.
  • Cukor, ak už ho musíte prijať, nenahradzujte umelými sladidlami, viaceré výskumy potvrdili, že chemické sladidlá stimulujú apetít.
  • Pomalé jedenie nie je výmysel našich rodičov ako nás zdržať pri stole. Ak doprajete žalúdku dosť času a jedlo do neho nenahádžete, prekvapí vás svojou pohodlnosťou. Trvá mu asi 20 minút, kým oznámi vášmu mozgu, že ste sa práve najedli. Čím teda pomalšie žujete a jete, tým lepšie.

Odlíšiť fyzický hlad od emocionálneho hladu je dôležité, ak nechcete pri chudnutí zvádzať večný boj s ručičkou na váhe. Poradíme vám, ako na to.

Počuli ste už o inštinktívnej diéte? Ono to vlastne ani nie je diéta v pravom zmysle slova. Ide o stravovací režim, ktorý je založený na skutočných potrebách tela. Neobmedzujete sa v jedle, ale ani sa neprejedáte. Päť až šesťkrát denne si doprajete optimálne porcie s vyváženým pomerom živín. Vďaka pocitu sýtosti nemáte chuť maškrtiť a keďže je jedálniček dostatočne pestrý, netrápia vás problémy s trávením. Prečo táto teória nefunguje v praxi? Pre pracovný stres, ktorý nás núti pol dňa hladovať a večer dohnať zameškané. Pre rýchle obedy z polotovarov, pre konzumáciu sladkostí na desiatu, pre jednostranné diéty a následné boje s jojo efektom. Počúvať, čo si telo pýta, zďaleka nie je také ľahké, ako sa zdá. Ak máte neustále nutkanie zaháňať hlad, odhaľte jeho príčinu. Hlad máte možno preto, že

  • jete priveľa sacharidov. Vysoká konzumácia jednoduchých cukrov a jedlá s vysokým glykemickým indexom vás vyhladujú skôr. Ako to zmeniť? Dbajte na to, aby ste denne aspoň približne dodržali ideálny pomer cukrov, tukov a bielkovín 40:30:30. Ak potrebujete doplniť energiu, preferujte v strave zložené sacharidy. Po jedlách bohatých na bielkoviny zostanete dlhšie nasýtení.
  • nepijete, ale len popíjate. Keď vás prepadne hlad, najskôr vypite pohár pramenistej vody, aby ste mali istotu, že to nebol len prezlečený smäd. Dôkladný pitný režim je pri kontrolovaní pocitu sýtosti kľúčový. Pozor, popíjanie alkoholu má na telo úplne opačný účinok! Pár pohárikov vás zásobí prázdnymi kalóriami a zvyšuje u Vás chuť k jedlu. Ako naschvál, po dobrom pive má sotvakto chuť na šalát či jablko. Lepšie padnú zemiakové lupienky či oriešky.
  • dodávate jazyku priveľa chutí. Vedeli ste o tom, že priveľa chutí zvyšuje chuť? Je to naozaj tak. Ak ste zvyknutí na kúpené dressingy, ťažké omáčky a najrôznejšie priemyselne spracované pochutiny, chuťové bunky sa na nich rýchlo stanú závislými. Namiesto prechucovaných instantných jedál si preto čo možno najčastejšie doprajte domácu stravu, ochutenú bylinkami a koreninami.
  • kupujete hlavne výrobky bez cukru a bez tuku. „Light“ chytáky v potravinách zabezpečujú u vás ilúziu bezpečia, keď nechcete zbytočne pribrať a myslíte si, že skonzumujete minimum kalórií. Ale mozog nadlho neoklamete. Netučné a nízkokalorické potraviny majú spravidla biednu sýtivosť, takže už pol hodinu po takomto olovrante sa budete cítiť, ako by ste ani žiaden olovrant nezjedli. „Light“ výrobky môžu byť zdravšou alternatívou, ale nemali by sa stať základnou zložkou vášho jedálneho lístka.
  • nejete dosť vlákniny. Ak si denne doprajete čerstvé ovocie, zelenina a celozrnné pečivo v dostatočnom množstve, telo svojich 30 gramov vlákniny bez problémov dostane. Keď však na túto zložku v strave zabúdate, kúpte si aspoň vlákninu ako potravinový doplnok. Jednou z jej mnohých prospešných funkcií v tele je aj regulácia hladu. V žalúdku zvyšuje objem, chráni črevá pred toxínmi a pomáha pri trávení.

Akými potravinami si dokážete zrýchliť spaľovanie tuku.

Citrusové ovocie. Hovoríme o výnimočnom spaľovači tukov. Okrem toho, že sú bohaté na vitamíny, plnia aj iné dôležité funkcie a pomáhajú nášmu metabolizmu. Mandarínky, grepy, pomaranče, všetky tieto fantastické plody sú pre našu postavu a trávenie záchranou, kde už niet pomoci. Podporujú odolnosť organizmu. Práve pomaranče znižujú v tele zlý cholesterol v krvi. Ich horká chuť podporuje tvorbu žlče a tá priaznivo ovplyvňuje trávenie tukov. Pri citrusoch hovoríme o rôznych ovocných kyselinách a enzýmoch, ktoré dokážu rozprúdiť látkovú premenu a zrýchliť spaľovanie tukov. 

Mnohé citrusové plody, napr. aj grep obsahujú látky, ktoré pôsobia na organizmus ako detoxikant. V prípade, že sa z tela odplavia toxické látky, lymfatický systém môže lepšie pracovať a zbytočne sa nám odpad nehromadí pod kožou. Aj vďaka grepu nevzniká u žien celulitída. Ak zjete pol hodiny pred jedlom polovicu grepu, nebudete mať nutkanie prepchávať sa. Horké látky v grepe brzdia chuť na jedlo.

Dávate si do čaju citrón? Ani netušíte, ako veľmi svojmu tráveniu a spaľovaniu tukov pomáhate. Citróny v sebe obsahujú látky, ktoré dokonca naštartujú v našom tele hormóny, čo spaľujú tuky! Citróny zmierňujú tráviace ťažkosti, zlepšujú trávenie a stimulujú cirkuláciu krvi v ľudskom tele.

Pozor, aj z ovocia môžete pribrať.

Aspoň päť porcií denne! To je ovocné heslo, ktoré pozná každá z nás. Nikde sa však nepíše o maximálnej dennej dávke, čo si omylom vysvetľujeme tak, že „priveľa ovocia“ nejestvuje. Ale áno. Aj ovocné prejedanie je prejedanie a ako také môže viesť k nadváhe! Nie je pravda, že ovocím sa môžeme bez následkov prejedať od rána do večera. Na druhej strane, aj opačné tvrdenie – a teda, že z ovocia priberáme, je mierne zavádzajúce. Priberáme jednoducho vtedy, keď náš kalorický príjem prevýši kalorický výdaj. A platí to rovnako pre banány a broskyne, ako pre plnené palacinky.

Ovocie obsahuje množstvo vitamínov, enzýmov, vlákninu a až na pár výnimiek je skoro bez tuku. Má tiež vysoký podiel vody, ktorá spoločne s vlákninou skvele prečisťuje organizmus. Problémom je fruktóza, čiže ovocný cukor. V malých dávkach je prospešná, pretože okamžite vlieva energiu, no ak to s ňou preženiete, dochádza v tele k výkyvom cukru v krvi, čoho následkom je vlčí hlad, spomalené trávenie a tendencia ukladať prijaté kalórie. Najhoršie je zjesť väčšie porcie ovocia tesne pred hlavným (a mastným) chodom. Ak tučné jedlo skonzumujete v momente, kedy je už hladina inzulínu zvýšená, priberiete zázračne ľahko a rýchlo.

Na pozore sa treba mať aj pred čerstvo vytlačenými ovocnými šťavami. Chýba v nich vláknina zo šupky a neriedené majú vysokú energetickú hodnotu. Okrem toho nápoj prejde tráviacim traktom rýchlejšie ako jedlo, takže ani pocit zasýtenia nie je taký, aký by mal byť.

Sušené ovocie je dezert, ktorý povzbudí ako olovrant, no po večeri naň zabudnite. Sušený kúsok ovocia má niekoľkonásobne vyššiu výživovú hodnotu oproti čerstvému. Úplným diétnym tabu je ovocie kandizované. Je síce sladučké a úžasné do koláčov, ale neobsahuje už skoro žiadne pôvodné živiny. 

Nie je ovocie ako ovocie, vyberte si ten správny druh.
Sú sladké a sladšie druhy, preto ak si strážite líniu, vyberajte si, po ktorom siahnuť skôr.

Sladšie druhy ovocia (na nich šetrite).

  • Banány
  • Hrušky
  • Višne
  • Mango
  • Hrozno

Menej sladké (doprajte si ich častejšie)

  • Citrusy
  • Jablká
  • Kiwi
  • Slivky
  • Marhule
  • Maliny
  • Čučoriedky

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA