Delená strava Ako si ZNÍŽIŤ CHOLESTEROL a pritom SCHUDNÚŤ.

20.09.2013 02:28

Zvýšený cholesterol je veľkým problémom ľudí s nadváhou a býva jedným z rozhodujúcich dôvodov, prečo sa nejeden z nás rozhodne schudnúť. Cholesterol je tuk, ktorý naše telo stále vytvára,  nakoľko je dôležitou súčasťou buniek a mnohých látok v tele. Zvýšený cholesterol je dôkazom poruchy metabolizmu tukov a nedostatočnej činnosti pečene a pankreasu. Zvýšený cholesterol cítime ako pocit zimomravosti. kŕčov v nohách či rukách, pocit tŕpnutia. Zvýšenie cholesterolu v krvi spôsobuje predovšetkým nezdravé stravovanie, nedostatok pohybu, fajčenie.  

Na úroveň cholesterolu v krvi vplývajú tri zložky našej stravy:

  • Nasýtené tuky zvyšujúce hladinu cholesterolu v krvi
  • Nenasýtené tuky znižujúce hladinu cholesterolu v krvi
  • Rastlinné tuky zvyšujúce hladinu cholesterolu v krvi menej ako nasýtené tuky

Chudnutie a odstraňovanie nadváhy pomáha znižovať cholesterol.

S pribúdajúcimi kilami sa zvyšuje koncentrácia cholesterolu v krvi. Je dokázaná bezprostredná súvislosť medzi telesnou hmotnosťou a množstvom cholesterolu v organizme. Každý nadbytočný kilogram spôsobuje jeho nárast. Na znižovanie cholesterolu je vhodná diéta, pri ktorej dve tretiny prijímanej potravy obsahuje ovocie, zelenina a výrobky z obilnín. Iba jednu tretinu kalórií by ste mali získavať z mäsa a mliečnych výrobkov, ktoré často obsahujú príliš mnoho tukov.

Ako postupovať pri stravovaní a znižovaní cholesterolu.

  • Okrem nenasýtených mastných kyselín majú priaznivý účinok na tukové látky v krvi aj iné látky: napr. vláknina (nachádza sa v ovocí, zelenine, strukovinách, celozrnných výrobkoch, hubách atď.) a rastlinné steroly a stanoly (látky vyskytujúce sa v rastlinách a majú štruktúru molekuly podobnú ako cholesterol). Tieto látky pôsobia v tráviacom trakte, kde znižujú vstrebávanie cholesterolu z potravy.  
  • Na zvýšenie ich príjmu sa rastlinné steroly pridávajú do niektorých rastlinných nátierok, pretože sa hojne konzumujú.
  • V posledných rokoch sa odporúčania k príjmu tukov v strave neustále spresňujú. Okrem zníženia celkového príjmu tukov sa kvantita v súčasnosti nahrádza kvalitou: odporúča sa znižovať príjem živočíšnych (nasýtených) tukov a súčasne zvyšovať príjem mono-  a polynenasýtených tukov pri zachovaní energetickej rovnováhy. Vybrať si správny druh tuku je dôležitejšie ako znížiť celkový príjem tukov.
  • Zloženie rastlinných tukov v súčasnosti vychádza z najnovších vedeckých poznatkov o vzťahoch stravy a srdcovocievnych chorôb: majú znížený obsah nasýtených mastných kyselín, zvýšený obsah nenasýtených mastných kyselín (s optimálnym množstvom n-6 aj n-3 mastných kyselín), nevýznamný obsah trans-mastných kyselín.
  • Do jedálneho lístka zaraďte fazuľu. V strukovinách sa nachádza vláknina rozpustná vo vode – pektín, ktorá na molekulách cholesterolu vytvára obal a tak urýchľuje vylučovanie cholesterolu skôr, ako stihne poškodiť organizmus.

Z akých potravín by sa mala skladať vaša strava na chudnutie a zníženie cholesterolu.

• tmavé celozrnné pečivo alebo chlieb (zdroj vlákniny)
• kvalitné rastlinné nátierky – so zvýšeným obsahom nenasýtených mastných kyselín (najmä n-3), vitamínov, rastlinných sterolov a pod.
• rastlinné oleje – repkový, slnečnicový, olivový; hlavne v studenej kuchyni (zdroj •všetkých druhov nenasýtených mastných kyselín, vitamínu E)
• mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom tuku, kyslomliečne výrobky (dôležitý zdroj vápnika a plnohodnotných bielkovín)
• netučné mäso (prevažne z mladých zvierat) – zdroj plnohodnotných bielkovín
• ryby (zdroj n-3 mastných kyselín)
• strukoviny, cestoviny, ryža, zemiaky (zdroje komplexných sacharidov, vlákniny, rastlinných bielkovín)
• ovocie, zelenina, najlepšie v surovom stave – 5-6-krát denne (zdroj vlákniny, vitamínov, antioxidantov, minerálnych látok)
• orechy (zdroj polynenasýtených mastných kyselín)

Celkové množstvo skonzumovanej potravy je nutné vyvážiť vhodnou telesnou aktivitou (s ohľadom na vek a celkový zdravotný stav) – odbúrava tukové zásoby, zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL-cholesterolu v krvi, znižuje krvný tlak, celkovo zlepšuje funkciu srdcovocievneho systému.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA