Delená strava BOLESTI KĹBOV súvisia s nadváhou a stravovaním, ako si pomôžete.
23.09.2013 06:45Nadváha a zlé stravovanie spôsobujú veľa zdravotných problémov. Jedným z nich sú aj bolesti kĺbov. Ako predstava vám postačí zamyslieť sa nad tým, že neustále vláčite so sebou v rukách dve plné nákupné tašky. Je to ťažké nielen pre vás ale i pre vaše kĺby. Vaše kolená musia niesť túto váhu každý deň od rána do večera, a to ich doslovne ničí. Chrupavky kolien sa doslova mrvia pod vplyvom vysokej záťaže. K tomu aj tukové tkanivo vytvára látku (cytokinázu) ktorá ničí chrupavky a kĺby. Pokiaľ dokážete schudnúť, opotrebenie chrupavky sa postupne zmenší a zníži sa i množstvo cytokinázy produkovanej tukovým tkanivom. Poškodenie kĺbov, ktoré vzniklo dlhoročnou nadváhou a postupným opotrebením chrupavky síce nezmizne, bolesť kĺbov sa zmenší, pretože kĺby budú oveľa menej namáhané a zaťažované.
Zopár informácií o kĺboch a chrupavke.
- Kĺby sú pohyblivým spojením dvoch kostí. Spojenia, kde sa kosti a kĺby dotýkajú, sú potiahnuté chrupavkovitou vrstvou. Chrupavky sa musia popri sebe hladko kĺzať, preto je kĺbová dutina vyplnená kĺbovým mazom. Kĺbové puzdro – pevný obal chrániaci všetky časti kĺbu – vtláča pri každom pohybe do kĺbovej medzery kĺbový maz. Chrupavka, mazotvorná blana a samotný kĺbový maz tlmia otrasy, údery a nárazy kĺbu a zabezpečujú, aby sa trenie chrupky znížilo na minimum.
- Kĺby si taktiež vyžadujú zdravú výživu. Bolesti kolenného kĺbu a stuhnuté ramenné kĺby sú typické pre stav, z ktorého sa môže ľahko rozvinúť artritída (zápal kĺbov) alebo artróza (degeneratívne zmeny na kĺbových plochách).
- Kĺbom najviac škodí silná jednostranná záťaž, podchladenie pri nedostatočnom oblečení, strava chudobná na vitamíny, nadmerná konzumácia mäsa a iných živočíšnych tukov, nedostatok pohybu.
- Stuhnutie a bolestivosť kĺbov sú väčšinou vyvolané úbytkom kĺbového mazu a opuchom mazotvornej blany vo vnútornej časti kĺbu. Dochádza k vytekaniu mazového moku, kĺbová chrupavka sa postupne rozkladá a kĺb sa uvoľňuje. Konce chrupaviek na kostiach sa začnú o seba trieť, čo vedie k prejavom opotrebovania a bolestiam.
- Najprv pociťujete bolesť kĺbu, po čase sa pridá ranná stuhnutosť v postihnutom mieste. Po krátkom precvičení a rozhýbaní však pominie. Pri studenom a vlhkom počasí sa tieto ťažkosti zvýrazňujú.
- Najviac sú preťažované veľké kĺby ako je kolenný kĺb, ktorý nesie veľkú časť telesnej váhy. Najhoršia je jednostranná záťaž.
- Ženy svoje kĺby ohrozujú aj častým nosením nepohodlných vysokých podpätkov a úzkych topánok.
- Problémy s kĺbmi môže spustiť aj nevyležaná chrípka alebo iné infekčné ochorenie, pre ktoré sú bolesti kĺbov a svalov typické. Neliečená alebo prechodená infekcia spôsobí zápal kĺbov, ktorý môže prerásť do vážnejšieho ochorenia ničiaceho kĺby.
Ako si môžete pomôcť pri bolestiach kĺbov.
- Zmeňte životný štýl,
- Schudnite, zbavte sa prebytočných kíl,
- Obmedzte jednostranné preťažovanie kĺbov,
- Začnite sa vhodne stravovať.
- Noste teplejšie oblečenie.
- Nezaťažujte podchladené kĺby.
Ako sa stravovať, aby ste mali zdravé kĺby a prediľli bolestiam.
- Vaše kĺby poškodzuje nevhodná strava obsahujúca množstvo prídavných látok, napríklad príchutí, konzervantov, farbív. Tie sa v tele správajú ako toxické látky a vo forme malých kryštálikov sa usádzajú aj v kĺboch.
- Keď prijímate priveľa toxických látok, telo ich nestíha z tela vylúčiť priebežne, preto ostávajú na kĺboch, znižujú ich pohyblivosť a spôsobujú bolesti.
- Jedzte veľa zeleniny a ovocia, olejnatých rýb s obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré majú protizápalové účinky (losos, makrely, sardinky, pstruh, tuniak).
- Naučte sa jesť dostatok bielkovín.
- Jedzte vitamín D, ktorý slúži na lepšie vstrebávanie vápnika, nevyhnutného pre kosti a kĺby.
- Potraviny obsahujúce kyselinu arachidonovú (vo vajíčkach, vnútornostiach, mliečne výrobky) podporujú zápal a prinášajú bolesť kĺbov.
- Fast foody ponúkajúce hranolky a smažené jedla podnecujú zápal. Pokiaľ tomu neveríte, skúste na 2 týždne vynechať fast foody a uvidíte, či bolesť ustúpi.
- V jedálnom lístku uprednostňujte potraviny bohaté na viacnásobne nenasýtené mastné kyseliny : rastlinné oleje, avokádo, sója, fazuľa, orechy, semiačka, jadierka,
- Obmedzte salámy, tučné mäso.
- Vaša strava by mala byť bohatá na vlákninu – šalát, zelenina, strukoviny.
- Obmedzte cukor, sladkosti, bielu múku, živočíšny tuk a maslo len príležitostne.
- Posilnite si imunitný systém vitamínom C v prírodnej forme.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť