Delená strava Keď CHCETE SCHUDNÚŤ dajte si pozor nielen na množsvo kalórií ale aj na GLYKEMICKÝ INDEX potravín.

21.06.2013 03:33

GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVÍN v mnohých prípadoch ovplyvní vaše chudnutie ešte viac ako množstvo kalórií, ktoré v priebehu dňa zjete. Pri zostavovaní svojho jedálneho lístka si začnite vyberať potraviny a jedlá s glykemickým indexom do 50. Nie je to jednoduché, ale keď pochopíte podstatu glykemického indexu a zaťaženia potravín, tak určite dokážete schudnúť rýchlejšie a bez trápenia. Trocha teórie určite neuškodí.

Ak dve osoby s nadváhou držia diétu, ktorá je na príjem kalórii zhodná, skôr schudne ten, ktorý konzumuje potraviny s nižším glykemickým indexom a teda pomalším vyplavovaním inzulínu. Po zjedení sladkých potravín s vysokým glykemickým indexom, rýchlo vymizne pocit hladu - nastáva nárazové zvýšenie hladiny cukru v krvi. Ako odozva nasleduje mohutná reakcia inzulínu. Ten veľké množstvo cukru relatívne rýchlo zníži až pod optimálnu úroveň. Čoskoro tak má človek opäť pocit hladu a chuť na niečo sladké. Ak však niečo sladké zjete, dostanete sa do začarovaného kruhu tzv. inzulínovej hojdačky. Prudké výkyvy hladiny cukru v krvi dávajú mozgu signál s informáciou o pocite hladu. Jedlá s nízkym glykemickým indexom naopak uvoľňujú inzulín postupne a telu sa tak lepšie darí držať stálu hladinu krvného cukru.

Niektoré sacharidy nabádajú vaše telo k ukladaniu tukov.

Správne sacharidy, ako sú zelenina a ovocie, urýchľujú úspešnosť vášho chudnutia a spôsobujú, že sa cítite plný energie a spokojný. Zlé sacharidy, ako je pečivo, lupienky a sladkosti, môžu vaše chudnutie spomaliť a spôsobiť, že sa cítite unavený a hladný. K rozlíšeniu dobrého jedla od zlého slúžia tri dôležité faktory: glykemický index, glykemické zaťaženie a vláknina.

Glykemický index

je číslo, ktoré zaraďuje potraviny na stupnici od 0 do 100 podľa toho, ako rýchlo sa cukor z potraviny vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo, výrazne zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu. Nízky glykemický index majú potraviny, ktorých cukor má opačné vlastnosti. Glykemický Index (GI) využíva ako porovnávaciu látku čistú glukózu. Jej hodnota je 100. Čím viac sa potravina približuje k hodnote 100, o to viac je menej vhodná predovšetkým pre diabetikov, obéznych ľudí a ľudí so srdcovo-cievnymi chorobami. Niektoré potraviny túto hodnotu dokonca prevyšujú. Vďaka glykemickému indexu rozoznávame tzv. pomalé a rýchle sacharidy. Treba však uviesť, že každý človek môže na konkrétne potraviny reagovať trochu inak.

Podľa výšky glykemického indexu sa potraviny delia na potraviny:

  • s nízkym glykemickým indexom (< 55)
  • so stredným glykemickým indexom (56-69)
  • s vysokým glykemickým indexom (> 70)

Človek dnešnej doby, ktorý väčšinou manuálne nepracuje, máva málokedy nedostatok energie. A ešte horšie je to, že – a to sa už dostávame k jadru problému – že niektoré potraviny dodávajú energiu veľmi rýchlo. Až tak rýchlo, že jej zákonite vznikne prebytok. K čomu potom dochádza.

  • v organizme vznikne náhly prebytok energie vo forme krvného cukru získaneho z jedla;
  • preto sa vylúči inzulín, aby znížil zvýšenú hladinu krvného cukru;
  • energia, ktorú telo nespotrebovalo sa mení na telesný tuk;
  • hladina krvného cukru je asi za hodinu a pol inzulínom postupne znížená, často až pod svoj normál;
  • telo zaregistruje rýchly pokles hladiny krvného cukru pod normál a vyšle signál: krvný cukor prudko klesol, treba rýchlo doplniť energiu;
  • človek dostane neovládateľný hlad na sladké a naje sa;
  • tým sa zas rýchlo zdvihne hladina krvného cukru a celé to pokračujte od začiatku. Takto priberáte za stáleho hladu a neodolateľnej chuti po sladkostiach.
  • Hroznový cukor (glukopur) je iný názov pre glukózu. Vstrebáva sa okamžite. Sladká tyčinka či sladká malinovka sa na glukózu zmení takmer okamžite. Taká potravina má vysoký glykemický index.
  • Špagety uvarené na spôsob al dente (uvarené na polomäkko) sa budú v žalúdku najskôr spracovávať, kým sa rozložia na „stavebné prvky“, ktoré telo vie použiť. Uvoľnia teda energiu pomalšie. Preto majú stredný glykemický index.
  • Brokolica má nízky glykemický index. Telu trvá dlho, kým sa mu podarí z takej komplexnej potraviny získať glukózu.

Faktory, ktoré ovplyvňujú výšku glykemického indexu a teda aj chudnutie.

  • Množstvo jedla – čím viac jedla, tým viac nárazovo vyplaveného inzulínu. Odporúča sa preto jesť v menších množstvách asi každé 2-3 hodiny.
  • Pôsobenie obsahu cukrov – čím väčšie je zastúpenie jednoduchých cukrov v neprospech komplexných sacharidov, o to väčší bude glykemický index.
  • Zastúpenie cukrov, tukov a bielkovín v jedle - vo všeobecnosti možno povedať, že vyplavovanie inzulínu spomaľujú tuky a bielkoviny pridané k cukrom. Ak teda skonzumujeme len biele pečivo, bude inzulínová odozva väčšia, ako keď zjeme na kalórie rovnaké množstvo bieleho pečiva napríklad so syrom.
  • Tepelná úprava jedla – čím viac a dlhšie je potravina tepelne spracovaná, tým vyššie má číslo glykemický index. Napr. varené zemiaky uvoľňujú cukor pomalšie ako hranolky.
  • S predchádzajúcim bodom súvisí fakt, že čím viac je potravina v pevnom stave, tým pomalšie sa z nej cukry uvoľňujú. Zrelé banány majú vyššiu úroveň GI ako čerstvo dovezené, ešte tvrdé banány.
  • Vláknina – čím viac vlákniny skonzumujete, tým je pomalšie uvoľňovanie cukru.
  • Kyseliny v strave – pomáhajú znižovať glykemický index (ocot, dressingy, zakysané výrobky).

Glykemické zaťaženie (GL) potravín taktiež ovplyvní vaše chudnutie

Je meradlom množstva cukru, ktoré potraviny skutočne uvoľňujú vo vašom tele, pričom berie do úvahy GI i počet sacharidov v danej porcii. Potraviny s nízkym GL sú pre chudnutie najlepšie. (Potraviny s nízkym GI majú obvykle i nízke GL.)

Vláknina

Znižuje mieru absorbovania sacharidových potravín do tela a ich premenu na cukor. Potraviny s veľkým množstvom vlákniny sa menia na kalórie pomalšie než potraviny s nízkym množstvom vlákniny a vďaka tomu sú pre vaše chudnutie najlepšie. Všeobecne platí, že potraviny s vysokým obsahom vlákniny majú nízke GI a GL.]  
 

Pre zdravé stravovanie a úspešné chudnutie si vyberte potraviny zo zoznamu nízkeho glykemického indexu/zaťaženia.

(Nízky GI je nižší než 55. Nízke GL je nižší než 16)

 

Vysoký GI / Nízke GL

 Všetky s nízkym obsahom kalórii   (110 a menej)

Potravina

GI

GL

Kalórie

Vláknina (gram)

Mandarínky

57

6

70

4

Pomarančová šťava

57

15

110

0

Papája (melón)

60

9

55

3

Ananás

59

7

75

2

Dyňa

75

3

85

7

Drvená pšenica

75

15

110

5

Opečený ovos

74

15

110

2

Melón

72

7

50

1

 

Nízky GI / Nízke GL (pozor na kalórie)

 Ale s vysokým obsahom tuku a kalórií

Potravina

GI

GL

Kalórie

Vláknina (gram)

Oriešky kešu

22

4

395

2

Smotanová zmrzlina

38

10

360

0

Arašidy

14

1

330

5

Plnotučný popcorn

72

16

110

2

Hranolky

54

15

345

2

Plnotučné mlieko

27

3

150

0

Vanilkový puding

44

16

250

0

Ovocný jogurt

31

9

200+

1

Sójový jogurt

50

13

200+

1

 
 

Vysoký GI/ Vysoké GL (nevhodné)

Potraviny s vysokým GI (>=55) a vysokým GL (>=16)

Mnoho spúšťacích potravín, mnoho s vysokým obsahom  kalórií

Potravina

GI

GL

Kalórie

Hnedá ryža

50

16

215

Cola

63

33

200

Kukurica

60

20

130

Kukuričné lupienky

63

21

350

Kukuričné vločky

92

24

100

Brusnicový džús

68

24

145

Pšeničný krém

74

22

130

Lúpačka

67

17

275

Hranolky

75

25

515

Hamburger so syrom

64

46

285

Ovsené jedlo

75

17

140

Pizza

60

20

300

Praclíky

83

33

115

Hrozienka

66

42

250

Oplátky

76

18

150

Biely chlieb

73

20

160

Biela ryža

64

23

210

 

Nízky GI / Nízke GL – najmenej kalórií, vhodné

 Potraviny s nízkym GI (<55) a nízkym GL (<16)

 Najmenej kalórií   (110 kalórií na porciu a menej)

Potravina

GI

GL

Kalórie

Vláknina (gram)

Väčšina zeleniny

<20

<5

40

-

Jablko

40

6

75

4

Banán

52

12

90

3

Čerešňa

22

3

85

3

Grapefruit

25

5

75

2

Kiwi

53

6

45

3

Mango

51

14

110

3

Pomaranč

48

5

65

3

Broskyňa

42

7

70

2

Slivky

39

5

70

2

Jahody

40

1

50

4

Paradajková šťava

38

4

40

1

 

Nízky GI/ Nízke GL - viacej kalórií

 Potraviny s nízkym GI (<55) a nízkym GL (<16)

 Mierny obsah kalórií
 (110 až 135 kalórií na porciu alebo menej)

Potravina

GI

GL

Kalórie

Vláknina (gram)

Jablčný džús

40

12

135

0

Grapefruitový džús

48

9

115

0

Hruška

33

10

125

2

Hrášok

48

3

135

9

Ananásový džús

46

15

130

0

Celozrnný chlieb

51

14

120

2-5

 

Nízky GI / Nízke GL - najviac kalórií

 Potraviny s nízkym GI (<55) a nízkym GL (<16)

 Vyšší obsah kalórií
 (160 až 300 kalórií na porciu alebo menej)

Potravina

GI

GL

Kalórie

Vláknina (gm)

Jačmeň

25

11

190

8

Čierna fazuľa

20

8

235

15

Fazuľa Garbanzo

28

13

285

12

Hrozno

46

13

160

2

Červená fazuľa

23

10

210

9

Strukoviny

29

7

230

15

Sójové boby

18

1

300

8

 

Glykemický Index (GI) využíva ako referenčnú (porovnávaciu) látku čistú glukózu. Jej hodnota je 100. K lepšej predstavivosti Vám uvádzame aj porovnanie k bielemu chlebu, ktorého hodnota je taktiež 100. Čím viac sa potravina približuje k hodnote 100, o to je menej vhodná predovšetkým pre diabetikov, obéznych ľudí a ľudí so srdcovo-cievnymi chorobami. Niektoré potraviny túto hodnotu dokonca prevyšujú.

 

Potraviny

100% glukóza

100% biely chlieb

Cestoviny

 

 

Špagety biele varené priem.    

41

59

Makaróny varené priem.         

47

67

Tortellinni so syrom     

50

71

Ryža                

 

 

Ryža varená biela priem.         

64

91

Ryža varená dlhozrnná priem.  

64

91

Ryža biela s nízkym obsahom amylázy

38

54

Ryža hnedá varená

55

79

Strukoviny

 

 

Hrach lúpaný varený

32

45

Hrach veľkozrnný sušený

39

56

Hrach mrazený varený

48

68

Hrach sušený varený

22

32

Šošovica zelená, červená priemer

28

39

Fazuľa sušená

70

100

Fazuľa varená priemer

33

47

Sója priemer   

17

25

Zemiaky                      

 

 

Zemiaky varené

64

91

Hranolky         

75

107

Zemiaková kaša

74

105

Zemiaková kaša instantná

85

122

Zemiakové knedle       

52

74

Zelenina

 

 

Kukurica sladká

54

78

Mrkva priemer            

47

68

Ovocie             

 

 

Jablká priemer

36

52

Hrušky            

37

53

Broskyne

37

60

Čerešne

22

32

Hrozno

49

70

Banány

58

84

Slivky  

39

55

Kiwi priemer

43

45

Pomaranč priemer

42

60

Jahody            

40

57

Ananás           

59

84

Ďatle sušené    

103

147

Figy    

61

87

Marhule

30

43

Mlieko a mliečne výrobky                

 

 

Plnotučné mlieko 3%  

21

30

Mlieko odtučnené       

32

46

Mlieko sójové

44

65

Mlieko acidofilné

45

65

Mlieko kondenzované sladené

61

87

Jogurt nízkotučný

14

20

Jogurt nízkotučný ovocný

31

44

Jogurt - ostatné           

36

51

Jogurtový nápoj          

38

54

Puding instantný s mliekom      

44

62

Zmrzlina obyčajná       

36

51

Zmrzlina s vyšším obsahom tuku

38

54

Horúca čokoláda        

51

73

Sušené, jemné pečivo

 

 

BeBe Dobré ráno - čokoládové

57

81

BeBe Dobré ráno - med         

51

73

BeBe Dobré ráno – jemné

67

96

Princ. čokoládové        

52

74

Musli tyčinka ovocná

61

87

Vanilkové vafle           

77

110

Sušienky z lineckého cesta

64

92

Diétny suchár

59

84

Šiška   

76

108

Croiassant

67

96

Jablkový koláč

67

95

Chlieb, pečivo

 

 

Chlieb žitný     

62

89

Chlieb žitno-pšeničný tmavý

64

92

Chlieb bezlepkový pšeničný biely        

71

101

Chlieb bezlepkový viaczrnný

80

113

Rohlík

70

100

Cukor

 

 

Glukóza

99

141

Fruktóza         

19

27

Sacharóza       

68

97

Nutela čokoládovo - oriešková

33

47

Čokoláda mliečna       

43

61

Med    

55

78

Nápoje

 

 

Džús jablkový

40

57

Džús pomarančový

48

71

Coca cola priemer

58

83

Fanta pomaranč          

68

97

Izostar

70

100

Rôzne                          

 

 

Arašidy

14

21

Zemiakové čipsy slané

57

81

Pukance do mikrovlnnej trúby

72

103

Pizza syrová    

70

86

Rybie prsty     

38

54

Párky  

28

40

Bolonské špagety

52

74

Palacinky        

67

96

Sushi - losos   

48

69

 

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA