Tuky
Tuky, ich vplyv na náš organizmus
Sú najkoncentrovanejšou formou energie pre ľudské telo. Tvoria akoby rezervu pohonnej látky pre naše telo. 1g tuku obsahuje 9 kalórií, 1 g cukru obsahuje 7 kalórií a 1 g bielkovín obsahuje 4 kalórie. Bunky tela získavajú energiu hlavne spaľovaním tukov a cukrov. Avšak nie všetka energia z potravín, ktoré skonzumujeme, je telom využitá, lebo jeme veľa a veľmi málo sa pohybujeme. Tuk. ktorý ste zjedli a nespálili sa na 100% v tele uloží. Pri cukroch je to v 75% a pri bielkovinách sa prebytok ukladá vo forme tuku len veľmi ťažko.
Tuky veľmi dobre zlepšujú chuť jedla, halušky s maslom sú chutnejšie. Jedlo s tukom sa dlhšie zdržiava v žalúdku a spôsobuje tak väčší pocit sýtosti, no za akú cenu. Pri dnešnom spôsobe života, kedy sa len málo pohybujme, či cvičíme, potrebuje naše telo oveľa menej kalórií, teda aj tukov. Možno si myslíte, že však ja nejem nič mastné. Pozor, tuky sú aj v sladkostiach, mliečnych a mäsových výrobkoch, pečive, zmrzline, orieškoch, zemiakových lupienkoch, čipsoch,...
Naše telo luky potrebuje. Sú súčasťou buniek a dôležitým médiom pre mnohé látky. V tukoch rozpustné vitamíny by sa bez tukov nedostali do krvného obehu. Dôležité je jesť zdravé tuky a to sú tuky, ktoré nazývame nenasýtené. Sú rastlinného pôvodu a mali by tvoriť 80% všetkých tukov, ktoré zjeme. Veľmi zdravé je jesť olivový olej lisovaný za studena. Neverili by ste ako sa mení kvalita tukov tepelným spracovaním. Tepelne spracované tuky sú pre nás doslova toxické. Môžeme povedať, že každý tuk, ktorý bol nejakým spôsobom upravovaný - vysoko zohriaté tuky, alebo opakované zohrievanie tukov, aby boli číre a bez zápachu, hydrogenizácia tukov - margaríny, stužené tuky, je pre naše telo škodlivý a navyše obsahuje veľa voľných radikálov.
Živočíšne tuky sú nasýtené a spôsobujú veľa zdravotných problémov. Slovo cholesterol dnes asi pozná každý. Až 90% cholesterolu si telo vytvára samo. Cholesterol je stavebnou jednotkou bunečnej steny, a preto obmedzovanie cholesterolu v strave nemá veľký vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. Dôležité je, aby sme konzumovali kvalitné tuky s vysokým obsahom nenasýtených tukov, ich zdrojom su rastliny a plody mora. Ostatné tuky sú len zdrojom energie.
Ak máte v krvi zvýšenú hladinu cholesterolu, znamená to, že už sa ukladá na steny ciev a doslova ich upcháva. Navyše dôjde k ukladaniu minerálov do tohto tuku a on stvrdne. Cievy tak strácajú pružnosť a sú tvrdé. Cholesterol v cievach vyzerá presne ako tuk, ktorý steká na zadnú stenu sporáka v kuchyni. Je tvrdý a nedá sa umyť, musíte ho zoškrabovať nožom.
Zvýšenú hladinu cholesterolu nemajú len tuční ľudia, ale aj chudí a tiež aj deti. Nezávisí to od veku, ale od životného štýlu. Dôležitý je tu metabolizmus tukov a dobrá činnosť pečene a pankreasu. Zvýšená hladina cholesterolu je často prvým príznakom poruchy činnosti pankreasu a pečene.
Cholesterol zvykneme nazývať aj tichý zabijak. Zvýšený cholesterol nebolí , vôbec neviete, že ho máte zvýšený, len odrazu dôjde k upchatiu cievy a človek zomiera náhle, akoby z plného zdravia. Ak sa upchá cieva v mozgu máte mozgovú mŕtvicu, ak v srdci, je to infarkt, ak niekde v cieve, máte trombózu. Aj nevysvetliteľné bolesti v členkoch môžu mať príčinu vo zvýšenom cholesterole v krvi. Viete v akom stave sú vaše cievy? Upchaté cievy máme všetci, veď mŕtvica a infarkt sú najčastejšie príčiny smrti.
Diéta tu nestačí. Potrebujeme urobiť viac. Zlepšiť metabolizmus tukov a znížiť celkový podiel tukov v tele.
Nahromadenie tuku v tele je zdravotným rizikom. Vzhľad človeka nemusí vypovedať o množstve telesného tuku. Možno si myslíte, že mne sa nič nemôže stať, lebo mám dobré hodnoty cholesterolu v krvi. Asi vás sklamem. Pri vyšetrení cholesterolu v krvi sa vyšetruje hladina cholesterolu v krvi a ak je v norme, to ešte neznamená, že ho nemáte aj nalepený na stenách ciev. Ten. kto už má zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi, má ho aj nalepený na stenách ciev
Ľudia, ktorí majú dobre vyvinuté svalstvo, majú vyššiu hmotnosť a menej tukov v tele.
FORMULÁR NA CHUDNUTIE
(kliknite)