Čo by ste mali vedieť pred tým ako začnete CHUDNÚŤ. Rady na stravovanie a ako chudnúť.
24.10.2010 06:04Čo by ste mali vedieť pred tým ako začnete CHUDNÚŤ. Mali by sme vedieť, ako sa správať ku svojmu telu. Mali by ste sa začať vzdelávať. Ľudia často vedia, akú tabletku si majú dať pri bolestiach hlavy, no nevedia, ako bolestiam hlavy predchádzať. Veľmi málo ľudí si uvedomuje kvalitu svojho zdravia a bohužiaľ nepovažujú za potrebné robiť niečo pre svoje zdravie skôr, než sa neobjaví nejaký zdravotný problém. Nesnažia sa predchádzať zdravotným problémom. Za svoje zdravie sme zodpovední my sami. Sami sme zodpovední za to, akú má naše telo kondíciu a vitalitu. Samí sme zodpovední za to, ako vyzeráme, akú máme postavu. Sami si vyberáme, čo zjeme, čo vypijeme, aké pohybové aktivity vykonávame počas týždňa.
A práve to, čo pijeme a čo jeme, určuje kvalitu nášho zdravia, vitality a náš celkový vzhľad. Naše telo každý okamih vytvára nové bunky a tie vytvára z toho, čo mu dáme, čo zjeme. Väčšina z nás si tieto súvislosti neuvedomuje. Pred desiatkami rokov si ľudia sami dorábali potraviny, mali svoje mlieko, mäso, vajíčka, zeleninu i ovocie. A ako to je dnes? Kupujeme si potraviny v obchodoch a je samozrejmé, že potravinársky priemysel hľadá spôsoby, ako predĺžiť ich trvanlivosť. Každá potravina, ktorá má určitú dobu trvanlivosti, je nejakým spôsobom konzervovaná. Jeme potraviny s konzervačnými látkami a farbivami, stabilizátormi a rôznymi prísadami, ktoré vylepšujú chuť, farbu a trvanlivosť. Bohužiaľ naše telo tieto látky nepozná a nevie ich účinne spracovať. Veľmi často tieto látky poškodzujú naše bunky. Je to daň za moderný spôsob života.
Nie nadarmo sa hovorí, že každá choroba je daň za chutné jedlo. K tomu ešte pridajme ďalšie negatíva novodobého stravovania, ako napríklad :
- denne konzumujeme veľa cukru, až 70 kg na osobu v jednom roku,
- ročne skonzumujeme 12 krát viac solí, ako potrebujme,
- živočíšne tuky tvoria objemovo až 80% všetkých tukov z našej stravy,
- zjeme veľa živočíšnych bielkovín a zanedbávame príjem rastlinných bielkovín.
Napriek tomu všetkému ste stále hladní. Prečo? Určite sa Vám často stáva, že sa dobre najete. Dáte si kompletný obed, polievku, hlavný chod, zákusok. Neskôr si sadnete k televízoru, spokojne pozeráte televízny program a zrazu dostávate chuť niečo zbodnúť. Niečo by ste zjedli, no neviete čo. Tieto chúťky sú dôkazom toho, že telo v priebehu dňa nedostalo to, čo potrebuje a preto si to pýta. Máme na niečo chuť, darmo ste sa pred chvíľou dobre najedli. Varená strava neobsahuje žiadne enzýmy, tie sa ničia už pri 40 stupňoch Celzia. Varená strava neobsahuje takmer žiadne vitamíny. Tie sa varením tiež ničia. Ponaučenie pre Vás. Pokiaľ jeme len varenú stravu, naše telo nedostáva vitamíny, enzýmy a tak si stále niečo pýta a to sú tie chúťky, ktoré pociťujeme.
Zjedli ste v priebehu dňa niečo surové? Bohužiaľ väčšina z nás asi nie. Veď žiadne zviera sa v prírode neživí varenou stravou. Živí sa tým, čo príroda dá, teda surovou stravou. A ako je to s mliekom? Ktoré zviera v prírode pije v dospelosti mlieko? Mlieko ako zdroj výživy slúži len mláďatám. Musíme konštatovať, že príroda je vo svojej podstate veľmi múdra. No a ako dobrí konzumenti modernej doby pridajme k tomu ešte fajčenie, alkohol, nedostatok pohybu a stres a je nám jasné, prečo nie sme zdraví, prečo máme takú postavu.
Aby naše telo dostalo to, čo potrebuje, mali by sme denne zjesť 7 porcií surového ovocia alebo zeleniny, 5 porcií celozrnných obilnín, 4 porcie jedla s vysokým obsahom vápnika, plnohodnotné proteíny s potrebnými aminokyselinami, dostatok správnych tukov, teda rastlinných a ďalšie zložky živín. Priznajme si, že sa stravuje len málokto z nás. Organizmus väčšiny ľudí trpí nedostatkom mikroživín. Mikroživiny sú látky, ktoré telo nevyhnutne potrebuje, ale ktoré si nevie samo vytvoriť, potrebujeme ich zjesť v strave. V dnešnej dobe už nie je možné dodať telu všetko len bežnou stravou, nakoľko ovocie sa oberá pred dozretím, aby sa mohlo prevážať na veľké vzdialenosti a následne skladovať, a tak obsahuje oveľa menej vitamínov a minerálov, ako keď sa konzumuje tesne po zbere. Jeme veľa mŕtveho jedla s vysokým obsahom kalórií a množstvom rôznych chemických látok.
Často jeme to, čo máme práve po ruke, na čo máme chuť a často vôbec nevieme aký úžitok z toho naše telo má. Pravdepodobne si to ani neviete predstaviť, ale v priemere počas svojho života zjeme asi 60 ton potravín a až 240 kg chemických látok. Tráviaci systém to všetko musí spracovať.
Veda o výživa je veľmi mladá, ale stále viac sa dostáva do popredia. Postupne sa stane súčasťou života každého z nás. Za posledné roky došlo k zmenám v názoroch na správnu výživu, no stále nám v tomto smere ešte veľa nie je jasné. Keď budeme poznať princípy zdravej výživy, budeme všetci štíhli, menej chorí a budeme dlhšie žiť.
Tak do toho. Začnite sa vzdelávať. Spoznajte princípy fungovania Vášho organizmu. Vaše spokojné telo Vám to po nie dlhej dobe vráti lepším zdravím i krajšou postavou.
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť