Bez pravidelnej konzumácie VITAMÍNOV SCHUDNETE, poškodíte si však ZDRAVIE.Rady na stravovanie ako chudnúť
23.07.2010 05:51Chcete schudnúť a neviete čo potrebuje Vaše telo, aby správne fungovalo a netrpelo nedostatkom? Jednou zo základných a veľmi potrebných zložiek v stravovaní človeka sú vitamíny. Vitamín je látka, ktorú organizmus vo veľmi malých množstvách - ale zároveň nevyhnutne - potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ju sám syntetizovať a musí ju teda získavať v potrave.Spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patrí k základným zložkám ľudskej potravy. V ľudskom organizme majú vitamíny funkciu katalyzátorov biochemických reakcií. Podieľajú sa na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov. Existuje 13 základných typov vitamínov. Ľudský organizmus si, až na niektoré výnimky, nedokáže vitamíny sám vyrobiť a preto ich musí získavať prostredníctvom stravy.
Pri nedostatku vitamínov sa môžu objavovať poruchy funkcií organizmu, alebo aj veľmi vážne onemocnenia. Niektorých prebytočných vitamínov sa organizmus dokáže zbaviť a pokiaľ prestaneme vitamín prijímať, organizmus z tela nadbytočné množstvo vylúči. Pri niektorých ďalších to však nefunguje – najrizikovejší je v tomto ohľade vitamín A, pri ktorom existujú prípady smrteľných otráv alebo otráv s doživotnými následkami. Vitamíny sú nutné pre udržanie mnohých telesných funkcií a sú schopné posilňovať a udržovať imunitné reakcie.
Základný pohľad na vitamíny ich zdroje a pôsobenie
Vitamín |
Potrebný na |
Zdroje vitamínu |
Nedostatok spôsobuje |
A |
sila zraku, koža, vlasy a sliznice |
žĺtok, pečeň, plnotučné mlieko, maslo, karotka, zelená listová zelenina, paradajky |
vypadávanie vlasov, poruchy zraku, ochorenia kože a sliznice |
B1 |
látková výmena, funkcia nervov |
strukoviny, zemiaky, orechy, celozrnné výrobky |
poruchy žalúdka a čriev, únava, nechuť do jedla |
B2 |
rast, látková výmena, nechty, vlasy, koža |
plnotučné mlieko, droždie, pečeň, hovädzie a teľacie mäso, marhule, ryby |
kožné choroby, popraskané pery, poruchy rastu |
B3 |
trávenie, rast, nervový systém |
pečeň, ryby, vajcia, orechy, pšeničné klíčky |
poruchy trávenia, nespavosť, poruchy rastu |
B6 |
výmena bielkovinových látok a nervový systém |
obilie, sója, hrach, zemiaky, šošovica |
kožné choroby, podráždenosť, kŕče, poruchy nervov |
B12 |
tvorba krvi, nervový systém, výmena látok v bunkách |
pečeň, obličky, mlieko, syr, žĺtok, ryby, mäso |
chudokrvnosť a choroby nervov |
B15 |
látková výmena svalstva a nervových buniek, všeobecná funkcia buniek |
oriešky, mäso, ryža, pivovarské droždie |
poruchy látkovej výmeny, reuma, choroby pečene, arteroskleróza |
C |
ochrana proti infekciám, aktivuje látkovú výmenu a tkanivo buniek |
citrusové plody, ovocie a zelenina (najmä paprika), bylinky |
náchylnosť na infekcie, únava, pomalé hojenie rán |
D |
tvorba kostí, vápniková a fosforová látková výmena |
losos, tuniak, rybací tuk, mlieko, žĺtok |
mäknutie kostí, poruchy výmeny minerálov, rachitis |
E |
pohlavné žľazy, stav hormónov, látková výmena tukov a svalov |
pšeničné klíčky, orechy, rastlinné oleje |
chudokrvnosť, arteroskleróza, slabosť srdcového svalu, škody na pečeni, neplodnosť, poruchy látkovej výmeny |
F |
koža, obličky, trávenie |
obilie, slnečnica, olivový a sójový olej |
ekzémy, akné, vredy, vypadávanie vlasov, choroby obličiek |
K |
zrážavosť krvi |
zelené rastliny, špenát, karfiol, kel |
poruchy zrážavosti krvi |
P |
krvné cievy |
šípky, hrozno, pohánky |
kapilárne poruchy, alergie, bakteriálne infekcie |
Biotín |
látková výmena tukov, rast, nervy |
droždie, pečeň, hrach, plnotučné mlieko, žĺtok |
zvýšená hladina cholesterolu, poruchy rastu a nervov |
Cholín |
látková výmena |
pečeň, pšeničné klíčky, špargľa, mrkva, špenát, zemiaky |
poruchy trávenia, choroby pečene |
Inositol |
látková výmena tukov, koža, tkanivo svalov |
srdce, pečeň, droždie, marhule, fazuľa, jahody, špenát, paradajky, žĺtok |
srdcovo-cievne choroby, zápcha, ekzém, anomália očí |
Vitamín A (retinol)
Vitamín A je rozpustný v tukoch a jeho predstupeň (beta-karotén) zaháňajú telesnú aj duševnú únavu a dodávajú elán. Je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.
Nedostatok môže viesť k degenerácii očných tkanív a retardácii rastu.
Zdroje: mango, marhule, papája, špenát, mrkva, kapusta, maslo, vaječný žĺtok, pečienka
Vitamín B1 (tiamín)
Záruka dobrej nálady: vitamín B1 pomáha pri stálej podráždenosti, vracia psychickú vyrovnanosť a zvyšuje koncentráciu. Pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému.
Nedostatok vitamínu môže spôsobovať slabosť, únavu a poškodenie nervov. Úplný nedostatok vitamínu B1 vedie k ochoreniu zvanému beri-beri.
Zdroje: hrach, fazuľa, zemiaky, celozrnné výrobky, pšeničné klíčky, pivné kvasnice, orechy, banány, bravčové mäso, vajcia, ryby, cestoviny
Vitamín B2 (riboflavín)
Zlepšuje náladu. Pri nedostatku energie a depresívnych náladách pomôže vitamín B2, aby bola vaša duša zas v poriadku. Hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvoľňovaní energie zo sacharidov.
Nedostatok vitamínu nie je frekventovaný, pretože ho obsahuje väčšina potravín. K príznakom nedostatku patrí suchá, popraskaná koža a precitlivenosť očí na prudké svetlo.
Zdroje: vajcia, orechy, fazuľa, listová zelenina (špenát), kukurica, mlieko, mliečne výrobky (tvaroh, jogurt), mäso, ryby, ovsené vločky, pšeničné klíčky
Vitamín B3 (niacín)
Pre zdraví spánok, vitamín B3 zaistí sladké sny, dodá vnútornú rovnováhu a posilní nervy sužované stresom. Podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu.
Nedostatok niacínu môže viesť k pelagre, chorobe charakterizovanej postihnutím kože, problémom s trávením a duševnou poruchou.
Zdroje: mliečne výrobky, chudé mäso, orechy, vajcia, huby, obličky, mäso (zverina), hydina, ryby (losos, tuniak, sardinky)
Vitamín B5 (kyselina panthothenová)
Má afrodisiačné účinky. Je to doslova útočník na Váš tuk. Podporuje tvorbu sexuálnych hormónov a hormónov šťastia. Tento vitamín je veľmi dôležitý pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľný pre syntézu hormónov a cholesterolu. Kyselina pantoténová hrá zásadnú úlohu v našom metabolizme. Vitamín je zložkou koenzýmu A, ktorý je veľmi dôležitý pri premene tukov, uhľovodíkov a proteínov na energiu. Taktiež sa podieľa na tvorbe acetylcholínu, dôležitého prenášača nervového vzruchu a ďalej na tvorbe cholesterolu, žlčových kyselín a napr. pohlavných hormónov. Kyselinu pantoténovú obsahuje väčšina potravín. Dobrým zdrojom sú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu a celozrnné výrobky, hrášok a fazuľa. Na druhej strane ju len málo obsahujú produkty vyrábané z hladkej múky. Pri ohrievaní potravín jej môže byť až polovica znehodnotená. Kyselina pantoténová, listová a ďalšie vitamíny skupny B i vitamín K sú tiež tvorené probiotickými mikroorganizmami v hrubom čreve.
Veľké dávky kyseliny pantoténovej môžu spôsobiť hnačku.
Zdroje: vajcia, ryby, mlieko a mliečne výrobky, cereálie a celozrnné pečivo, hlúbová zelenina (brokolica, kel, kapusta), melóny, strukoviny (šošovica, fazuľa), huby
Vitamín B6 (pyridoxín)
Pomáha pri pred menštruačným cyklom (PMS). Vitamín B6 (pyridoxín) je zázračnou zbraňou proti kolísaniu PMS. Hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry. Nedostatok môže byť spojený s deficitom aj iných B vitamínov, môže k tomu dôjsť u mladých ľudí a pri konzumácii príliš veľkého množstva alkoholu.
Nedostatok sa prejaví poruchami imunitného systému, problémami s rastom a postihnutím svalov.
Zdroje: nelúpaná ryža, zemiaky, strukoviny, mäso (bravčové), banány, mliečne výrobky, kvasnice, orechy, celozrnné produkty
Vitamín B9 (kyselina listová)
Po kyseline listovej budete šťastní. Spoločne s vitamínmi B1, B6 a B12 pomáha B9 pri produkcii hormónu šťastia (serotonin). Kyselina listová (kyselina folová) je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nosiacej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.
Nedostatok kyseliny listovej môže spôsobiť poruchy rastu, šedivenie vlasov, zápal jazyka (glositída), vredy v ústach, peptické vredy a hnačku.
Zdroje: fazuľa a ďalšie strukoviny, citrusové plody a džúsy, pšeničné otruby a celozrnné výrobky, zelená listová zelenina, hydina, bravčové mäso, kôrovce, pečienka, paradajky, kapusta, chren, cukety, zelená zemiaky, celozrná múka, sója, orechy
Vitamín B12 (kobalamín)
Elixír života v starobe. Práve starší ľudia majú často nedostatok vitamínu B12 a prepadajú preto depresiám. Rovnako ako iné vitamíny B je aj vitamín B12 dôležitý pre metabolizmus. Je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a fungovanie centrálneho nervového systému.
Nedostatok môže viesť k pernicióznej anémii a degenerácii kostnej drene.
Zdroje: ryby (makrela, morský okúň, sleď), račie mäso, slávka jedlá, vajcia, červené mäso, hydina, kôrovce, mlieko a mliečne výrobky
Vitamín C (kyselina askorbová)
Skutočne dodá životný elán. Tomu kto je trvalo unavený a nič ho nebaví, chýba často vitamín C. Je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
Nedostatok môže viesť k vyššej vnímavosti voči infekciám a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.
Zdroje: citrusové plody, kiwi, paprika, petržlen, zemiaky, rakytník rešetliakový, čierne ríbezle
Vitamín D
Slnečný vitamín. Už po 10 minútach na slnku sa v tele vytvára vitamín D (calciferol) Prirodzene to robí dobre tiež duši. Telo si ho vytvára samo na slnku. Podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí. Tento vitamín takisto pomáha udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi.
Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k mäknutiu kostí a krivici.
Zdroje: morské ryby (makrela, losos, sleď), avokádo, mlieko, mliečne výrobky, vajcia, obohatené cereálie
Vitamín E (tokoferol)
Vitamín E je rozpustný v tukoch (len spoločne z tukom ho dokáže telo vstrebať) a zoceľuje nervy. Je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.
Zdroje: olej z pšeničných klíčkov, bodliakový, olivový a slnečnicový olej, müsli, obilné klíčky, majonéza, rybie konzervy, orechy, vaječný žĺtok, avokádo, celozrnné produkty, listová zelenina
Vitamín K
Posilňuje telo a ducha. Vitamín K má pozitívny vplyv na hormonálnu hladinu a dodáva stresovanej duši novú silu.
Zdroje: ružičková a listová zelenina (kapusta, karfiol, brokolica), kyslá kapusta, zelený čaj, vajcia
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť