Priberám aj z VODY. Je to naozaj tak? Rady na stravovanie a ako chudnúť.

16.10.2010 07:00

 Dodržiavanie vhodného pitného režimu je dôležitou súčasťou udržiavania si dobrého zdravotného stavu. Dokonca aj pri chudnutí má pitie tekutín svoj dôvod. Niekto si myslí, že keď chudne, tak nesmie ani piť, pretože aj voda niečo váži. To áno, ale nie je to váha tuku a sadla. Naopak, ak chcete úspešne chudnúť, je potrebné vypiť denne asi 2 až 3 litre tekutín, najlepšie čistej vody.  Uvedomte si však dôležitú skutočnosť  – nie je voda ako voda. Ak ste sa dali na jednu z diét a správne ste sa rozhodli piť adekvátne množstvo tekutín, dobre si posvieťte na ich zloženie. Nie je totiž nápoj ako nápoj.

 Dodržiavate pitný režim a nechudnete, ba naopak sa Vám zdá, že priberáte? Samotná voda však nie je vinníkom pribúdania Vašej hmotnosti. Samozrejme, keď vypijete liter vody, váha vám ukáže o kilo viac. Asi ako keď zjete kilo ovocia. Problém je v skôr v rôznych sýtených minerálkach a sladených nápojoch. V prvom prípade sa pri nadmernom pití minerálok ukladá v tele nadmerné množstvo solí, ktoré viažu vodu a spôsobujú tak opuchy a celkovú nafúknutosť Vášho tela.

Sladené nápoje sú skryté nástrahy - nepriatelia pri Vašom chudnutí. Zredukovali ste si jedálniček na minimum, ale nejaký ten sladený nápoj vás predsa nezabije? Pravda, nezabije, ale pekne zmarí vaše snahy o udržanie vyrovnanej kalorickej bilancie. Okrem toho, rôzne džúsy s minimálnym percentom ovocného a zeleninového podielu a chemické zmesi označované ako osviežujúce nápoje majú s optimálnym pitným režimom spoločné len minimum. Nielenže vás o chvíľu bude opäť prenasledovať pocit smädu, ale takéto pitie je aj opakom funkcie vody pri chudnutí - namiesto očisťovania a odstraňovania odpadových látok si organizmus len zaťažujete.

Nerobte si preto z čistej vody nepriateľa a keď vám aj nechutí, berte jej pitie ako životnú nevyhnutnosť. Tvorí dve tretiny obsahu vášho tela a má mnoho dôležitých funkcií – s dostatočným objemom vody môžu bunky optimálne fungovať, rozpúšťajú sa v nej potrebné zložky, je nosičom výživných látok, vytvára prostredie pre chemické reakcie v bunkách a tiež chladí organizmus a upravuje telesnú teplotu.

 Minerálna voda vo Vašom pitnom režime

Minerálne vody sa považujú za jednu z optimálnych alternatív pitného režimu, avšak pri ich nákupe treba dbať aj na zloženie a obsah minerálnych látok v nich. Vody s vysokou mineralizáciou totiž nie sú vhodné na každodenné pitie. Na každodenné pitie sú ideálne vody s mineralizáciou od 200 až 500 mg/l. Aj tu však platí, že by sa nemali konzumovať trvalo a nikdy nie viac ako dva litre počas jedného dňa, optimálne množstvo je približne pol litra denne, pričom sa odporúča tiež striedať viaceré druhy vôd.
Minerálne vody sú v podstate veľmi zriedenými roztokmi rozličných solí, stopových prvkov a plynov. Môžu alebo nemusia obsahovať aj oxid uhličitý. Taktiež môžu byť oxidom uhličitým dodatočne obohatené. Oxid uhličitý zabraňuje rozmnožovaniu mikroorganizmov a môže priaznivo ovplyvniť chuť minerálnej vody a v malom množstve podporiť trávenie. Napriek tomu nie je konzumácia sýtenej minerálnej vody vo väčšom množstve veľmi vhodná. Je kyslejšia, môže vyvolávať žalúdočné problémy.
Účinky minerálnych vôd
Minerálne vody bohaté na CO2 (do 0,5 g/l) majú príjemnú chuť, uľahčujú trávenie, podporujú vylučovanie žalúdočných štiav, no ak je v minerálnej vode veľa CO2 (viac ako 3 g/l) môžu spôsobiť pálenie záhy a búšenie srdca. Minerálne vody bohaté na sodík neutralizujú žalúdočné kyseliny, zvyšujú účinok inzulínu, sú vhodné pri močových kameňoch a pri zápale močových ciest. Minerálne vody bohaté na sodík a chlór sú vhodné pri chorobách horných dýchacích ciest, a nielen na pitie, ale aj na inhalovanie. Minerálne vody bohaté na vápnik a horčík zvyšujú účinok antibiotík a pomáhajú pri zápaloch močových ciest.

Minerálky - sú zdravé?
Áno aj nie. Minerálky vám totiž môžu pomôcť ale tiež dokážu uškodiť. Minerálne vody obsahujú rôzne minerály a nie je totiž minerálka ako minerálka. Podľa obsahu minerálov sa delia na jednoduché (obsah minerálov je do 1g /l), potom slabo mineralizované (1-5g/l), stredne mineralizované (5-15g/l) a minerálky s obsahom minerálov viac ako 15g/l sú silne mineralizované.

Je pravdou, že minerálne vody majú blahodarný vplyv na naše zdravie. Sú pomocníkmi v boji s rozličnými ochoreniami, dodávajú energiu a osviežujú telo aj dušu. Zaženú nielen smäd, ale aj únavu a dodajú telu potrebné vitamíny a minerály.
Aj tu však platí pravidlo – všetkého veľa škodí. V prvom rade treba povedať, že na bežné, každodenné pitie sú vhodnejšie pramenité vody, ktoré obsahujú menšiu koncentráciu solí ako minerálky. Každá minerálka má iné zloženie aj koncentráciu minerálov a je vhodná na  niečo iné. Minerálka môže skutočne pomôcť, napríklad  pri tráviacich ťažkostiach, kožných ochoreniach, problémoch s metabolizmom či odbúravaním telesného tuku. Ak vás teda trápia niektoré z týchto problémov, minerálku s vhodným zložením môžete piť aj vo zvýšenom množstve. S dennou dávkou to však netreba preháňať, liter úplne stačí. Naopak, vyhnúť by ste  sa jej mali, ak trpíte vysokým krvným tlakom, ochorením srdca, pečene či obličiek. Vtedy je vhodné dopĺňať pitný režim čerstvými ovocnými šťavami alebo ešte lepšie obyčajnou čistou vodou.
Pre bežného človeka sú na pitie vhodné najmä minerálky s nízkym obsahom minerálov, nakoľko tie silnejšie mineralizované by sa pri nadmernom pití mohli negatívne podpísať na našom zdravotnom stave. Minerály sa totiž môžu hromadiť v organizme a viesť k rôznym ochoreniam. Taktiež pitie príliš sýtených minerálok Vám neodporúčame. Bublinky spôsobujú u mnohých ľudí nafukovanie a žalúdočné problémy, často aj ťažkosti s hrdlom.
V neposlednom rade, ak vám záleží na zdraví, vyberajte si radšej minerálne vody bez príchutí. Sladené a ochutené minerálne vody totiž zväčša obsahujú okrem cukru a umelých sladidiel aj ďalšie chemické látky a konzervanty či farbivá, čo nášmu organizmu neprospieva.

 

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA