Delená strava Aké MÄSO si vybrať pri chudnutí, ako si ho pripravovať.
04.12.2013 02:04Mäso patrí medzi najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie potraviny. Z výživového hľadiska si ho ceníme najmä pre obsah biologicky hodnotných bielkovín a látok budujúcich organizmus.
Schudnúť sa dá aj pri rozumnej a vhodnej konzumácii mäsa a mäsových výrobkov. Bez správneho výberu stravy dokážete ťažko schudnúť, to už asi viete. Základný nedostatok pri mnohých diétach je, že chudnúci začne jesť výrazne menej a tak oslabí svoj organizmus aj o dostatočný prísun bielkovín. Tie sú však práve k chudnutiu potrebné. Ku spaľovaniu kalórií dochádza vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve bielkoviny. Pokiaľ ich máte v strave málo, ideálnu postavu jednoducho nedosiahnete. Bielkoviny sú jednou zo základných živín a ich zdrojom je hlavne mäso.
Najvhodnejšie mäso pri chudnutí je mäso morčacie, kuracie, teľacie, chudé hovädzie mäso, mäso z diviny, králika a samozrejme ryby (hlavne tuniak a losos). Pri prípravkoch z mäsa si vyberajte kvalitnú šunku s vysokým podielom mäsa. Lacnejšie mäsové výrobky obsahujú zvýšené množstvo tuku a pridanej múky. Pred prípravou mäsa odstráňte z neho viditeľný tuk - kalórie. Pri príprave jedál z kuraciny nezabudnite z nej odstrániť kožu. V žiadnom prípade nejedzte lacnejšie druhy prerasteného mäsa, hlavne bôčik a slaninu. Tučné mäso, najmä bravčovina, má vysokú energetickú hodnotu. Vnútornosti majú zas vyššiu biologickú hodnotu ako svalovina. Čím je mäso mastnejšie, tým je ťažšie stráviteľné. Mäso mladých zvierat je jemnejšie, mäso starších zvierat býva tvrdšie a ťažšie stráviteľné.
Mäso obsahuje telu škodlivý cholesterol. V prípade, že pravidelne konzumujete väčšie množstvo mäsa, za ktoré sa považuje hodnota okolo 300 g denne, nie je príjem cholesterolu zanedbateľný a dá sa označiť za rizikový. Obsah tuku v mäse je druhým problémom. Najväčší podiel tuku má bravčové mäso. Na druhej strane horší je tuk z hovädzieho mäsa, ktorý obsahuje vyšší podiel nasýtených mastných kyselín, ktoré sú zdraviu neprospešné, pretože sú príčinou rýchlej sklerotizácie. Takže hovädzí tuk je z tohto pohľadu skutočne absolútne najhorší zo všetkých živočíšnych tukov. Čím viac tuku je v mäse, tím horšie. Mäso bravčové, ktoré má vo všeobecnosti viac tuku než hovädzie mäso, je práve vďaka vyššiemu podielu tuku horšie stráviteľné. Z hľadiska podielu tuku je najvhodnejšie morčacie a králičie mäso, ktoré majú pomerne nízky podiel tuku a navyše králičie mäso obsahuje podstatné množstvo kreatínu potrebného pri stavbe svalových vlákien.
Hydina poskytuje kvalitné mäso, ktoré sa hodí pri chudnutí. Obsahuje málo tuku. Okrem nasýteného tuku obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny (dobré tuky). Ak hydinu zbavíte kože, získate ľahké jedlo, ktorého môžete zjesť viac a nestučniete. Kuracina je pri chudnutí dobrým výberom. Najvhodnejšie sú kuracie prsia (100 gramov kuracích pŕs bez kože má okolo 120 kcal). Pri jedení iných častí hydiny už buďte opatrnejší. Stehná sú síce šťavnatejšie ako prsia z dôvodu, že obsahujú viac tuku. Nemusíte sa im vyhýbať, ale jedzte ich menej. Iné časti hydiny sú príliš prepojené s kožou a tukom, preto ich pri chudnutí radšej vynechajte. Morčacie mäso je ešte výhodnejšie, ako kuracie. Obsahuje zanedbateľné množstvo tuku, okolo dvoch percent. Naproti tomu kačky a husi sú tučnejšie a pri chudnutí ich radšej nejedzte.
Pri chudnutí nezabudnite na ryby. Ryby by ste mali jesť dvakrát do týždňa. Vhodné sú hlavne morské ryby - losos, makrela, tuniak. Sú významným zdrojom jódu. V predajniach nájdete množstvo druhov rýb v konzervách, najlepšie sú vo vlastnej šťave. Ryby majú vhodné zloženie a dobrý pomer tukov. Ich tuk má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, takže sú ideálne ako účinná prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Rybací tuk obsahuje vitamíny A, D, omega-3 mastné kyseliny Morské potvory sú výborným zdrojom jódu. Dôležitá je kuchynská príprava rýb - nevhodné je pripravovať si ryby na masle a vyprážať ich v cestíčku. Výrazne zvyšujete ich energetickú hodnotu. Lepšou voľbou je pripraviť si rybu na pare, pečením v rúre alebo na niekoľkých kvapkách oleja na panvici.
Bravčové je najhoršou voľbou pri chudnutí aj v prípade, že ho zbavíte všetkého viditeľného tuku. Nemusíte ho však z vášho jedálneho lístka vynechať úplne. Raz, dvakrát do mesiaca si ho môžete dať. Vyberajte si však mäso bez viditeľného tuku. Bravčové mäso a polotovary ako párky, klobásy, pašteky – majú vysokú kalorickú hodnotu. Vyprážané rezne sú absolútne nevhodné. Sú energetickou bombou a ani výživovo nie sú tým najlepším pokrmom. Divina je dobrý výber - má minimum tuku. Toto mäso má podobné vlastnosti ako mäso hydiny – malý obsah tuku a vysokú nutričnú hodnotu.
Hovädzie mäso z hľadiska obsahu tuku patrí medzi zdravšie, pretože ho obsahuje okolo 20 %. Hovädzie mäso je biologicky veľmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálnych aminokyselín, železa a vitamínu B2. Na konzumáciu je vhodnejšie mladé mäso, ktoré je oproti staršiemu chudšie , jemnejšie, menej šľachovité, ľahšie spracovateľné a ľahšie stráviteľné. Povrch hovädziny je čistý, suchý, prevažne pokrytý vrstvou tuku bielej až žltkastej farby. Najkvalitnejším mäsom je sviečkovica, roštenka, stehno a plece, ktoré obsahujú najviac svaloviny. Z hľadiska zastúpenia aminokyselín má hovädzie mäso najširšie spektrum v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa. Hovädzie mäso obsahuje v 100 gramoch mäsa 15 - 20 % bielkovín a 4,5 - 20 % tuku. Pričom 13 % obsahuje predné mäso, ktoré sa používa do polievok. Hovädzie mäso sa dá pripraviť všetkými dostupnými úpravami - od prírodných rezňov, rôzne omáčky, grilovanie alebo po obľúbené steaky. Na rozdiel od všeobecne rozšíreného názoru, nie je v hovädzom mäse vysoká koncentrácia cholesterolu. Hovädzie mäso obsahuje rovnaké množstvo cholesterolu ako mäso kuracie alebo ryby, ale má viac nasýteného tuku než mäso kurčiat a rýb. Vinníkom je nasýtený tuk, nie cholesterol. V poslednom desaťročí sa hovädzie stáva zdravšie, pretože sa poľnohospodári snažia pestovať chovné zvieratá tak, aby nemali prebytočný tuk, a tiež preto, že sa mäsiari v obchodoch snažia zbaviť mäso nadbytočného tuku.
Pri redukčnej diéte môžete jesť akýkoľvek druh chudého mäsa pokiaľ bude vhodne upravené a jeho množstvo bude prijateľné. Počas redukčnej diéty si jedálniček môžete spestriť aj chudým červeným mäsom, zverinou alebo rybami. Dôležité je, aby ste si vybrali mäso s čo najnižším obsahom tuku. Napríklad namiesto bravčového pliecka zvoľte stehno a namiesto kapra radšej pstruha. Energetickú výdatnosť vo veľkej miere ovplyvňuje kuchynská úprava, a preto je pri chudnutí vhodné pripravovať mäso varením, dusením alebo pečením vo fólii. Pri tepelnej úprave nie je potrebné k mäsu pridávať žiadny tuk, pretože mäso, aj to najchudšie, určité množstvo tuku vždy obsahuje.
Kalorické a výživové hodnoty jednotlivých druhov mäsa a výrobkov z neho
Potraviny |
váha (g) |
bielkoviny (g) |
sacharidy (g) |
tuky (g) |
Kcal |
Baranina |
100 |
17,1 |
0 |
19 |
240 |
bôčik lahôdkový |
100 |
11,5 |
|
61,0 |
589 |
bôčik pečený |
100 |
0,0 |
0,0 |
0,0 |
354 |
Bravčová málo mastné (karé pečené) |
100 |
27,0 |
0,0 |
15,0 |
238 |
Bravčová slanina |
100 |
2,5 |
0,0 |
89,0 |
806 |
Bravčová sviečkovica panna |
100 |
30,5 |
0,0 |
6,5 |
179 |
Bravčové chudé |
100 |
18,2 |
0 |
14,2 |
238 |
Bravčové karé pečené |
100 |
16,5 |
0,0 |
21,0 |
262 |
Bravčové kolienko |
100 |
17,4 |
0,0 |
25,8 |
302 |
Bravčové ražniči |
100 |
19 |
4 |
25 |
326 |
Bravčové stehno |
100 |
12 |
12 |
14 |
166 |
bravčové vo vlastnej šťave |
100 |
13,7 |
0,1 |
27,3 |
300 |
Bravčový bôčik, dusené |
100 |
29,0 |
0,0 |
30,3 |
388 |
bravčový rezeň smažený |
100 |
22,5 |
0,1 |
17 |
321 |
cigánska pečienka - |
100 |
0,0 |
0,0 |
0,0 |
232 |
čevapčiči |
100 |
19,0 |
5,0 |
23,0 |
292 |
Debrecínka - |
100 |
2 |
0,1 |
21 |
269 |
Droby |
100 |
0,0 |
0,0 |
0,0 |
202 |
Filé |
100 |
16,0 |
0,0 |
0,8 |
76 |
filé mrazené |
100 |
13,6 |
0,1 |
0,5 |
59 |
Filé, Treska |
100 |
16,5 |
0,1 |
0,4 |
74 |
Hovädzia roštenka pečená - |
100 |
28 |
0,1 |
7,6 |
180 |
Hovädzia sviečková - |
100 |
20,6 |
0,3 |
7,6 |
146 |
hovädzie prírodné pečené |
100 |
0,0 |
0,0 |
0,0 |
180 |
Hovädzie stehno |
100 |
20,0 |
0,0 |
8,0 |
153 |
Hovädzie varené |
100 |
24,5 |
0,0 |
8,0 |
170 |
hovädzie vo vlastnej šťave |
100 |
16,6 |
0,2 |
10,3 |
160 |
Hovädzia sviečková dusená |
100 |
21,0 |
0,0 |
8,0 |
160 |
Hus |
100 |
15,0 |
0,2 |
32,0 |
358 |
Huspenina |
100 |
8 |
1 |
6 |
93 |
Huspenina ťažká s kuracím mäsom |
100 |
8 |
5 |
12 |
139 |
jaternica |
100 |
12,0 |
10,5 |
15,2 |
227 |
Kabanos - |
100 |
13,6 |
1,9 |
27,8 |
290 |
Kačacie mäso pečené - |
100 |
15,3 |
0 |
39,1 |
406 |
kapor |
100 |
7,9 |
0,0 |
2,9 |
57 |
Klobása čabajská |
100 |
23,0 |
0,0 |
48,5 |
530 |
klobása moravská |
100 |
12,3 |
0,1 |
21,2 |
245 |
Krabie tyčinky |
100 |
18,5 |
1,5 |
1,5 |
123 |
Kura pečené - |
100 |
12,6 |
1,1 |
3,2 |
86 |
kurací rezeň zo syrom |
100 |
37,0 |
4,0 |
32,0 |
449 |
kuracia (hydinová) pašteka - |
100 |
19 |
1,2 |
22,7 |
280 |
kuracia (hydinová) tlačenka - |
100 |
18,5 |
0,2 |
11,9 |
174 |
kuracie (hydinové) párky lahôdkové - |
100 |
13,9 |
1,6 |
19,2 |
245 |
Kuracie prsia - |
100 |
18,9 |
0,3 |
1,0 |
87 |
kuracie prsia s kožou |
100 |
22,2 |
0,1 |
6,2 |
145 |
kuracie rezne |
100 |
18,9 |
0,3 |
0,6 |
87 |
Kurča, kuracie stehno - |
100 |
20,0 |
0,4 |
7,0 |
137 |
Losos |
100 |
20,0 |
0,0 |
14,0 |
201 |
Makrela |
100 |
18,0 |
0,1 |
11,6 |
190 |
makrela pitvaná |
100 |
12,3 |
0,1 |
7,5 |
113 |
Makrela údená - |
100 |
14,2 |
0 |
10,9 |
179 |
Makrela v tomate - |
100 |
14,3 |
3 |
7,4 |
133 |
mäso bravčové - kare |
100 |
14,7 |
0,0 |
12,1 |
170 |
mäso bravčové - krkovička |
100 |
15,4 |
0,0 |
25,0 |
286 |
mäso bravčové chudé - priemer |
100 |
10,5 |
0,0 |
24,0 |
252 |
mäso bravčové tučné |
100 |
8,7 |
0,0 |
37,0 |
361 |
mäso hovädzie - priemer |
100 |
12,5 |
0,0 |
13,0 |
167 |
moravský vrabec |
100 |
16,0 |
4,0 |
32,0 |
376 |
Morčacie mäso - |
100 |
15,6 |
0,2 |
5,5 |
97 |
kuracie na zelenine + rezance |
100 |
9,68 |
39,61 |
0,84 |
213 |
párky |
100 |
12,5 |
1,4 |
22,4 |
259 |
párky hydinové |
100 |
16,8 |
0,1 |
9,9 |
155 |
Párky sójové - AlfaBio |
100 |
17,2 |
9,2 |
13,7 |
228 |
Párky sójové - Vegarky - SojaProdukt |
100 |
9,0 |
14,0 |
34,0 |
401 |
Pečienka kuracia |
100 |
18,9 |
1,1 |
4,0 |
117 |
Pečeňový syr - |
100 |
13,9 |
1,3 |
32 |
353 |
Rybacie filé z tresky - |
100 |
17,7 |
0,1 |
0,4 |
75 |
Ryby - Filé z aljašskej tresky - |
100 |
16,0 |
0,0 |
0,1 |
65 |
Ryby - Sardinky v oleji - |
100 |
24,1 |
0,0 |
13,9 |
221 |
Ryby - Slede mexické |
100 |
19,0 |
28,7 |
8,0 |
256 |
Ryby korenené filety, slede v zelenine (Lidl-200g) |
100 |
18,5 |
3,3 |
3,2 |
130 |
Ryby - pečený sleď v marináde |
100 |
14 |
1,8 |
2 |
154 |
Ryby -sardinky v paradajkách - |
100 |
12,9 |
4,4 |
6,3 |
126 |
salám Gothaj - |
100 |
10,1 |
0,1 |
37,9 |
427 |
Salám jemný - |
100 |
11,8 |
0,1 |
23 |
259 |
Salám jemný hydinový - |
100 |
11,9 |
1 |
17 |
182 |
Salám konský - |
100 |
14,7 |
3,4 |
6,1 |
125 |
salám lovecký - |
100 |
27,5 |
0,2 |
35,0 |
443 |
salám šunkový - |
100 |
17,8 |
0,1 |
14,6 |
200 |
Saláma priemer |
100 |
0,0 |
0,0 |
0,0 |
381 |
Sardelová pasta - |
100 |
6,6 |
0 |
23 |
237 |
Sardinky v oleji - |
100 |
22,6 |
1,3 |
19,4 |
242 |
sardinky v tomate |
100 |
12,5 |
4,3 |
6,1 |
122 |
Slanina anglická - |
100 |
10,5 |
0 |
40 |
396 |
Slanina bravčová domáca - |
100 |
3,5 |
0,1 |
84 |
761 |
Slede |
100 |
17,7 |
0,1 |
12,5 |
183 |
Škvarky |
100 |
63,9 |
0,0 |
18,2 |
441 |
špekáčky |
100 |
8,8 |
1,8 |
27,1 |
289 |
Šunka hydinová |
100 |
26,6 |
0,0 |
12,9 |
221 |
Šunka kuracia jemná |
100 |
8,2 |
0,1 |
6,8 |
96 |
Šunka prasa |
100 |
26,0 |
0,0 |
27,0 |
360 |
tlačenka hydinová |
100 |
16,6 |
0,1 |
10,8 |
165 |
tlačenka tmavá |
100 |
13,6 |
0,2 |
25,6 |
285 |
treska obyčajná |
100 |
9,6 |
0,1 |
0,2 |
41 |
Tuniak stejk konzerva |
100 |
20,0 |
0,0 |
15,0 |
226 |
Tuniak v oleji |
100 |
23,8 |
0,0 |
21,0 |
282 |
Tuniak vo vlastnej šťave |
100 |
24,0 |
0,0 |
0,6 |
101 |
Údená krkovička - |
100 |
15,7 |
0 |
36,6 |
385 |
Údenáče |
100 |
16 |
0 |
8 |
118 |
zavináče - |
100 |
11,3 |
5,5 |
11,9 |
175 |
zavináče - Hering Filles |
100 |
8 |
0,5 |
8 |
105 |
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.skChcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť