Delená strava ĽAHKÉ RECEPTY na LETNÉ STRAVOVANIE.
06.07.2013 11:01Schudnúť v lete sa dá ľahšie ako v zime. Súvisí to hlavne s tým, že väčšina ľudí prijíma podstatne viacej tekutín, ovocia a zeleniny ako v iných ročných obdobiach. Samozrejme mnohí chcú vylepšiť svoju postavu, aby zo skromnejšieho oblečenia nevytŕčali nevzhľadné tukové vankúše. Jedálny lístok v lete by mal pozostávať z ľahších jedál, ale zároveň by vás mal dostatočne zasýtiť, aby ste neskôr nemuseli zajedať hlad kalorickými pochutinami. Ponúkame vám recepty na letné jedlá, ktoré vám pomôžu pri schudnúť a pritom nehladovať.
Ryža so zeleninou
Postup receptu:
- 1.Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu s nakrájanou červenou paprikou. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, vmiešame premytú ryžu a premiešame.
- 2.Podlejeme teplým zeleninovým vývarom a pod pokrievkou dusíme. Ku koncu prisypeme hrášok, ochutíme vegetou a dodusíme domäkka.
Rizoto s hubami a zeleninou
Postup receptu:
- 1.Umytú ryžu popražíme na oleji.
- 2.Pridáme soľ a vodu.
- 3.Dusíme kým ryža nebude mäkká a pridáme vegetu.
- 4.Pridáme hrášok, mrkvu a kukuricu.
- 5.Pripravíme mrazené huby a dáme ich rozmraziť.
- 6.Na oleji popražíme cibuľu a huby.
- 7.Popražené huby pridáme k ryži.
- 8.Všetko dobre rozmiešame a dochutíme.
Ozdobíme podľa chuti.
Tuniakový šalát
Suroviny na 4 porcie:
- 2 konzervy tuniak
- 1 ks cibuľa
- 2 ks fenikel
- 3 ks farebná paprika
- 4 ks uvarené vajce natvrdo
Dresing:
- 4 PL olivový olej
- 4 PL vínny ocot
- 1/2 cl práškový cukor
- mleté čierne korenie
- soľ
- 1 PL kôpor
Postup receptu:
- 1.Tuniaka scedíme, fenikel a papriky nakrájame na tenké pásiky, očistenú cibuľu na kolieska. Všetko dáme do šalátovej misy.
- 2.Uvarené vajcia nakrájame na osminky a pridáme k zelenine. Olej a ocot dobre vymiešame, ochutíme cukrom, korením, soľou a nalejeme na šalát. Opatrne premiešame a šalát posypeme nakrájaným kôprom.
- 3.Ak chcete ponúknuť šalát ako hlavné jedlo, primiešajte doň uvarenú ryžu a miesto dresingu pridajte len pár kvapiek balzamového octu.
Ryžový šalát
Postup receptu:
- 1.Cibuľu, papriku, rajčiny, šalát a uhorku nakrájame a vložíme do misy.
- 2.Zeleninu okoreníme a osolíme.
- 3.Uvaríme ryžu: Jeden hrnček ryže zalejeme dvoma hrnčekmi vody. Keď voda začne vrieť, zjemníme teplotu na minimum a pod uzavretou pokrievkou varíme, kým sa voda nevyparí. Nemiešame!
- 4.Vychladenú ryžu potom pridáme k zelenine a premiešame.
- 5.Pridáme tatársku omáčku a šťavu z uhoriek.
- 6.Šalát necháme odstáť minimálne 2 hodiny.
Zeleninovo-cícerové rizoto
Postup receptu:
- 1.Cícer uvaríme vo vriacom hrnci do zmäknutia.
- 2.Na oleji opražíme cibuľu do zlatista.
- 3.Medzitým si nakrájame paradajku a mrkvu.
- 4.Cícer a zeleninu pridáme k cibuli a krátko pražíme.
- 5.Podlejeme vodou alebo vývarom. Pridáme rukolu, osolíme, okoreníme a premiešame. Varíme na miernom ohni, kým sa vyparí voda.
Zdravý letný šalát
Postup receptu:
Všetko nakrájame, pomiešame. Môžeme okoreniť, osoliť podľa chuti. Môžete pridať aj biely jogurt.
Krabí zeleninový šalát
Postup receptu:
- Na rozpálenom oleji prudko opečieme kuracie mäso z obidvoch strán. Trocha osolíme a okoreníme. Potrieme z jednej strany horčicou a z druhej kečupom a ešte chvíľu opekáme.
Kuracie steaky so zeleninou
Postup receptu:
- Kuracie prsia umyjeme a dôkladne osušíme. Posypeme korením na steaky.
- Na panvici na rozpálenom oleji pečieme steaky z oboch strán, tak dlho, ako ich chceme mať pripravené.
- Očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu varíme spolu s ružičkami brokolice, hráškom a zelenou fazuľkou do polomäkka.
- Scedíme a na troche oleja osmažíme. Okoreníme korením na zeleninu.
Kuracie prsia na pive
Postup receptu:
1.Kuracie prsia pokrájame na menšie kúsky, posypeme soľou ,korením a osmažíme na oleji z oboch strán.
2.Pridáme cibuľku, zeleninu, premiešame a podlejeme pivom. Chvíľu zredukujeme na prudkom ohni.
- 3.Zmes prelejeme do zapekacej nádoby a vložíme do rúry na 180 C cca 30 minút. Zapečieme, podávame s ryžou a zeleninou.
Grilovaný baklažán s paradajkou
Postup receptu:
- 1.Baklažány umyjeme, aj so šupkou nakrájame na centimetrové kolieska a z oboch strán posolíme. Necháme 10 minút odležať. Potom soľ aj so šťavou utrieme papierovou utierkou.
- 2.Paradajky umyjeme a nakrájame na kolieska. Baklažány aj paradajky potrieme olivovým olejom, pretlačeným cesnakom a posypeme korením a soľou. Grilujeme z oboch strán, pri podávaní ozdobíme sekanými čerstvými bylinkami.
Cestoviny s paradajkovou omáčkou a sardinkami
Postup receptu:
- 1.Pripravíme si suroviny a dáme variť cestoviny.
- 2.Nakrájame cibuľu nadrobno a osmažíme.
- 3.Pridáme lúpané paradajky, jemne ocukríme a osolíme. Pridáme bazalku, ak máme, najlepšie čerstvú.
- 4.Pridáme konzervu sardiniek. Premiešame, pomaly privedieme do varu, odstavíme a podávame.
Kurací šalát s ryžou a zeleninou
Počet porcií: 4
Nutričné hodnoty v 1 porcii: 496 kcal - sacharidy 54 g, bielkoviny 34 g, tuky 16g (z toho nasýtené tuky 2 g)
Ingrediencie:
- 4 ks kuracích pŕs (bez kosti a kože) asi po 100 g
- 250 g dlhozrnnej ryže
- soľ a čierne korenie
- ½ uhorky, nakrájanej na malé kocky
- 300 g reďkoviek, nakrájaných na kocky
- 1 zväzok skorej cibuľky nakrájanej na kolieska
- 1 lyžička čerstvého nasekaného estragónu
- šťava z 1 citróna
Na marinádu:
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 2 lyžice olivového oleja
- šťava z ½ citróna
Postup
- Pripravte si marinádu do väčšej misky. Prelisujte cesnak, pridajte olivový olej, šťavu z ½ citróna, kôru nastrúhanú z polovice citróna a vymiešajte. Pridajte kuracie prsia a nechajte 30 minút marinovať.
- Uvarte ryžu podľa návodu a nechajte vychladnúť.
- Rozohrejte panvicu na grilovanie. Marinované kuracie prsia vyberte z marinády, posoľte, okoreňte a opekajte cca 10-12 minút.
- Opečené kurča zabaľte do papiera na pečenie a nechajte 5 minút „odpočívať".
- Vo veľkej mise zmiešajte vychladenú ryžu, kúsky kurčaťa pokrájaného na malé kocky aj so šťavou. Pridajte uhorku, reďkovky a bylinky. Zakvapkajte citrónovou šťavou, podľa chuti prisoľte a okoreňte.
Cestoviny s fazuľou
Počet porcií: 4
Nutričné hodnoty v 1 porcii: 228 kcal - sacharidy 35 g, bielkoviny 9 g, tuky 6 g (z toho nasýtené tuky 1 g)
Ingrediencie:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 veľká červená paprika
- 1 stonka stopkového zeleru
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 g cibule
- 1 lyžica nasekaného rozmarínu
- 400 g sterilizovaných fazúľ
- 3 väčšie paradajky
- 1 lyžička medu
- 1 sušená chilli paprička
- 500 g cestovín
- soľ, čierne korenie
- 20 g strúhaného parmezánu
Postup
- Nakrájajte papriku, zeler aj cibuľu na malé kocky a vylisujte cesnak. V hlbšej panvici rozohrejte olej a pri miernej teplote restujte zeleninu s posekaným rozmarínom asi 10 minút.
- Primiešajte do zmesi fazule vrátane šťavy, pridajte paradajky nakrájané na kocky, chilli papričku a chvíľu povarte. Prichuťte soľou, čiernym korením a medom.
- Cestoviny, uvarené podľa návodu, zmiešajte s hotovou omáčkou, z ktorej vyberiete chilli. Dajte do zapekacej misy, posypte strúhaným parmezánom a zapečte v rúre.
Ľadový šalát so zemiakmi
Počet porcií: 4
Ingrediencie:
- 500 g nových zemiakov
- kuracie prsia
- 150 ml prírodného nízkotučného jogurtu
- 1 lyžica medu
- hrsť nahrubo nasekaných lístkov estragónu alebo tymiánu
- 1/2 hlávky ľadového šalátu
- 4 papriky
- jarná (skorá) cibuľka
- soľ a čierne korenie na dochutenie
Postup
1. Zemiaky uvarte v osolenej vode do mäkka; trvá to asi štvrť hodinu. Potom sceďte, nechajte vychladnúť a nakrájajte na kúsky.
2. Ugrilujte kuracie prsia a papriky a nakrájajte ich alebo natrhajte na kúsky.
3. Jogurt rozšľahajte s medom a bylinkami, osoľte a okoreňte podľa chuti.
4. Šalátové lístky, kurča, papriky, posekanú cibuľku a zemiaky premiešajte v mise, nalejte ochutený jogurt a hneď podávajte.
Grécky šalát
Počet porcií: 4
Ingrediencie:
- mix šalátov
- paprika, asi 200 g
- 4 paradajky, asi 400 g
- 1 šalátová uhorka, asi 200 g
- 1 červená cibuľa, asi 100 g
- 100 g olív
- hrsť zeleného petržlenu
- 1 lyžica nakladaného zeleného korenia
- 200 g syra feta
- 2 lyžice olivového oleja
- šťava z 1 citróna
- 1 strúčik prelisovaného cesnaku
Postup
1. Listy šalátov natrhajte do misy. Nakrájajte paradajky, cibuľu, papriku a uhorku na malé kocky.
2. Nakrájanú zeleninu pridajte do misy na listy šalátu, posypte bylinkami nasekanými na drobno, pridajte olivy, zelené korenie bez nálevu a nadrobenú fetu.
3.V miske vyšľahajte olivový olej, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak na zálievku. Šalát zalejte zálievkou tesne pred podávaním a premiešajte.
Kuracie prsia na hubách s citrónovou omáčkou
Počet porcií: 4
Nutričné hodnoty: 180 kcal / 1 porciu - sacharidy 1 g, bielkoviny 28 g, tuky 7 g
Ingrediencie:
- 1 lyžica slnečnicového oleja
- 4 ks vykostených kuracích pŕs po 150 g, bez kože
- soľ a čierne korenie
- šťava z 2 citrónov
- 2 lyžice hladkej múky
- 150 g šampiňónov
- 150 ml kuracieho vývaru
- 1 lyžica nasekaného tymiánu
- 6 skorých (jarných) cibuliek
- niekoľko kúskov čerstvého tymiánu na ozdobu
Postup
1. Cibuľku nakrájajte nadrobno, šampiňóny na štvrtky. Mäso osoľte a okoreňte, obaľte v múke.
2. V menšom hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľku a mäso. Opekajte cca 6 minút.
3. Pridajte citrónovú šťavu, šampiňóny a zalejte vývarom. Pod pokrievkou duste približne 20 minút.
4. Pred podávaním dochuťte hotový pokrm bylinkami - vmiešajte tymián a skorú cibuľku nakrájanú na kolieska. Podľa chuti dosoľte a okoreňte.
Vhodnou prílohou môžu byť varené nové zemiaky, mladé fazuľky alebo čerstvý hrášok. Kuracie prsia môžete nahradiť naporciovaným kurčaťom alebo kusmi králika, ktoré môžete miesto dusenia pod pokrievkou piecť v rúre.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť