Delená strava Čo by ste mali VEDIEŤ PRED TÝM ako ZAČNETE CHUDNÚŤ.

13.12.2013 00:54

Chudnutie je u mnohých spojené s opakovaním základných diétnych chýb. Prehnané očakávania a predovšetkým snaha o čo najrýchlejšie chudnutie vedú k opakovanému výberu jednostranných a príliš drastických diét. Počiatočný úspech v úbytku 5-tich až 10-tich kíl je po krátkej dobe vystriedaný sklamaním z ich ešte rýchlejšieho návratu. Takéto sklamanie prináša aj tabletkové chudnutie. Zmysluplné chudnutie však nie je ani zostavenie jedálneho lístka, pomocou ktorého sa budete otrocky stravovať. Pred tým ako začnete opäť chudnúť, oboznámte sa s tým, ako sa správa organizmus človeka k prijatej strave, akú stravu potrebujete na to, aby ste chudli a nehladovali a aj si zlepšili metabolizmus. Mnohí ľudia  vedia, akú tabletku si majú dať pri bolestiach hlavy, no nevedia, ako bolestiam hlavy predchádzať. Veľmi málo ľudí si uvedomuje kvalitu svojho zdravia a bohužiaľ nepovažujú za potrebné robiť niečo pre svoje zdravie skôr, než sa neobjaví nejaký zdravotný problém. Nesnažia sa predchádzať zdravotným problémom a ani nadváhe.

Uvedomte si, že chudnutie nie je dočasná zmena, ale proces obsahujúci trvalé zmeny v nasledovných oblastiach.

  • Zmenu stravovania a pitného režimu,
  • Zmenu metabolizmu a stavu Vášho organizmu,
  • Zmenu životosprávy,
  • Zmenu Vášho postoja k pohybovým aktivitám,
  • Zmenu - zlepšenie Vašej informovanosti o stravovaní.

A práve to, čo pijeme a čo jeme, určuje akú máte postavu a zdravie. Naše telo každý okamih vytvára nové bunky a tie vytvára z toho, čo mu dáme, čo zjeme. Väčšina z nás si tieto súvislosti neuvedomuje.

Prečo ste aj napriek nadmernému jedeniu často hladní. 

Určite sa Vám často stáva, že sa dobre najete. Dáte si kompletný obed, polievku, hlavný chod, zákusok. Neskôr si sadnete k televízoru, spokojne pozeráte televízny program a zrazu dostávate chuť niečo zbodnúť. Niečo by ste zjedli, no neviete čo. Tieto chúťky sú dôkazom toho, že telo v priebehu dňa nedostalo to, čo potrebuje a preto si to pýta. Máme na niečo chuť, darmo ste sa pred chvíľou dobre najedli. Varená strava neobsahuje  žiadne  enzýmy,  tie  sa  ničia  už pri  40 stupňoch Celzia. Varená strava neobsahuje takmer žiadne vitamíny. Tie sa varením tiež ničia. Ponaučenie pre Vás. Pokiaľ jeme len varenú stravu, naše telo nedostáva vitamíny, enzýmy a tak si stále niečo pýta a to sú tie chúťky, ktoré pociťujeme.

Hlad je potreba výživy a energie, ktoré si telo pýta. K tomu, aby organizmus zásobil svojich mnoho miliárd buniek energiou a stavebnými látkami, potrebuje takmer 50 rôznych živín. Mikroživiny sú aj  cukry, tuky a práve tých má človek s nadváhou väčšinou v strave prebytok.

Ako začať chudnúť, aby ste o pár mesiacov nemuseli opäť začať chudnúť.

Ako som už spomínal musíte si uvedomiť potreby vášho organizmu. Pred tým ako sa pustíte do diétovania, začnite sa vzdelávať!  Telo človeka reaguje na každú vonkajšiu zmenu a dokáže si prispôsobiť látkovú premenu - metabolizmus. Najúčinnejší spôsob, ako schudnúť a získať optimálnu hmotnosť, je zmeniť a neskôr dodržiavať zásady zdravej životosprávy, zmeniť svoju energetickú bilanciu (znížiť príjem a zvýšiť výdaj energie) a uplatňovať zásady zdravého, nie drastického chudnutia.

Ak chcete, aby chudnutie bolo účinné a trvalé, dodržujte tieto základné zásady. 

  • chudnutie si starostlivo naplánujte a psychicky sa naň pripravte, porovnajte si všetky výhody a nevýhody chudnutia
  • prehodnoťte svoju životosprávu a zistite akých chýb sa dopúšťate
  • postavte si reálne a dosiahnuteľné ciele (čiastkové, i konečný cieľ)
  • vzdelávajte sa a získajte dostatok znalostí o vhodných potravinách a stravovaní počas znižovania a neskôr aj pri udržiavaní zníženej hmotnosti
  • pripravte si koncepciu stravovania, stravovacie menu počas znižovania hmotnosti, spôsob zmeny nakupovania potravín i vhodné recepty na prípravu zdravých jedál
  • vyberte si pohybovú aktivitu, ktorá vyhovuje vašej aktuálnej telesnej kondícii, zdravotným možnostiam a povahe
  • pripravte si cvičebný program a naplánujte časový harmonogram cvičenia
  • stanovte si týždenné tempo znižovania váhy (nemalo by byť vyššie ako 1,5kg)
  • vnútorne sa pripravte aj na negatívne stránky chudnutia a ako ich zvládať
  • redukčný režim začnite dodržiavať až vtedy, keď na chudnutie máte dostatok času a ste v psychickej pohode
  • Najdôležitejším predpokladom zdravého a efektívneho chudnutie je pravidelná strava.
  • Začnite raňajkami, ktoré by mali byť do 2 hodín po prebudení,
  • nasleduje dopoludňajšia desiata, obed, olovrant a
  • večera, najneskôr 1,5 hodiny pred spaním. Večera by mala obsahovať bielkoviny s nízkym obsahom tuku alebo kombináciu zeleniny a bielkovín.
  • Snažte sa obmedziť potraviny s vysokým obsahom tukov (pozor si dávajte tuky v údeninách, tučných syroch, múčnikoch) a sacharidov (okrem sladkostí a sladkých nápojov obmedzte veľkosť príloh v hlavných jedlách).
  • Zaraďte do svojho jedálnička dostatok potravín s obsahom bielkovín, ako sú mliečne výrobky (jogurty a mliečne nápoje do 3 %, syry do 30 %), chudé mäso, ryby, vajcia a vaječné bielka, rastlinné bielkoviny – strukoviny alebo sóju a výrobky z nej.
  • Konzumujte viacej zeleniny (obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny), navodzuje pocit sýtosti a má priaznivý účinok na úpravu metabolických porúch, ktoré sprevádzajú nadváhu. Denne ju zaraďujte minimálne 2 krát (cca 300–400 g / deň). Nezabudnite na 1 porciu ovocia denne, skôr v dopoludňajších hodinách.
  • V neposlednom rade sa sústreďte aj na dostatočný príjem tekutín vo forme nesladených nápojov - stolové a minerálne vody, ovocné, bylinné alebo zelené čaje.

Aby naše telo dostalo to, čo potrebuje, mali by sme denne zjesť 7 porcií surového ovocia alebo zeleniny, 5 porcií celozrnných obilnín, 4 porcie jedla s vysokým obsahom vápnika, plnohodnotné proteíny s potrebnými aminokyselinami, dostatok správnych tukov, teda rastlinných a ďalšie zložky živín. Priznajme si, že sa stravuje len málokto z nás. Organizmus väčšiny ľudí trpí nedostatkom mikroživín. Mikroživiny sú látky, ktoré telo nevyhnutne potrebuje, ale ktoré si nevie samo vytvoriť, potrebujeme ich zjesť v strave. V dnešnej dobe už nie je možné dodať telu všetko len bežnou stravou, nakoľko ovocie sa oberá pred dozretím, aby sa mohlo prevážať na veľké vzdialenosti a následne skladovať, a tak obsahuje oveľa menej vitamínov a minerálov, ako keď sa konzumuje tesne po zbere. Jeme veľa mŕtveho jedla s vysokým obsahom kalórií a množstvom rôznych chemických látok.

Často však jeme to, čo máme práve po ruke, na čo máme chuť a často vôbec nevieme aký úžitok z toho naše telo má.

Pravdepodobne si to ani neviete predstaviť, ale v priemere počas svojho života zjeme asi 60 ton potravín a až  240 kg chemických látok. Tráviaci systém to všetko musí spracovať.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA