DELENÁ STRAVA Ako sa stravovať 5. RAŇAJKY základ dňa.

18.02.2013 00:03

RAŇAJKY sú najdôležitejšie jedlo dňa. Keď chcete schudnúť, určite musíte začať raňajkovať. Nielen raňajkovať, ale vhodne raňajkovať. Zabránite tak hladu, chúťkam na sladkosti, priberaniu. Čo zvyčajne raňajkujete? Čo ráno pijete? Čo potom? Mávate pocity hladu a únavy okolo 11. hodiny? Máte potom pocit, že potrebujete šálku kávy alebo nejaké občerstvenie? Stáva sa vám, že ste mali dobrý obed, ale stále máte na niečo chuť? Máte pocit, že nemáte svoje chuťové bunky pod kontrolou a zjete všetko, čo vám príde pod ruku?

Áno, to sú dôležité otázky. Záleží len na Vašich odpovediach ako to so stravovaním funguje u Vás.
Tuším, čo si odpovedáte a povedal by som, že je to obvyklé. Ak začínate deň so sacharidmi, dostávate sa do začarovaného kruhu, z ktorého nie je ľahká cesta von. To vysvetľuje váš stravovací režim v priebehu dňa.
Nedávno bolo preukázané silné spojenie medzi nesprávnymi raňajkami a mnohými zdravotnými problémami. Pravdepodobne neviete, že naše telo pozostáva zo 100 biliónov buniek, ktoré k svojej každodennej činnosti potrebujú 114 rôznych živín.

To, čo ste konzumovali cez deň, môžeme rozdeliť do dvoch hlavných skupín :

  • Prvú skupinu tvoria zásoby energie (proteíny, tuky a sacharidy) a
  • druhú skupinu zásoby stavebných jednotiek (aminokyseliny, vitamíny, minerály, mikroživiny, atď.).

Predchádzajúci deň ste spotrebovali určitú energiu a váš organizmus v noci využil stavebné jednotky k regenerácii. Okrem toho v noci spotrebuje váš organizmus 1 liter vody pri dýchaní, potení a rannej návšteve kúpeľne. Z toho je zrejmé, že ráno sa organizmus prebúdza „prázdny“ a v záujme svojich 100 biliónov buniek vás žiada živiny, energiu a vodu, ktoré som za posledných 24 hodín spotreboval. Možno sa ráno necítite tak hladní alebo smädní, ale to je len otázka času.

A teraz sa poďme pozrieť, čo svojmu telu doprajete ráno : často toast alebo pečivo s marmeládou a kávu s cukrom. To sú jednoduché sacharidy, ktoré sa pri trávení ihneď premieňajú na cukor. Váš organizmus sa ráno prebúdza a žiada nevyhnutné živiny a vodu a vy mu miesto toho dáte cukor. Zvýšením hladiny cukru v krvi nútite organizmus k vyrovnaniu tohto prebytku. Organizmus tento prebytok odstráni tak, že ho premieňa na tuk. Výsledkom je zníženie hladiny cukru v krvi, často pod úroveň, s ktorou ste sa prebudili. A teraz sa dostavuje pocit hladu a máte pocit slabosti, pretože váš mozog má nedostatok cukru. A to je situácia, kedy sa začínajú ozývať chuťové bunky. Ak chcete prekonať pocity hladu, potrebujete znova prijať jednoduché sacharidy (čokoládu, sladkú kávu, sendvič, cukrovinky, sušienky, šišky, nealkoholické nápoje a šťavy, atď.), ktoré znova zvýšia hladinu cukru v krvi a oslobodia vás od pocitov hladu a slabosti. Po každej dodávke cukru nasleduje nutnosť tento prebytok vyrovnať. Tento cyklus sa niekoľkokrát denne opakuje a vy si tak vytvárate závislosť na sacharidoch. Nadmerné množstvo sacharidov spôsobuje, že organizmus nepretržite pracuje v preťažení. A to je jedna z najčastejších príčin vzniku mnohých zdravotných ťažkostí. Nadmerné množstvo cukru bude vždy znova a znova premieňané na tuk. A na začiatku všetkého sú nesprávne raňajky. A teraz sa poďme pozrieť, čím svoj organizmus vyživujete. 

Aké teda môžu byť raňajky ?

„Raňajky s obsahom sacharidov” - nevhodné
Ráno spôsobujú jednoduché sacharidy (sladké rafinované cereálie, biele pečivo, toasty, atď.) okamžitý vzostup hladiny cukru v krv. Táto zásoba cukru navyše musí byť v organizme vyrovnaná. Prebytok cukru, ktorý nie je spotrebovaný na energiu, je premenený a uložený ako tuk. Následkom toho klesá hladina cukru v krvi a telo si žiada ďalšie sacharidy. Tento cyklus sa opakuje 2-3krát denne. Je to negatívny cyklus, ktorý je jednou z najčastejších príčin vzniku nadváhy a mnohých ďalších zdravotných ťažkostí.
„Vynechávanie raňajok“ - nevhodné
Ak vynecháte raňajky, hladina cukru v krvi klesne pod normálnu úroveň a to pre vás znamená útok chuťových buniek a pokles energie. Znova obraciate pozornosť k jednoduchým sacharidom, aby ste dosiahli rýchle zvýšenie energie. Jednoduché sacharidy spôsobia rýchly vzostup hladiny cukru v krvi a tento prebytok musí byť v organizmu vyrovnaný. Prebytočný cukor sa premieňa na tuk. Tento  cyklus sa opakuje 2-3krát denne. Je to negatívny cyklus, ktorý je jednou z najčastejších príčin vzniku nadváhy a mnohých ďalších zdravotných ťažkostí.
„Raňajky s obsahom vyváženého množstva proteínov a ďalších živín” žiadúce a správne
Takéto raňajky zásobujú organizmus všetkými nevyhnutnými živinami a energiou bez toho, aby spôsobili zvýšenie hladiny cukru. Pomáhajú predchádzať vzniku závislosti na sacharidoch počas dňa. Týmto spôsobom zostávajú chuťové bunky pod kontrolou, chuť po sacharidoch (čokoláda, rôzne maškrty, pečivo, rýchle občerstvenie, perlivé nápoje, atď.) mizne a organizmus pre získanie energie využíva vlastné zásoby uloženého tuku.

Správne raňajky musia spĺňať štyri hlavné kritériá:
1. Obnoviť energiu spotrebovanú za uplynulých 24 hodín.
2. Obnoviť zásoby stavebných jednotiek (aminokyseliny, vitamíny, minerály, mikroživiny, atď.) spotrebovaných za uplynulú noc.
3. Obnoviť zásoby vody.
4. Udržať hladinu energie na normálnej úrovni.

Univerzálny recept na ideálne raňajky neexistuje, ale návod, ako raňajkovať, áno. Hneď po prebudení by ste mali vypiť 200–600 ml tekutín, potom si dopriať 15–30-minútovú pauzu, a po prestávke si treba dopriať samotné raňajky.

Čo raňajkovať

Raňajky Vám odporúčame, ale pravdou je aj to, že nás môžu odrovnať a na pár hodín z nás urobia nepoužiteľne mátohy. Obavy z toho, že sa nimi zaťaží tráviaci trakt, sú však opodstatnené len vtedy, ak sú ťažké alebo mastné. Tzv. tradičné raňajky pozostávajúce z vajíčok, klobásky a niekoľkých kúskov chleba sú plné tukov, ktoré potrebujú veľa kyslíka, odkrvia svaly i mozog, ich trávenie nebude mať konca-kraja a oberú nás o všetku energiu, ktorú dopoludnia potrebujeme ako soľ.

Keď si však dáte ľahké raňajky – chlieb so syrom a zeleninou, cereálie s mliekom či jogurt, o pár minút doslova ožijete! Žlčník sa uvoľní, získate dostatok vlákniny, vitamínov, minerálov a fytochemikálií, ktoré chránia pred aterosklerózou, cukrovkou i rakovinou.

Sladké raňajky nie sú práve najšťastnejším riešením. Vyvolávajú rýchly vzostup cukru, následne vzostup inzulínu a človek miesto toho, aby mal pocit dostatku energie, je malátny, ospalý a podráždený. Cereálne raňajky nie sú najvhodnejšie práve preto, že sú sladké a zaťažujú trávenie.

Najvhodnejšie potraviny na raňajky:

* varené obilniny a vločky z nich (ovos, pšenica, pšeno, kukurica, pohánka, ryža),

* celozrnné pečivo

* cereálne kaše a musli

* palacinky z celozrnnej múky pečené na kovovej platni

* ovocie (čerstvé i sušené, ale nie presladené)

* med (s mierou)

* sójové mlieko a sójový syr tofu (urobte si z neho napríklad kokteil alebo praženicu bez vajec)

* strukovinové nátierky

* orechy a olejnaté semená (spolu 1-3 lyžice orechov, lúpanej slnečnice, ľanových a sezamových semienok, kokosu...)

 * niektoré mliečne výrobky (odtučnené mlieko a acidofilné mlieko, nízkotučné syry a tvaroh, biely jogurt

* avokádo

* zelenina (paprika, paradajky, vňate a čerstvé bylinky...)

Správnymi raňajkami dosiahnete skvelý pocit počas dňa a dostanete svoju váhu pod kontrolu.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

ROZNE RECEPTY NA RAŇAJKY, OBED A VEČERU NÁJDETE tu (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA