Delená strava a OLOVRANT

Ak ste sa už naučili ako sa správne stravovať počas dňa a pravidelne si dáte zdravé raňajky, obed i večeru, je dôležité, aby ste nezabudli ani na dôležitý olovrant. Možno ste aj vy ihneď po návrate z práce ako prvé otvorili chladničku a začali ste hľadať, čo dobré si dáte pod zub. Takýto prístup vám rýchlo znehodnotí predchádzajúce pozitívne výsledky pri chudnutí. Aj vy potrebujete zdravý a nezaťažujúci olovrant, pred tým ako si dáte večeru. Potom sa nebudete prežierať, zabránite nočnému vyjedaniu chladničky, a čo je hlavné, budete chudnúť. Príprava olovrantu by vás v žiadnom prípade nemala časovo príliš zaťažovať. Je veľa možností ako olovrantovať pomerne rýchlo a pritom zdravo. Dobrým riešením je napr.:
Celozrnné pečivo a tuniak
Dôležité je celozrnné pečivo, ktoré má málo alebo žiadnu soľ a stačí vám k nemu neveľká porcia tuniaka. Nedochucujte majonézou. Tuniak a vláknina z celozrnného pečiva je skvelý olovrant, pretože telu poskytnete aj zdraviu prospešné omega-3 mastné kyseliny.

Kurací šalát
Porcia by mala byť čo najmenšia a z chudého mäsa, nakoľko ešte budete večerať. Kúsky kuraťa neobaľujte, opečte ho len na panvici alebo uduste. Pridajte listovú zeleninu, do ktorej ho po opečení môžete zabaliť.

Jogurt so zeleninou alebo ovocím

Vytvorte si svoj zdravý olovrant.  Jogurt so zeleninou alebo ovocím dáte svojmu telu ďalšie dôležité živiny. Zelenina i ovocie (hlavne ich obsah vlákniny) vám v noci prečistí črevo, aby ste nemali ráno problémy s vyprázdňovaním. 

Ovocie
Ovocie je nielen zdravá desiata, ale môže byť aj vhodným ľahkým olovrantom. Jediné, čo musíte urobiť, je vybrať si sortiment ovocia, ktoré nie je príliš sladké, aby ste v noci nemali chute na čokoládu.

Ovocné koktaily
Sú taktiež dobrým spôsobom, ako dostanete po obede do tela vitamíny. Vyberte si svoje obľúbené ovocie, dajte ho do mixéra s trochou ľadu, pridajte nízkotučný jogurt.  

Pozor na polotovary a rýchle občerstvenie

Obézni ľudia často konzumujú hotové jedlá a polotovary. Návšteva rôznych stánkov s rýchlym, pritom však kalorickým občerstvením je symbolom modernej doby. Keď si občas doprajete takéto olovrantové menu, nezabudnite na niektoré principiálne doporučenia.

§         Pozorne si prezrite ponukové menu a poriadne si premyslite, čo si vyberiete. Venujte dostatočnú pozornosť opisu jedla v menu. Mali by ste sa vyhnúť jedlám, ktoré sú opísané ako obalené v strúhanke, vyprážané na masle, do chrumkava, vrúbkovane alebo v smotanovej omáčke, pretože tieto zvyknú mať vysoký obsah kalórií, nezdravých tukov a soli. Vyberte si chudšie mäso a jedlá s porciou zeleniny.

§         Pri výbere z menu si dajte pozor, aby šalát, ktorý si objednávate, neobsahoval tučný dressing. Vypýtajte si jedlo bez majonézy alebo dressingu, ktoré si potom môžete pridať sami podľa chuti a v rozumnom množstve.

§         Dajte si pozor na veľkosť porcie. Vyberte si menšiu porciu jedla a objednajte si k nej šalát namiesto hranolkov.   

§         Vyhni sa lacným bufetom. Je väčšia šanca, že sa tam prejete, keďže jedlo je tam lacnejšie ale kalorickejšie. Bufetový šalát dokonca obsahuje veľké množstvo skrytých kalórií v dressingu.  

§         Jedlo nedosoľujte. Väčšina „fast foodových“ stánkov a reštaurácií zvykne podávať jedlá s vysokým obsahom sodíka, ktorý je hlavným prispievateľom vysokého krvného tlaku.

§         Pite vodu súčasne s konzumáciou svojho jedla. Sladené malinovky sú veľkým zdrojom skrytých kalórií. Veľká kola obsahuje až 400 kalórií a nemá žiadnu výživovú hodnotu. Vyskúšajte pridať si kúsok citróna do vody.   

§         Niektoré z jedál v menu môžu byť skutočne zdravé, ak sa pripravia iným spôsobom. Vypýtajte si porciu zeleniny bez priameho pridania akejkoľvek omáčky. Vypýtajte si olivový olej a ocot a pridajte si ich do svojho šalátu alebo si objednajte svoj obľúbený dressing osobitne a pridaj si sám toľko, koľko potrebujete. Ak je vaše obľúbené jedlo vyprážané alebo pripravované na masle alebo oleji, opýtajte sa, či by ho mohli pripraviť na grile (na rošte) alebo udusiť.

Škodlivé hranolky.
Niektorí z nás bez hranolkov nevedia prežiť ani jeden deň. Čo sa týka zdravia, lekári varujú pred týmto mlsným pokrmom. Nie je to ideálne jedlo, ak držíte diétu a chcete schudnúť. Bohužiaľ ich pričastá konzumácia na olovrant prináša neskorší hlad a aj večerné prejedanie. Nemusíte sa však úplne vzdať svojej pochúťky, hranolky sa dajú pripraviť aj zdravo, musíte len chcieť.
Predovšetkým je nutné, aby ste znížili množstvo tuku. Ak si kupujete už predsmažené, tam ho bude dosť a nepoznáte ani jeho pôvod. Radšej si ich urobte sami z čerstvých zemiakov doma. Ak si ich pečiete doma v trúbe, je to jedna z tých zdravších ciest, ak ich máte na papieri, ktorý všetok tuk do seba natiahne. Ak sa vám zdajú byť suché, dajte pod ne alobal.

Aj čas, ktorý venujete príprave hranolkov je dôležitý. Čím sa robia dlhšie pri nízkej teplote, tým majú v sebe viacej tuku. Aj veľkosť je faktor, ktorý ovplyvňuje ich výživovú hodnotu. Skúste ich krájať trochu hrubšie. Tenké a slabé do seba vstrebajú viac tuku. Hranolky, ktoré si pripravíte doma sami môžu obsahovať dokonca len 3% tuku, zatiaľ čo tie z rýchleho občerstvenia až 13%. A to je veľký rozdiel.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

REKLAMNÁ PLOCHA