DELENÁ STRAVA MRKVA má neoceniteľné výhody pre CHUDNUTIE.
26.03.2017 18:34Mrkva je chutná v akomkoľvek stave. Nemala by chýbať v žiadnej zeleninovej polievke a je ideálna aj ako podklad pod mäso a na prípravu omáčok.
Konzumácia surovej mrkvy znižuje hladinu cholesterolu, mrkvová šťava napomáha pri liečbe migrény, infekčných ochorení, reume a pri ochoreniach kože.
Mrkva je najčastejšie konzumovanou koreňovou zeleninou.
Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU
Mrkva je plná antioxidantov a vlákniny, obsahuje minimum tukov a cukrov.
Mrkva zlepšuje trávenie a napomáha k pravidelnému vyprázdňovaniu, je z nej výborný prostriedok proti zápche.
Mrkva je veľmi dobrou doplnkovou zeleninou počas chudnutia.
Mrkva zaháňa pocity náhleho hladu, dostatočne zasýti žalúdok a naviaže na seba aj časť tukov, ktoré ste použili pri príprave jedla.
Na ktoré zdravotné problémy by ste mali využívať mrkvu.
- Chráni pred voľnými radikálmi a tým doslova vypudzuje toxické látky z tela.
- Eliminuje rast rakovinových buniek – prevencia pred rakovinou.
- Posilňuje srdcovocievny systém – prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami (infarkt, mozgová príhoda, ischemická choroba srdca)
- Znižuje vysoký cholesterol v krvi
- Pomáha pri kožných ochoreniach
- Zabezpečuje pevnosť kostí a zubov
- Dodáva pokožke pevnosť – proti starnutiu
Ktoré látky v mrkve zlepšujú zdravie človeka.
- Karotenoidy, z nich najvýznamnejší je betakarotén, ten sa premieňa v tele na vitamín A. 100 gramov mrkvy (asi jedna stredne veľká mrkva) poskytne telu dosť betakaroténu na vytvorenie takmer trojnásobku vitamínu A, akú potrebuje dospelý človek. Karotenoidy sú nevyhnutné pre správne fungovanie sietnice, najmä pri nočnom videní alebo pri slabom svetle. Pomáhajú tiež udržiavať v dobrej kondícii kožu a sliznicu.
- Rastlinná vláknina. Mrkva jej obsahuje asi 3% a väčšina z nej sa vyskytuje vo forme pektínu. Pomáha regulovať pohyb stolice a upokojuje črevnú sliznicu.
- Éterický olej – pôsobí proti črevným parazitom.
Ako si kuchynsky pripravovať mrkvu pri chudnutí.
- Surová – v šalátoch, celá alebo nastrúhaná a ochutená citrónovou šťavou.
- Varená – k mrkve sa dobre hodia zemiaky a môže sa k nej pridať aj iná zelenina. Po uvarení je sladšia a zachová si obsah betakaroténu.
- Šťava – mrkvový džús je občerstvujúci, chutný a výživný nápoj. Dobre sa dá skombinovať s jablkovým alebo citrónovým džúsom.
Mrkvová diéta by mala byť pri chudnutí len krátkodobou detoxikačnou diétou.
- Ide o pomerne prísnu diétu, takže nie je vhodné ju praktizovať dlhšie ako 4 dni.
- Mrkva obsahuje všetky potrebné vitamíny, ktoré pomáhajú pri chudnutí, pomáha tiež pri celkovej detoxikácii organizmu a má aj veľa ďalších prínosov.
- Konzumácia mrkvy pozitívne vplyvy na zrak, pomáha prekonávať únavu a stavy ospalosti.
- Mrkvová diéta sľubuje 3,5 kilogramový úbytok na váhe počas 4 dni. Strava sa skladá takmer výhradne z mrkvy, práve preto nie je žiadúce uvedenú diétu praktizovať dlhodobo.
- Mrkva sa je buď varená alebo v surovom stave.
Výživný jedálny lístok mrkvovej diéty.
Počas celého trvania diéty vás zasýti výlučne rôzne upravená mrkva.
Raňajky: šálka čerstvej mrkvovej šťavy, strúhanej mrkvy a mrkvový šalát.
Obed: šálka čerstvej mrkvovej šťavy, strúhanej mrkvy a mrkvový šalát + jogurt a celozrnné žemle.
Večera: pohár čerstvej mrkvovej šťavy, strúhanej mrkvy a mrkvový šalát.
V posledný diétny deň si môžete dopriať porciu zemiakov a krajec chleba. Nesmiete zabúdať ani na dostatočný príjem tekutín (voda alebo mrkvová šťava) počas každého dňa, aby nedošlo k dehydratácii a narušeniu bilancie telesných tekutín.
Výhody mrkvovej diéty
Nesporným pozitívom chudnutia prostredníctvom výlučnej konzumácie mrkvy je pomerne rýchla strata telesnej hmotnosti a dostatočný prísun vitamínov.
Nevýhody mrkvovej diéty
Nie veľmi príjemným faktom je práve to, že obmedzíte príjem potravín len na jeden druh – mrkvu. Môže, ale nemusí to spôsobiť prípadné žalúdočné ťažkosti, veľký pocit hladu. Nebezpečenstvom je jojo efekt.
Mrkvovo-cesnaková nátierka
Suroviny
- 1 kg mrkvy
- cesnak podľa chuti
- drvená rasca
- sladká červená paprika
- štipľavá červená paprika
- ocot
- olej
- soľ
- štipka vegety
Postup
Mrkvu očistíme, nakrájame na kolieska a uvaríme do mäkka vo vode so štipkou vegety. Zlejeme a premiešame s dressingom z oleja, octu, drveného cesnaku, rasce, sladkej a štipľavej papriky a soli.
Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE
S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA
VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
———
Späť