Delená strava BOLESTI KĹBOV súvisia s nadváhou a stravovaním, ako si pomôžete.

23.09.2013 06:45

Nadváha a zlé stravovanie spôsobujú veľa zdravotných problémov. Jedným z nich sú aj bolesti kĺbov. Ako predstava vám postačí zamyslieť sa nad tým, že neustále vláčite so sebou v rukách dve plné nákupné tašky. Je to ťažké nielen pre vás ale i pre vaše kĺby. Vaše kolená musia niesť túto váhu každý deň od rána do večera, a to ich doslovne ničí. Chrupavky kolien sa doslova mrvia pod vplyvom vysokej záťaže. K tomu aj tukové tkanivo vytvára látku (cytokinázu) ktorá ničí chrupavky a kĺby. Pokiaľ dokážete schudnúť, opotrebenie chrupavky sa postupne zmenší a zníži sa i množstvo cytokinázy produkovanej tukovým tkanivom. Poškodenie kĺbov, ktoré vzniklo dlhoročnou nadváhou a postupným opotrebením chrupavky síce nezmizne, bolesť kĺbov sa zmenší, pretože kĺby budú oveľa menej namáhané a zaťažované.

Zopár informácií o kĺboch a chrupavke.

  • Kĺby sú pohyblivým spojením dvoch kostí. Spojenia, kde sa kosti a kĺby dotýkajú, sú potiahnuté chrupavkovitou vrstvou. Chrupavky sa musia popri sebe hladko kĺzať,  preto je kĺbová dutina  vyplnená kĺbovým mazom. Kĺbové puzdro – pevný obal chrániaci všetky časti kĺbu – vtláča pri každom pohybe do kĺbovej medzery kĺbový maz. Chrupavka, mazotvorná blana a samotný kĺbový maz tlmia otrasy, údery a nárazy kĺbu a zabezpečujú, aby sa trenie chrupky znížilo na minimum.
  • Kĺby si taktiež vyžadujú zdravú výživu. Bolesti kolenného kĺbu a stuhnuté ramenné kĺby sú typické pre stav, z ktorého sa môže ľahko rozvinúť artritída (zápal kĺbov) alebo artróza (degeneratívne zmeny na kĺbových plochách).
  • Kĺbom najviac škodí silná jednostranná záťaž, podchladenie pri nedostatočnom oblečení, strava chudobná na vitamíny, nadmerná konzumácia mäsa a iných živočíšnych tukov, nedostatok pohybu.
  • Stuhnutie a bolestivosť kĺbov sú väčšinou vyvolané úbytkom kĺbového mazu a opuchom mazotvornej blany vo vnútornej časti kĺbu. Dochádza k vytekaniu mazového moku, kĺbová chrupavka sa postupne rozkladá a kĺb sa uvoľňuje. Konce chrupaviek na kostiach sa začnú o seba trieť, čo vedie k prejavom opotrebovania a bolestiam.
  • Najprv pociťujete bolesť kĺbu, po čase sa pridá ranná stuhnutosť v postihnutom mieste. Po krátkom precvičení a rozhýbaní však pominie. Pri studenom a vlhkom počasí sa tieto ťažkosti zvýrazňujú.
  • Najviac sú preťažované veľké kĺby ako je kolenný kĺb, ktorý nesie veľkú časť telesnej váhy. Najhoršia je jednostranná záťaž.  
  • Ženy svoje kĺby ohrozujú aj častým nosením nepohodlných vysokých podpätkov a úzkych topánok.
  • Problémy s kĺbmi môže spustiť aj nevyležaná chrípka alebo iné infekčné ochorenie, pre ktoré sú bolesti kĺbov a svalov typické. Neliečená alebo prechodená infekcia spôsobí zápal kĺbov, ktorý môže prerásť do vážnejšieho ochorenia ničiaceho kĺby.

Ako si môžete pomôcť pri bolestiach kĺbov. 

  • Zmeňte životný štýl,
  • Schudnite, zbavte sa prebytočných kíl,
  • Obmedzte jednostranné preťažovanie kĺbov,
  • Začnite sa vhodne stravovať.
  • Noste teplejšie oblečenie.
  • Nezaťažujte podchladené kĺby.
     

Ako sa stravovať, aby ste mali zdravé kĺby a prediľli bolestiam. 

  • Vaše kĺby poškodzuje nevhodná strava obsahujúca množstvo prídavných látok, napríklad príchutí, konzervantov, farbív. Tie sa v tele správajú ako toxické látky a vo forme malých kryštálikov sa usádzajú aj v kĺboch.
  • Keď prijímate priveľa toxických látok, telo ich nestíha z tela vylúčiť priebežne, preto ostávajú na kĺboch, znižujú ich pohyblivosť a spôsobujú bolesti.
  • Jedzte veľa zeleniny a ovociaolejnatých rýb s obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré majú protizápalové účinky (losos, makrely, sardinky, pstruh, tuniak).
  • Naučte sa jesť dostatok bielkovín.
  • Jedzte vitamín D, ktorý slúži na lepšie vstrebávanie vápnika, nevyhnutného pre kosti a kĺby.
  • Potraviny obsahujúce kyselinu arachidonovú (vo vajíčkach, vnútornostiach, mliečne výrobky) podporujú zápal a prinášajú bolesť kĺbov.
  • Fast foody ponúkajúce hranolky a smažené jedla podnecujú zápal. Pokiaľ tomu neveríte, skúste na 2 týždne vynechať fast foody a uvidíte, či bolesť ustúpi.  
  • V jedálnom lístku uprednostňujte potraviny bohaté na viacnásobne nenasýtené mastné kyseliny : rastlinné oleje, avokádo, sója, fazuľa, orechy, semiačka, jadierka,  
  • Obmedzte salámy, tučné mäso.
  • Vaša strava by mala byť bohatá na vlákninu – šalát, zelenina, strukoviny.
  • Obmedzte cukor, sladkosti, bielu múku, živočíšny tuk a maslo len príležitostne.
  • Posilnite si imunitný systém vitamínom C v prírodnej forme.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA