Správny PITNÝ REŽIM - Pravidelné PITIE VODY urýchľuje CHUDNUTIE a zlepšuje ZDRAVIE. Rady na stravovanie ako chudnúť

03.07.2010 07:23

Hlad je prezlečený smäd, vraví staré príslovie. Dostatočný prísun vhodných tekutín nám nielen uľahčí chudnutie, ale prinesie Vám aj ďalšie úžitky. Bohužiaľ osoby, ktoré chcú schudnúť sa  väčšinou snažia  upraviť len svoj jedálny lístok. Samozrejme, pravidelná a zdravá strava je základným predpokladom chudnutia. Veľakrát však mnohí chudnúci robia chyby v príjme tekutín. Pitie, samozrejme, nie je dôležité len pri chudnutí. Dodržiavať zásady dostatočného príjmu správnych tekutín je nevyhnutnosť. Ich nedostatok napríklad spomaľuje riedenie škodlivín vylučovaných obličkami.

Schudnúť niekoľko kilogramov na váhe býva hlavne pre ženy veľký problém. Ako je známe, úbytok v centimetroch sa prejaví takmer okamžite v oblasti pŕs a ďalšie partie nie a nie zhodiť. Na pomoc prichádza voda - obyčajná voda.  Životodarná tekutina totiž zvyšuje energetické výdaje organizmu až o 30 percent. Tekutina tiež ovplyvňuje nervový systém, ktorý podnecuje metabolické pochody. Proces zvyšovania energetického výdaja začína desať minút po konzumácii tekutiny a maxima dosahuje po 30 až 40 minútach. Voda nielenže dokáže uhasiť smäd a naplniť žalúdok bez toho, aby dodávala zbytočné kalórie, ale navyše umožňuje zhadzovať prebytočné kilá. Z odborných zistení vyplýva, že každý, kto denne vypije aspoň 1.5 litra vody, spáli v priemere 200 kilojoulov. Za rok je to zhruba 73 tisíc kilojoulov, čo zodpovedá 2.4 kilogramom tuku. Väčších účinkov je možné dosiahnuť pitím studenej vody. Organizmus totiž musí vynaložiť ďalšiu energiu na jej zohriatie. Minerálne vody majú na dôvažok aj dôležité živiny. Napríklad minerálka zmiešaná s ovocnou šťavou dokáže človeku ideálne uhasiť smäd. Najlepšia je zmes v pomere tri diely vody na jeden diel šťavy. Telo tak získa nielen vitamíny, ale aj minerálne látky.

 Nedostatok vody vedie aj k prejedaniu

Nedostatočný príjem vody môže viesť k prejedaniu, lebo pocit hladu môže byť spôsobený dehydratáciou. Ak máme pocit hladu, je možné, že náš organizmus len potrebuje vodu, preto je vhodné pred každým jedlom vypiť veľký pohár vody. Vo väčšine prípadov sme trpeli len nedostatkom vody. Dodržiavať pitný režim je často len otázkou zvyku.

Všetkého s mierou

S pitím tekutín to nepreháňajte. Hoci to vyzerá, že čím viac vody vypijeme, tým lepšie, nie je to tak. Nebezpečná je nárazová konzumácia. Ak toho jednorázovo vypijeme priveľa, spôsobíme si prevodnenie organizmu, ktoré preťažuje obličky, srdce a ďalšie orgány. Nedostatočný príjem tekutín v priebehu dňa  nedoháňajte večer vypitím troch litrov vody naraz.

Koľko tekutín musíte vypiť?
Pri chudnutí je pitie jednou z troch najdôležitejších vecí. Platí jednoduchý vzorec : Správne jedenie + pohyb + pitie = zdravý človek. Pitie je nutnosťou, na ktorej sa často klameme. Človek pije kávu, kolu, potom trocha mlieka, džúsu, ale keď sa to zráta, môže sa ľahko stať, že pijete málo. Smäd nie je dostatočným upozornením. Keď ste smädní, už je neskoro. Piť treba po menších dávkach pravidelne. Optimálne je každú hodinu asi jeden pohár čistej vody, občas môže byť čaj. Malinovky, či minerálky sa nehodia. Obsahujú "bublinky" a často aj cukor, či chemikálie. Bublinky majú močopudný efekt, napijete sa a hneď to ide preč. Síce pijete, ale pritom môžete mať v organizme vody nedostatok. Ak organizmus nemá vodu, objavia sa príznaky, ktoré si veľa ľudí ani nespojí s možnosťou dehydratácie:

  • únava
  • sucho v ústach
  • bolesti hlavy
  • podráždenosť
  • pocity otupenosti, apatie
  • závraty
  • pozorovateľný pokles výkonnosti
  • vyšší tlak krvi
  • kŕče

Mnoho ľudí na nedostatok vody reaguje bolesťou hlavy - tak si dajú tabletku proti bolesti hlavy. Sú unavení (už ráno), tak si dajú ďalšiu kávu. Potom začnú byť podráždení - nájdu si vinníka. Jasné, ak vám chýba vody len trocha, nemusíte mať hneď kŕče, či závraty. Ale choďte si zacvičiť a možno budete prekvapení, že sa vám motá hlava a neskôr dostávate svalové kŕče. Práve to môže byť signál, že nemáte dostatok vody.

Ak teda plánujete chudnúť, v prvom rade vám odporúčam striktne dodržiavať pitný režim. Pite zhruba 3 litre vody denne (cca 3dcl na 10 kg svojej váhy). Ak zjete pol kila zeleniny, stačí piť 2 a pol litra vody denne. Môžete si občas dať aj čaje, obsahujú antioxidanty, údajne by niektoré (zelený) mohli veľmi málo aj zrýchliť metabolizmus. Ale nepite čaje stále. Voda je základom. Pite vodu bez bubliniek a príchutí aj keď vám možno nechutí. Je to otázka zvyku.

Čo znamenajú jednotlivé nápisy na fľaškách s vodou?

Stolová voda - priemyselne pripravená zmes pitnej a minerálnej vody.
Pramenitá voda - prichádza z podzemných zdrojov, často je však chudobná na minerálne látky.
Liečivá voda - obsahuje zvýšenú dávku určitých minerálov.
Prírodná minerálna voda - pochádza z podzemných zdrojov, dodáva telu životne dôležité minerály.

Na čo by človek nikdy nemal zabúdať?

  • Nezáleží na ročnom období, no na vašom stole by nikdy nemala chýbať fľaša vody. Nečakajte na smäd, po celý deň pite pravidelne po malých množstvách.
  • Optimálna dávka pre ľudské telo je dva a pol litra tekutín denne. Nezáleží na tom či je to voda, čaj, mlieko alebo polievka. Ak ste však prívrženec kávy, množstvo vypitej vody by malo byť vyššie. Káva je močopudná.
  • Kto nepije dostatočne veľa, pomaly sa zvnútra vysušuje. Pokožka tak stráca farbu, pružnosť, vysuší sa a zvráskavie. Telu začne chýbať aj energia.
  •  Aká je teda funkcia vody?   
  • zúčastňuje sa na procese trávenia, vstrebávania a asimilácie potravy
  • zúčastňuje sa na procese vylučovania odpadových látok z čreva a obličiek
  • reguluje telesnú teplotu
  • slúži ako mastiaci prostriedok pre kĺby a membrány
  • tvorí približne 92% krvi  - krv slúži ako prepravný prostriedok živín po celom organizme
  • voda je tiež hlavnou zložkou takmer všetkých telesných sekrétov a tráviacich štiav
  • organizmus potrebuje denne asi 2 až 2,5 litre vody na zachovanie optimálnej funkcie

 

Čím menej vody pijete, tým viac sa ju organizmus snaží uschovať na neskoršie využitie. Tento proces sa nazýva zadržiavanie vody, ktoré vedie k zväčšeniu buniek práve vďaka vode, ktorá sa v nich uschová. A v konečnom dôsledku potom k vzhľadu človeka s nadváhou. Nedostatok vody môže

viesť k prejedaniu, vzhľadom k tomu, že pocit hladu môže byť spôsobený dehydratáciou. Ak máte pocit hladu, je možné, že váš organizmus len potrebuje vodu, preto doporučujem pred každým jedlom vypiť veľký pohár vody. Vo väčšine prípadov sme len trpeli nedostatkom vody. Dodržiavať pitný

režim je často len otázkou zvyku. Odporúčame mať stále pri sebe pohár vody a popíjať po troškách celý deň.

Ale samozrejme ani dostatočný prísun vody neznamená automatické chudnutie. Organizmu je potrebné dodať potrebné živiny vo vhodnej štruktúre a množstve.

Pite, tekutina nie je prepych!

Ale nie alkohol, ako sa možno teraz niektorí potešili ! Reč je o pitnom režime. O pitnom režime všetci dobre vieme, ale predsa naň často zabúdame. Najmä v zime. Pritom to, že nevládnu horúčavy, neznamená, že potrebujeme menej tekutín.  Nedodržiavaním pitného režimu si dennodenne  škodíme.

Smäd
Keď pocítime smäd, to nie je signál, že sa treba napiť, to je už niečo ako výstražná húkačka v poslednej fáze. Takpovediac, to je už neskoro. Ak pijeme, až keď sme smädni, je už neskoro, pretože rovnováha tela je už narušená. Prvými príznakmi nerovnováhy sú únava a ťažkosti s koncentráciou.

Dehydratácia
Pri nedostatočnom príjme tekutín môže dôjsť k dehydratácii organizmu, kedy sa narúšajú mnohé funkcie. Akoby z ničoho nič sa objavuje podráždenie, bolesti hlavy, znižuje sa celková výkonnosť. Pomaličky ale isto si takto „zarábame“ na problémy s obličkami. Voda totiž pomáha rozpúšťať vápnik v moči a zabraňuje tak vzniku obličkových kameňov. Dehydratácia sťažuje aj pohyb, takže na akúkoľvek činnosť treba vyvinúť väčšiu činnosť. Možno by neškodilo nastavovať si budík a podľa neho piť.

Ako správne piť?
Jedinou tekutinou, ktorú naše telo potrebuje, je čistá voda. Vôbec nepotrebuje zafarbenú, osladenú a aromatizovanú tekutinu. Za obyčajnú vodu vám bude vaše telo najvďačnejšie. Ak by sme mali byť dôslední, mali by sme ráno začať pollitrom vlažnej vody nalačno. To sú asi dva poháre. O polhodinu sa výdatne naraňajkujte. V priebehu dopoludnia vypite ďalšie dva, tri poháre vody. Hodinu po obede si pripravte opäť dva  poháre vody a do večere ich vypite. Hodinu po večeri si dajte ešte dva poháre vody a máte to za sebou. Ak dávate prednosť minerálkam, dávajte pozor  na obsah sodíka na etikete, teda soli. Mal by byť pod 300 mg na liter minerálky. Rozhodne nie je správny pitný režim, keď vypijete dva litre tekutín už dopoludnia, aby ste mali pokoj, a potom už takmer nič.

Sladké a kolové nápoje
Keď porovnáme šálku čaju s plechovkou koly, vyjde nám, že do čaju si dáme 2-3 kocky cukru, ale plechovka koly ich obsahuje až 9! Približná denná dávka cukru je asi 60g, ak však vypijete liter koly, fanty či mirindy do žalúdka dostaneme asi 24 kociek cukru, čo je takmer dvojnásobné množstvo dennej potreby. K tomu priraďte nejaký ten čaj a kávu, a máte to.
Deti, ktoré pili kolu alebo limonády, najmä dievčatá, trpia častejšie na zlomeniny ako tie, ktoré pili iné osviežujúce nápoje. Príčinou lámavosti kostí je podľa vedcov vysoký obsah fosforu v spomínaných nápojoch. Fosfor vytláča z kostí vápnik, čo spôsobuje stratu kostnej masy.
Preto pite radšej minerálky alebo ovocné šťavy s obsahom najmenej 150 mg vápnika na liter.

 

Pravidelné pitie tekutín pomáha pri zbavovaní sa nadbytočných kíl

Ľudia, ktorí by chceli úspešne zhodiť nadbytočné kilá, by mali piť aspoň dva litre tekutín denne, zistilo nemecké Centrum na ochranu práv spotrebiteľa. Tvrdí, že mnoho ľudí s nadváhou pilo príliš málo a často si zamieňalo smäd s hladom. Podľa manuálu Gewicht im Grief (Hmotnosť pod kontrolou), vydaného spotrebiteľským centrom, tekutiny urýchľujú metabolizmus a tiež zlepšujú stav pokožky.
Telo sa musí naučiť mať často smäd. Ľudia nezvyknutí piť množstvo tekutín, majú aj menšiu potrebu ich piť ako tí, ktorí tekutiny pijú pravidelne. Preto je dôležité stanoviť si pitný režim a poctivo ho dodržiavať. Pre ľudí, ktorým sa voda zdá byť nudná, existujú alternatívy v podobe nesladených bylinkových a ovocných čajov či stolovej vody a ovocného džúsu. Konzumovanie kávy či čierneho čaju, by malo byť udržané v rozumnej miere - nie viac ako dve či tri šálky denne.
Milovníci piva nemusia úplne vymazať svoj obľúbený nápoj z "jedálneho lístka", ale treba mať na pamäti, že pivo je zlým hasičom smädu a obsahuje množstvo kalórií.

 

Pitný režim pri chudnutí

Zásadou číslo jedna nielen pri chudnutí, ale aj zdravej životospráve je dodržiavanie pitného režimu. Zameriam sa na to, ktoré nápoje sú najvhodnejšie na pitie pri chudnutí a aký majú vplyv na znižovanie hmotnosti a na zdravie.

Nápoje nevhodné pri znižovaní váhy:

  • Káva. Síce sa jej pripisuje pozitívny vplyv na chudnutie, nemôže sa stať vaším hlavným zásobovateľom tekutín. Ak ju pijete, nemusíte sa jej úplne vzdať. Jej vysoký obsah kofeínu však nedovoľuje, aby sa pila vo väčších množstvách. Kávu pokladáme za tzv. chuťové dráždidlo, ktoré môže u niektorých vyvolať napr. aj chuť na sladké, čo je pri chudnutí nežiaduce. Navyše kofeín, kvôli ktorému sa pije, je látka spôsobujúca závislosť a jeho povzbudivý účinok, na rozdiel od čaju, zaťažuje srdcovo-cievny systém. Preto by sa jej mali ľudia s vysokým tlakom vyhýbať.
  • Alkohol. Absolútne neprijateľný. Bez komentára.
  • Sladké nápoje. Patria medzi ne limonády sladené cukrom alebo sladidlom. Limonády sladené cukrom sa nemôžu stať súčasťou pitného režimu. Niektoré obsahujú dokonca kofeín. Ani nápoje sladené umelým sladidlom sa piť neodporúčajú. Síce sa z nich nepriberá, ale sú produktom potravinárskej chémie.
  • Ovocné šťavy a džúsy. Ich energetický obsah býva pomerne vysoký a schopnosť zasýtenia nízka. Niektoré sú dochucované cukrom. Pri chudnutí je lepšie ich nepiť, alebo riediť vodou. Ich energetický obsah sa však nesmie zabudnúť prirátať do denného príjmu.
  • Minerálne vody. Tu odporúčam zistiť si zloženie minerálky. Nie každá minerálka musí vyhovovať každému. Niektoré obsahujú vysoký obsah minerálov a to nesie zo sebou určité zdravotné riziká. Preto je lepšie ich nepiť. V situáciách, keď dochádza k strate solí potením, napr. pri cvičení alebo v horúčavách, sa piť môžu. Ľudia so srdcovo-cievnym ochorením by sa im mali vyhýbať.

Za nápoj nepovažujeme:

Mlieko a mliečne nápoje nepovažujeme za nápoj ale jedlo. Výnimkou je srvátka, pre jej nízky energetický obsah. Napriek tomu sa môže mlieko započítať do denného príjmu tekutín, ale jeho energetickú hodnotu zase do denného energetického príjmu.  Pri chudnutí sa vyhýbame tučnému mlieku, smotane a tučným mliečny výrobkom. Naopak nízkotučné sú mimoriadne vhodné.

 Nápoje vhodné pri redukcii váhy: 

  • 1. Čistá voda. 
  • 2. Srvátka.
  • 3. Čaje.

Voda  „Riedi“ krv, vyplavuje z tela škodlivé produkty metabolizmu a jej vplyv na zdravotný stav je neodškriepiteľný.

Srvátka

Obsahuje z 95% vodu. Len 0,2% tuku, vysokohodnotnú bielkovinu, minerálne látky, najmä vápnik, draslík a horčík, mliečny cukor (laktóza) a vo vode rozpustné vitamíny B1, B2, B6 a B12. Srvátka je bez pochyby vysoko koncentrovaný koktail výživných látok. Okrem toho má 100 ml len 88,2 Kj. Účinne pomáha pri chudnutí. Nemusí sa jej vypiť na litre. Stačia 2 poháre denne. Dokonca má schopnosť trochu zasýtiť.

Čaje

1. Čierny čaj. Má dve nepríjemné vlastnosti. Človek môže po ňom trpieť nespavosťou a zapeká z neho. Ženy a chudokrvní by ho nemali piť vôbec, lebo zabraňuje vstrebávaniu železa z potravy. Nie je to vhodný nápoj pre pitný režim.

2. Odporúčam pri chudnutí zelený čaj. Okrem toho že zlepšuje metabolizmus, obsahuje veľa liečivých látok. Je to výborný pomocník pri chudnutí a v boji proti civilizačným ochoreniam. Ale schudnúť sa z neho nedá. Tým, že sa vám zlepší metabolizmus, vám môže i viac chutiť jesť. Pri chudnutí je dôležité stravovanie a prísun živín do organizmu. Pokojne sa dá aj pri jeho pravidelnom pití (nie však z neho) priberať.

Nielen tekutiny obsahujú vodu. Tá sa nachádza aj v potravinách, napr. mlieko, ovocie, zelenina.  Preto ak nevypijete 2 litre tekutín denne, ale ste skonzumovali potraviny s vyšším obsahom vody, nerobte si starosti. Pri pitnom režime však platí - radšej viac ako menej.

Ešte jedna poznámka, k neuhasínajúcemu smädu...1 gram soli viaže 1 l vody v tele. Prevažne varenou potravou (bez soli nechutí) skonzumujeme asi 3 gramy soli a k tomu na neutralizáciu potrebujeme  odporúčané 3 litre vody. Čo je ale ešte hlúpejšie, táto voda ide namiesto do buniek, do mimobunečného priestoru.
Našich 70 biliónov buniek dostane potrebné množstvo vody práve z prírodnej, alebo biologicky viazanej vody. To jest konzumáciou melónu zo svojimi 90% vody prenesieme túto z jednej organickej substancie, do druhej, teda do nášho tela.
Voda v našom tele pokračuje v tej istej funkcii ako v melóne. V melóne je toľko vody, koľko v ňom je, ani o kvapku viacej a je naplnená potrebnou vitamínovou, a minerálnou zásobou do našich buniek.
Voda v mimobunečnom priestore je práve tá, ktorú pri hladovke - drastickej obmedzovacej diéte prvú stratíme dúfajúc, že sme stratili prebytočný tuk. Ani gram tuku sa v počiatočnom štádiu chudnutia nestratí. To je aj príčina toho jojo efektu, ktorý všetci poznáme.
Žiadna umelá ovocná šťava ktorá aj keď chutí ako čerstvo lisovaná, žiadny rafinovaný, sladený nápoj, ba ani solená polievka či pivo sa nevyrovná čerstvo prešovanému ovociu, či zelenine i keď samozrejme pohár čerstvej vody je nediskutabilným doplnkom našej zdravej výživy , aby platilo to známe porekadlo - v zdravom tele, zdravý duch.

 

Požierače energie

Kým niektoré jedlá majú pozitívny vplyv  na celkovú hladinu energie a vitality organizmu, sú nepochybne aj také, ktoré majú úplne opačný účinok. Niektoré jedlá sú známe svojou schopnosťou odoberať energiu, napr. káva, čaj, čokoláda, kolové nápoje, cukor, zákusky, kakao a alkohol.
Kofeín
Kofeín prijímame z rôznych zdrojov, ako káva, čaj a niektoré kolové nápoje. Čokoláda tiež obsahuje niektoré zložky podobné kofeínu, ktoré majú na telo podobný účinok. Kofeín síce na krátky čas zvyšuje hladinu energie, no po tomto náraste zvyčajne nasleduje fáza únavy. Konzumenti nealkoholických nápojov s obsahom kofeínu, najmä kávy a čaju, často zistia, že sa stávajú závislými od určitého stupňa konzumovania, aby si udržali energetickú hladinu. Nadmerné konzumovanie kofeínu môže viesť k takým problémom, ako búchanie srdca, nespavosť, úzkosť.
Sladké jedlá a nápoje
Konzumovanie jedál a nápojov s vysokým obsahom cukrov, napr. bonbónov, pečiva, múčnikov, sladkých nápojov, zvyčajne vyvoláva zmätok v energetickej hladine. Tieto jedlá spôsobujú rýchly vzrast cukru v krvi, čo môže vyvolať kompenzačnú reakciu, vedúcu k zníženiu hladiny cukru  v krvi (hypoglykémia), ba až k zníženiu hladiny fyzickej a psychickej energie. Dlhodobo môže cukor organizmu odčerpať živiny, ktoré sú dôležité pre tvorbu energie.
Obmedzte svoju neodolateľnú túžbu po sladkých pochúťkach tým, že sa budete pravidelne stravovať, čím sa vyhnete nízkej hladine cukru v krvi.
Ak potrebujete občerstvenie, vyberte si alternatívu s nízkym obsahom cukru.
Alkohol
Alkohol prispieva k letargii, dokonca aj keď príznaky intoxikácie ustúpia. Alkohol uvoľňuje cukor do krvi rýchlo, a preto môže neskôr spôsobovať  problémy s jeho nízkou hladinou v krvi. Mnohé alkoholické nápoje majú substancie, ktoré potenciujú opitosť a odoberajú organizmu energiu.
Radšej si dajte niektoré iné nápoje, ktoré sú uvedené dole v tabuľke. Alebo, ak sa nechcete úplne vzdať alkoholu, skúste riedené vína s vodou alebo nealkoholické nápoje mixované s destilátmi.

Alternatívy udržiavania energie
Bezkofeínové a nealkoholické nápoje - nízkosladké dezerty
Bylinkové a ovocné čaje - čerstvé ovocie
Ovocné džúsy - celozrnné krekery
Pramenitá voda - ryžové zákusky
Minerálne vody - orechy a semienka
Surová zelenina

 

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA