ZLÁ VÝŽIVA a STRAVA prináša večný boj s CHUDNUTÍM. Rady na stravovanie ako chudnúť

24.06.2010 15:57

Opäť ste sa rozhodli schudnúť a rozmýšľate nad tým ako začať? Veľmi dôležitou zásadou je pochopiť potreby Vášho organizmu, čo mu dopriať, čo sa mu snažiť odopierať, jednoducho naučiť sa správne a zdravo stravovať. Ak to nezvládnete tak opäť pôjdete od extrému ku extrému, budete chudnúť a priberať, hladovať a prejedať sa. Možno máte pocit, že ste spravili pre svoje zoštíhlenie maximum ale pritom ďalej pomaly priberáte.

Nesprávne pochopené zásady chudnutia a stravovania

Menej sladkostí, menej pečiva, minimum mastných jedál, viac ovocia a zeleniny - s týmto sa v podstate dá súhlasiť - ak však vieme, ako sú tieto zásady presne myslené. A to je veľmi dôležité. Začnite sa preto vzdelávať a pochopte potreby svojho tela.

Bohužiaľ, mnoho tučných ľudí nevie, ako sa správne stravovať. Nič si neprečítajú, neobrátia sa na žiadneho odborníka a hneď si nasadia diétu pomocou ktorej schudol priateľ či priateľka zázračne rýchlo. Niektoré potraviny sa stanú zakázané, iné preferované. Možno aj Vy ste si zostavili takýto stravovací plán :

  • Chlieb ste nahradili „polystyrénom“.
  • Väčšinu jedál ste nahradili ovocím a zeleninou.
  • Jete len nízkotučné jogurty.
  • K polystyrénu len nízkotučný syr, a hlavne málo.
  • Vylúčite mäso, vajcia, mlieko.
  • Na minimum znížite veľkosti príloh.
  • Na obed sa dáte len zeleninovú polievku.
  • Úplne vylúčite konzumáciu tuku v akejkoľvek forme.
  • Príjem bielkovín (živočíšnych i rastlinných) znížite na minimum.
  • Obmedzíte príjem tekutín, veď aj z vody sa priberá.
  • Prestanete raňajkovať.
  • Začnete s drastickou diétou (oddelená strava, tukožrútska polievka, ryžová diéta, vajíčková diéta a iné extrémne výživové štýly).

Samozrejme, takéto zásady sú nevhodné preto, že sú neúčinné a nezdravé. Ostatne, ako asi každý extrém. Vychádzajú zo zásady "čím menej, tým lepšie". Ak je o tuku známe, že sa z neho priberá, tak ho proste vyškrtneme a schudneme. Ak sa priberá z jedla, nejedzme a schudneme. Takto sa možno dá uvažovať celkom logicky - ale nesprávne.

Nakoľko bežný človek o stravovaní nevie prakticky nič, najbližšie dostupné informácie o potravinách získa z reklamy. A tá nás denne informuje, aké zdravé sú nízkotučné jogurty a ako málo tuku obsahujú, aké zdravé je natierať si chlieb nahrubo margarínom, pravidelne a hlavne veľa jesť sladké müsli. Človek, ktorý chce pohodlne schudnúť a nevie ako, podľahne v predajni rôznym nápisom typu light, racio a podobným.  Mnoho chudnúcich sa v snahe schudnúť stravuje otrasným spôsobom. Pravidelne sa týrajú  hladom, jedia stereotypnú stravu a v tele im tak chýba veľa živín. Nečudo, že taký životný štýl si vyžiada svoju daň. Metabolizmus sa spomalí, takže chudnúci začne odrazu priberať aj z úplných drobností. Navyše takýto príjem stravy je pre ľudský organizmus neprirodzený a tak celkom zákonite prichádzajú obdobia, kedy sa telo vzbúri. Čoraz častejšie sa dostavujú záchvaty nezvládnuteľnej túžby po nezdravých jedlách. Nasleduje obžerstvo, týrajúce výčitky a ešte tvrdšia diéta. O to skôr však zase príde ďalší záchvat obžerstva. Takto chudnúť sa naozaj nedá.

K chudnutiu a stravovaniu musíte pristúpiť aktívne

Ak od niekoho preberiete hotový týždenný jedálny lístok a musíte sa ním riadiť a ani neviete  prečo, tak robíte základnú chybu. Keď nepochopíte súvislosti, ľahko spravíte diétne chyby, ani o nich neviete. Neviete, ako reagovať v prípade, že nedostať niektoré suroviny, ktoré máte zjesť. Alebo si myslíte, že niektoré potraviny (zemiaky, ryža, vajcia, nízkotučné jogurty, diétna šunka...) sú zdravé a vhodné aj v neobmedzenom množstve. Musíte sa naučiť aspoň základy zásady stravovania.

Aké sú teda základné zásady pri chudnutí   Ak chcete schudnúť, nesmiete vylúčiť zo svojho stravovania tuk. Je nevhodné jesť tuk vo forme slaniny, salám, klobás, tučných syrov, smotany. Úplne sa vzdajte kože z kuriatok či inej zveriny, podľa možnosti aj margarínov a masla. Neznamená to však, že ostanete celkom bez tuku. Asi 30% nášho celkového denného príjmu energie musí pochádzať z tuku. Inak neschudnete a ešte si aj poškodíte svoje zdravie. Uprednostnite konzumáciu tukov zdraviu prospešných. To sú predovšetkým rastlinné oleje. Napríklad panenský olivový, či ľanový olej. Polievajte nimi zeleninu, môžete ich jesť aj priamo lyžičkou, alebo nakvapkajte si ich na chlieb. Spolu s tukmi v potrave tak prijmete primerané množstvo tuku a to aj v správnom zložení. Nevyhýbajte sa mastným rybám, alebo priamo rybaciemu tuku. Je nechutný, ale zdravý.

Konzumujte dostatok bielkovín. Práve bielkoviny sú dôležité pre chudnutie, inak riskujete, že telo začne z nedostatku živín v strave napádať Vaše vlastné svaly. Bielkoviny by ste mali prijímať na úrovni minimálne 1,2 gramu na kilo vašej optimálnej hmotnosti (nie na kilo hmotnosti s nadváhou.) Nie sú bielkoviny, ako bielkoviny. Plnohodnotné sú živočíšne bielkoviny. Kuracie prsia, vajcia, či tuniaka vo vlastnej šťave by ste nemali ignorovať. 

Ak sa za každú cenu chcete stravovať vegetariánsky, bude veľmi náročné zostaviť jedlo tak, aby malo aj dobrú výživovú hodnotu - navyše pri redukčnom režime, kedy môžete zjesť len pomerne málo jedla. Ak môžete, pri chudnutí sa radšej vzdajte vegetariánstva. Ak nie, nájdite si odborníka, ktorý vám s výberom potravín poradí.

Sacharidy bývajú prijímané vo väčšine diét v nadbytku. Veľmi častou chybou je konzumácia ovocia - na to pozor. Ovocie obsahuje cukor a tak aj z neho sa dá veľmi ľahko pribrať - či už jedávate priamo ovocie, alebo pijete džús. Pri chudnutí si povoľte jesť najviac dva kusy ovocia denne. Zvyšok nech tvorí hlavne surová zelenina v objeme asi pol kila denne. Ostatné pokrmy by mali byť čo najmenej sladké a mali by mať nízky glykemický index. Pri redukčnej diéte by sacharidy mali tvoriť približne 40% celkového príjmu energie(u nechudnúceho človeka viac).

Po zle zvolenom obede budete ospalí. Zbytočne! Potom – vinou toho istého obeda dostanete ukrutnú, neovládateľnú chuť na nejaké sladkosti (hypoglykémia). A dáte si sladkosť, ktorú ste vôbec neplánovali. Ste na seba nahnevaní, lebo už vidíte, že ste toho zjedli zbytočne veľa – všetko len pre ten nevhodný obed!

Potraviny nie sú len zdravé a nezdravé

Skôr si treba dať pozor na ich množstvo. Maslová torta, ak ju zjete celú, Vám zrejme ublíži. Asi sa ozve žlčník, možno Vás preženie. Ak si dáte len zo štyri rezy, zjete veľa energie navyše, ktorej sa telo nedokáže zbaviť inak, než že ju natlačí do tukových buniek. Človek si proste dopraje dnes, zajtra aj o týždeň. Tučnie tiež pomaly. Ak by sa mal vzdať dobrôt, nebol by rád. Takže je tu posledná možnosť – dať si z onej maslovej torty len veľmi malý rez. A aj to len občas. Taký príjem jedla – ktoré vo väčšom množstve škodí – vám neublíži, nič neovplyvní.

Čo je to zdravá výživa?   Čítajte, vzdelávajte sa. Ak budete vedieť, aké účinky na vás majú rôzne potraviny, budete vedieť, že niektorým jedlám sa jednoducho oplatí vyhnúť. Rozumný človek by mal dokázať odolať pokušeniu, ak vie, že mu jedenie môže ublížiť.  Viem, ťažko je dnes si uprieť dobrý koláčik v mene toho, že možno o 10 rokov vám možno bude na svete lepšie. Človek o sebe nedokáže rozmýšľať vopred. A to je škoda. Keby si 30 ročný človek vedel predstaviť, aké ťažkosti bude mať v päťdesiatke, zrejme by prerušil čokoľvek, čo práve robí a utekal cvičiť a začal zdravo jesť. Rozhodnutie je len vo vašich rukách.

Zdravá výživa sa vám oplatí.

Mnohí z nás si len veľmi málo uvedomujú, že jedlo a nápoje zohrávajú pri našom zdraví mimoriadnu úlohu. Sú liekmi i jedmi, a každým sústom, ktoré vložíte do úst si ubližujete, alebo naopak robíte niečo pre svoje zdravie. Správna strava dokáže zázraky, vie dokonca bojovať aj so zlou genetickou výbavou.

Podľa odborníkov je správna strava natoľko dôležitá, že jej zanedbanie nedokáže napraviť ani nasadenie liekov, či dobrá genetická výbava. Nesprávanými stravovacími návykmi si môžeme zdravie bez problémov zničiť za krátku dobu. Na našom zdraví sa totiž strava a pohyb podpisujú až zo sedemdesiatich percent. Len zvyšných tridsať ovplyvňujú zdravotná starostlivosť a genetické danosti. Zlá strava stojí napríklad za veľkou a stále sa rozširujúcou vlnou cukrovky, pričom riziko hrozí každému.

Pokiaľ človek dlhodobo a pravidelne konzumuje v dostatočnom množstve čerstvé ovocie a zeleninu a udržiava svoj jedálny lístok pestrý a vyvážený, nepotrebuje potraviny obohacované ani o vlákninu, ani o vitamíny. Ich pôvod je totiž umelý a nedokáže v dostatočnej miere nahradiť prirodzené zdroje týchto látok. Telo na ne tiež reaguje odlišne.

Naopak potraviny, ktoré majú znížený obsah živočíšneho tuku a nižší energetický obsah sú pre vaše zdravie prospešné. Dlhodobé trendy ukazujú, že naše stravovacie návyky sa za posledných pätnásť rokov značne zmenili. Nesúvisí to len s osvetou a zodpovednejším prístupom k stravovaniu, ale v mnohých prípadoch skôr s vysokými cenami potravín. Ukazuje sa to napríklad na spotrebe mäsa, pričom klesla konzumácia hovädzieho i bravčového a preferuje sa viac hydina.

Ak sa človek prejedá, zaťažuje to organizmus celkovo. Trávenie nie je optimálne, čo kladie nároky aj na imunitný systém. (Imunitný systém určuje, čo je pre človeka zlé a čo dobré, v prípade stravy sa to deje v zažívacom trakte.) Ak zlá výživa trvá dlhodobo, začína to postupne zhoršovať obranyschopnosť organizmu, imunitu. Zlá výživa zároveň často znamená zlé zloženie živín - málo živín, veľa energie. Organizmus môže zároveň tučnieť a byť podvyživený živinami. Nevhodnú stravu dokáže organizmus mladých ľudí, aj pár rokov kompenzovať. Preto sa zdanlivo nič nestane, ak mladí žijú na hotdogoch, čokoláde, kokakole, hranolkoch a čipsoch. No po rokoch sa tento návyk môže začať plazivo začať prejavovať na pomalom zhoršovaní telesných a  duševných funkcií. Začínajú zdravotné ťažkosti. Tie si postihnutí nikdy nedajú do súvislosti s tým, že môže ísť o dôsledok dlhoročnej nevhodnej stravy.

Chybná výživa má za následok obezitu a zhoršenie fungovania organizmu. Môže stáť napríklad na vstupe depresívneho videnia sveta. Človek svoje zlé nálady začne zajedať čokoládou a začína priberať. Tvrdenie, že z antidepresív sa priberá dnes už nemusí platiť. Je pravda, že dlhodobé užívanie niektorých antidepresív môže mať vplyv aj na zvýšenie hmotnosti. Iné antidepresíva však nárast hmotnosti neovplyvňujú vôbec. Neliečená depresia však ovplyvňuje nielen to, že človek často priberá (zajedanie depresie), ale zhoršuje sa postupne kvalita života a zdravia.

Myslite na to. Niekedy je lepšie poradiť sa s odborníkmi, ako konzultovať svoje problémy pri chudnutí a stravovaní s priateľmi, ktorí už schudli.

 

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA