DELENÁ STRAVA Ako schudnúť Chudnúť sa dá aj so sladkosťami.

14.05.2012 05:09

Mnohých z vás určite trápi aj závislosť, či túžba po určitom jedle a zakaždým Vám prekazí vaše chudnutie. Takmer každá žena a väčšina mužov niekedy v živote túto skúsenosť zažila. Najčastejšie nás trápi chuť po čokoláde (40 % žien) alebo, všeobecnejšie, po potravinách obsahujúcich veľa tuku a cukru alebo iných sacharidov. Túžba po jedle a sladkostiach je významná, pretože môže hrať určitú úlohu pri nadmernom príjme potravy, k akému dochádza pri vlčom hlade, bulímii a obezite. Psychológovia tvrdia, že závislosť môže vzniknúť prakticky na čomkoľvek, a sladkosti nie sú žiadna výnimka. Sú ľahko dostupné a prenasledujú nás doslova na každom kroku. 

Začali ste chudnúť a rozmýšľate nad tým čoho sa musíte pri svojom stravovaní určite zbaviť? Samozrejme ako prvé Vám prídu na myseľ sladkosti, v ktorých je skryté obrovské množstvo skrytých a hluchých  kalórií. Prijímanie sladkého v našom jedle je prirodzené pre drvivú väčšinu obyvateľstva. Cukor z ovocia je zdravší  - na to by sme mali pamätať, keď máme na výber medzi sladkou dobrotou alebo jablkom. Sladkej chute a energie   je v ovocí dostatok na udržanie dodávok energie pre organizmus a má komplexnejšiu funkciu ako iná sladkosť. Ovocie v sebe skrýva ďalšie hodnotné látky a vitamíny, hlavne vlákninu, ktorá v ovocí zabezpečuje, aby sa zhromaždené cukry uvoľňovali v postupných fázach. Stále sme naprogramovaní prijímať cukor skôr z ovocia. Sladkosti nám rozhadzujú metabolizmus.

Pravdepodobne si uvedomujete, že sladkosti sú podstatnou príčinou Vašej nadváhy. Zaháňanie stresu, hladu, či nedostatku času na vhodné jedlo čokoládou, koláčom, cukríkmi, presladenými nápojmi je samovražedným útokom na Vaše zdravie, postavu a opakujúce sa pocity hladu. Avšak jedným z najväčších omylov pri Vašich pokusoch o chudnutie je, ak sa nazdávate, že odteraz nesmiete do úst vložiť ani kúsok čokolády, ani gram cukru. Nenecháte si predsa práve teraz, keď ste sa rozhodli naozaj schudnúť, pokaziť postavu ešte viac, nie? Avšak ani pri diéte nemusíte absolútne obmedziť Vami obľúbené sladkosti.

Sladkosti, ktorých by ste sa mali vzdať
Áno, diéty nefungujú, ak podvádzate a nebudú fungovať ani keď sa odmietnete vzdať sladkých kalorických dobrôt. Bez obmedzení to jednoducho nejde! Ak sa chcete zbaviť návykov na konzumáciu nezdravých sladkostí, tak musíte :

  1. Zabudnite na mliečne a  biele čokolády, dražé cukríky, šľahačkové dezerty, smotanové torty, dukátové buchtičky, smotanové nanuky, sladké polevy, plnky, nanukové torty, veterníky a ostatné zákusky. Nestojí za to po celodennom držaní diéty neodolať a zamaškrtiť si. O päť minút po poslednom kúsku koláča už aj tak nebudete vedieť, ako vám chutil. No telo si zapamätá, koľko obsahoval cukrov, tukov, ako veľmi bol kalorický a dá vám to čoskoro pocítiť. Miesto zakázaných sladkostí si rozmaznajte chuťové poháriky tými, čo vám pri diéte vôbec neublížia.
  2. Vyhýbajte sa mrazeným sladkostiam. Nanuky nie sú najvhodnejšie pri diéte, chuť na  ľadovú pochúťku si ale nemusíte odopierať. Využite ponuku ovocných drení, namiesto zmrzliny si doprajte radšej ovocný sorbet s ľadovými kryštálikmi. Neraz sa ale aj v mrazených dreniach schováva vysoké percento cukrov, a tak nie je na škodu, ak si pripravíte domáci sorbet samy a presne podľa vašich chutí. Môžete skúsiť tie z vodového ovocia, melónové, nektarinkové, broskyňové či  ananásové. Ak máte kvalitný mixér, trochu medu a niekoľko plastových nádobiek, za pár hodín môžete mať v mrazničke skutočne lahodné drene.
  3. Čokoláda je známe afrodiziakum a dokonca sa považuje aj za zdravú sladkosť. Nemáme pravdaže na mysli lacné mliečne čokolády, ktoré v sebe skrývajú viac tuku a cukru než kakaových bôbov, ale konzumujte čokolády s minimálnym obsahom kakaa 75 percent (samozrejme v rozumnom množstve). Chutia lahodne a dodajú Vám energiu. Kvalitná čokoláda vašim krivkám neublíži, ak si ju doprajte raz za čas a v menšom množstve (nie celé balenie na posedenie, radšej každý deň jednu-dve  kocky).
  4. Konzumujte diétne dezerty. Namiesto koláčika v cukrárni si prichystajte vlastný dezert, ktorý bude nielenže diétny a chutný, ale aj krásne naaranžovaný, veď nie nadarmo sa vraví, že jeme aj očami. Napríklad si pripravte : biely probiotický jogurt, lyžičku medu, nasekané vlašské orechy alebo lieskovce, sezónne ovocie a lyžičku pravého kakaa. Jogurt zmiešajte s medom, ovocie nakrájajte na drobné kúsky. Do skleného pohára vrstvite ovocie, jogurt a orechy tak, aby poslednú vrstvu tvoril jogurt. Ten poprášte kakaom a dajte na polhodinku chladiť. Jednoduchá a chuťovo výborná lahôdka.
  5. Konzumovať môžete aj :
    • Ovocné šaláty s citrónovo-medovou zálievkou
    • Na masle opečený banán s kvapkou medu
    • Jogurt s ovocím a medovkou
    • Lahodné domáce smoothie
    • Grepové košíčky (grepové polovice plnené drobným ovocím)

Ako sa správa organizmus pri konzumácií sladkostí
Naše telo potrebuje na všetky svoje činnosti energiu, a to neustále, teda aj keď zdanlivo nič nerobíme, napríklad pri spánku či odpočinku. Aj vtedy totiž prebiehajú tráviace procesy, pracuje mozog, musíme dýchať. Energiu prijímame zo stravy a nápojov, pričom táto energia poháňa naše telo pri jeho fungovaní, alebo sa premieňa ďalej na teplo.Naše telo funguje tak, že musí mať neustále v krvi vyrovnanú hladinu cukru, to je dôležité hlavne pre správne fungovanie mozgu. Keď sa dobre a nielen sladko najete, glukóza v krvi stúpa, telo jej hladinu zrazí a všetok jej nadbytok si ukladá do zásoby, priberáte. Keď však hladina cukru v krvi stúpne priveľmi a telo okamžite spraví nápravu na jej zníženie, prichádza s istým časovým odstupom presný opak, cukor v krvi totiž klesá pomerne dosť rýchlo, a vy pocítite nával hladu. Ten potom mnohých núti siahnuť po nejakej sladkosti. Iste sa vám to už stalo, po dobrom obede prešla sotva hodina a vy ste zrazu opäť hladní, aj keď ste sa prejedli.
Desiata či olovrant v podobe jogurtu alebo orechov udrží vaše spaľovanie v stave stálej pohotovosti a zabráni jeho zleniveniu.

Ako to je s čokoládou pri chudnutí?  Hovorí sa, že tablička čokolády je zázrak, ak nemáte po ruke žiadne jedlo na prežitie. Zasýti vás, dodá potrebné vitamíny. Akú má vlastne výživovú hodnotu a dokáže si naše telo poradiť s hladovaním, keď má iba čokoládu?
Vedci tvrdia, že denná dávka tmavej čokolády pomáha redukovať symptómy vyčerpanosti. Chronický syndróm vyčerpania je charakteristický predovšetkým ťažkou svalovou únavou vyvolanou psychickou záťažou.

Čokoláda s vysokým obsahom kakaa vplýva na vylučovanie serotonínu v mozgu, ktorý zlepšuje náladu. Okrem toho má čokoláda priaznivý vplyv napríklad na zníženie krvného tlaku, ktorý nám stúpa pri stresových situáciách. Ak máte menšie zranenia, vedzte, že čokoláda vám pomôže, aby ste neprišli ani o kvapku krvi navyše. Niekoľko kociek horkej čokolády účinkuje na zrážanlivosť krvi. Vedci už takmer dve desaťročia vedia, že tmavá čokoláda, bohatá na flavonoidy, znižuje krvný tlak a má ďalšie priaznivé účinky na krvný obeh.

Akú čokoládu si vybrať?
Vyberte si horkú čokoládu, s čo najväčším množstvom prirodzeného extraktu kakaa, bez dochucujúcich masiel, tuku a sladidiel. Mliečna čokoláda zlepšuje pamäť a pomáha oživiť mozgovú kôru, aby človek začal v pokoji riešiť problémy. Všimli ste si, že aj vás dokáže čokoláda ukľudniť a siahate po nej vždy, keď ste v strese? Mliečna čokoláda zlepšuje verbálnu i vizuálnu pamäť, čo oceníte v takto náročnej situácii. Zlepšujú aj kontrolu impulzov, naše reakčné schopnosti sa zrýchľujú. Doprajte si ju však len v rozumnom množstve. Koľko má biela čokoláda výživných látok? Nutričná hodnota čokolády je vysoká. Čo sa týka živín, čokoláda obsahuje malé množstvo bielkovín, cukor a minerály. Čokoláda obsahuje draslík, horká čokoláda železo a horčík. Táto sladkosť je veľmi kalorická, 100 gramov obsahuje približne 500 kilokalórií. Malý kúsok čokolády môže ľuďom pomôcť cítiť sa lepšie, ale nie je to liek.

Odvykanie od závislosti
Prvým krokom pri odvykaní si od závislosti od sladkostí je pripustiť si vôbec, že takáto závislosť u vás existuje a treba s ňou bojovať, pretože tento stav nie je normálny. Tento prvý krok je pri závislostiach mimoriadne ťažký. Nasleduje odvykacia liečba, pričom dobrou správou je, že aj keď liečba trvá pomerne dlho, človek sa od závislosti od sladkostí dokáže časom oslobodiť natoľko, že na rozdiel od alkoholikov, môže neskôr aj svoju návykovú potravinu v malých dávkach konzumovať. Zradná je nielen psychika. V ústach človeka sa totiž vyskytuje huba, ktorá vyvoláva napríklad zvýšenú chuť na sladké. Túžbu po istom druhu potravín môže spôsobovať aj nedostatočný príjem vitamínov a minerálov, pričom človek sa obmedzovaním v strave dostane do začarovaného kolotoča.

Čoho môžeme zjesť nielen pri chudnutí naviac? Kto chce chudnúť, vyberá si riedke potraviny. Majú nízku energetickú hodnotu a napriek tomu zasýtia. A dokonca dobre chutia! Obsahujú totiž veľké množstvo vody a majú nízky glykemický index. Oboje má vplyv na to, aby bola nízkokalorická diéta znesiteľnejšia a dala sa vydržať bez záchvatov vlčieho hladu. Zjednodušene povedané ide o také jedlá, ktorých môžeme zjesť relatívne väčší objem a viac si tak naplniť žalúdok. A to bez nežiaduceho efektu prijatia nadbytočných kalórii. Medzi také potraviny patria predovšetkým rôzne druhy zeleniny, až na kukuricu, hrášok a mrkvu. Nízky glykemický index a vysoký obsah vody majú tiež biele jogurty, kefíry, acidofilné mlieko. Ďalej rôzne druhy nezahusťovaných zeleninových polievok a mäsových vývarov. U ovocia záleží na obsahu cukru. Jahody sú lepšie než melón, jablko je lepšie než hroznové víno. Tiež dajte prednosť čerstvému pečivu pred trvanlivými knackebrotmi. A vôbec, najlepšie je tmavé a celozrnné pečivo, pretože obsahuje vlákninu, ktorá znižuje glykemický index potraviny.

Výhoda vody v potravinách je zrejmá – rovnaký objem jedla zasýti viac pri menšom počte kalórií. Ako je to ale s glykemickým indexom (GI)? GI index zjednodušene povedané vyjadruje rýchlosť a rozsah, s akým potravina zvyšuje koncentráciu cukru v krvi. Pri jeho vyššej koncentrácii sa do krvi vyplavuje viac inzulínu, čo nielenže podporuje ukladanie tukov do zásob, ale tiež rýchlejšie budete hladní. Preto je také dôležité pri diéte dbať na príjem potraviny s nízkym GI. Dá sa povedať menej sacharidov a viac vlákniny znamená nižší GI. Záleží ale i na zložení sacharidov a na tepelnej a mechanickej úprave jedla.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA