DELENÁ STRAVA Vyberanie POTRAVÍN na CHUDNUTIE.

03.11.2016 10:40

Nemusíte drasticky chudnúť alebo tráviť hodiny pri fyzicky náročnom cvičení. Stačí zmeniť pár drobností v strave, siahnuť na potraviny, ktoré naštartujú trávenie, a navyše aj ulahodíte vašim chuťovým bunkám. Uvedomte si, že o postave človeka a aj o chudnutí až z troch štvrtín rozhoduje stravovanie. Cvičenie a aktívny pohyb chudnutie samozrejme výrazne podporuje.   

Spaľovače tukov, ktoré sa oplatí zaradiť do stravovania, a navyše aj chutia.

Chilli

Pikantnejšie jedlá pôsobia na zrýchlenie metabolizmu, preto ani chilli by ste nemali vynechať zo svojho stravovania.

Chilli papričky obsahujú alkaloid kapsaicín, ktorý zrýchľuje prietok krvi a výdaj energie. Ak zjete niečo pálivé, aj kilogramy budú rýchlejšie ubúdať. Pozor však na to, s čím chilli skombinujete. Papričky sú účinné aj pri udržiavaní hladiny cukru a cholesterolu v krvi. V prvom rade sú pomocníkom pri udržiavaní štíhlej postavy. Čili papričky totiž zrýchľujú metabolizmus, a tak budete vďaka pikantným jedlám lepšie chudnúť.

Chilli papričky napríklad výborne chutia s čokoládou. Dajte variť chilli papričku do vody a vývar z nej prilejte do hrnčeka, kde si predtým uvaríte smotanu, škoricu, vanilku a kúsky horkej čokolády. Dajte si pozor, aby váš čokoládový nápoj nebol príliš pikantný.

Škorica

Táto korenina má schopnosť štiepiť tuk a cukor, rozprúdi krv v žilách a priaznivo pôsobí aj na trávenie. Môžete ju pridávať do ovsenej kaše, jogurtu, kávy alebo čaju. Upraví sa vám hmotnosť a dokonca zlepší nálada. Reguluje cukor v krvi a pomáha zmierňovať aj menštruačné problémy. Zo zdravotného hľadiska lieči škorica všetky zápaly v tele. Pomáha vďaka tomu zredukovať i bolesť a uvoľniť napätie v končatinách pri silnej fyzickej záťaži. Stačí ju pridať do niektorého z jedál alebo kávy tak, aby sa už následne neprevárala, a takto ju pri týchto problémoch servírovať.

Na nastrúhané jablká pridajte škoricu, zmes zamiešajte a zjedzte. Jablko a škorica dokopy sú ideálnymi spaľovačmi, zrýchlia trávenie a pochutíte si na sladkej voňavej dobrote.

Zázvor

Zázvorový čaj pôsobí ako prvá pomoc pri chrípkových ochoreniach, zároveň pôsobí blahodárne aj na postavu. Vždy si kupujte čerstvý koreň, ktorý potom doma očistite a nastrúhajte si ho do horúcej vody. Čaj prehreje telo a podporí trávenie. 

Zázvor môžete použiť aj na výrobu domácich sušienok. Chutia výborne. Pozor však na múku, určite použite celozrnnú alebo špaldovú.

Citrón

Pridávať ho môžete do čohokoľvek. Do vody, šalátov, na ryby alebo ho jedzte len samotný.

Je zdrojom vitamínu C a vlákniny, čiže pôsobí nielen ako posilňovač imunity, ale aj ako účinný spaľovač. Z citrónu sa dajú robiť aj sladké dobroty, opäť však pozor na správny výber múky.

Oplatí sa nalačno každé ráno vypiť pohár vody s citrónom. Vaše trávenie sa tým zlepší.

Ananás

Určite sa ho oplatí jesť nielen kvôli osviežujúcej chuti, ale obsahuje aj enzým bromelain, ktorý je doslova požieračom tukových buniek. Navyše máte po zjedení ananásu pocit plnosti.

Pripraviť si džús alebo smoothie? Klady a zápory tekutých nápojov z ovocia a zeleniny.

Hlavný rozdiel spočíva v tom, že pri smoothies ide o rozmixované ovocie s celou dužinou a pri džúsoch iba o odšťavovanie plodov. Oba typy majú svoje výhody i nevýhody, nie je však úplne jedno, ktorý si pripravíme.

Základným problémom je, že ako ovocné džúsy, tak aj smoothies obsahujú veľké množstvo ovocného cukru, teda fruktózy. Tá môže vo väčších množstvách spôsobovať zdravotné ťažkosti ako zhoršenie trávenia, nadúvanie, či znížená citlivosť na inzulín.

Treba vyzdvihnúť jednu vlastnosť smoothies, pri mixovaní ovocia a zeleniny totiž nedochádza k odstraňovaniu vlákniny, a práve tá spomaľuje vstrebávanie fruktózy. Vďaka tomu sa hladina cukru v krvi nezvýši tak rýchlo, človek sa zasýti na dlhšie, a aj preto sú smoothies v tomto smere lepšie.

Pri pití odšťavovaných džúsov sa látky (živiny a cukry) z ovocia vstrebávajú do organizmu rýchlejšie, preto sú vhodnejšie napríklad pri športovaní, či keď potrebujete získať okamžitú energiu. Nie sú vhodné ako náhrada tekutín či jedla.

Pri oboch produktoch platí, že záleží na ich pôvode, teda či ide o kupovaný alebo doma pripravený nápoj.

Doma pripravený nápoj z čerstvých potravín má väčšiu biologickú hodnotu, ako nápoj balený, keďže do domáceho nápoja použijeme len čerstvé potraviny. Samozrejme aj obsah vlákniny, ktorú prijmeme v doma urobenom nápoji, je vyšší ako v bežných džúsoch.

Na druhej strane si kupujúci môže na balenom nápoji skontrolovať obsah a lepšie sa zorientovať v množstvách a pomeroch surovín.

Bohužiaľ v bežne dostupných pasterizovaných džúsoch v obchodoch sa nachádzajú okrem ovocia aj látky navyše. Vo veľkej miere je to najmä pridaný cukor, ktorý vysoko prevyšuje množstvo vitamínov a živín obsiahnutých v týchto džúsoch. Pri pití takýchto nápojov máme potrebu jesť viac a teda aj viac priberať, keďže sladké džúsy nás nezasýtia vôbec alebo len na krátku dobu.

Výhoda smoothie je hlavne v tom, že je chutné a v malom objeme v krátkom čase telu dodáme veľa živín a vlákniny. Netreba zbytočne dávať do mixéra všetko, čo vám príde pod ruku, ale mať vybraté chutné kombinácie ovocia, zeleniny, podľa toho, na čo máte práve chuť. Vhodné je pridávať aj zložky, ktoré obsahujú bielkoviny a tuky ako oriešky, semená, ľan, olej, či arašidové maslo. Ani pri pití smoothies by sme nemali zabúdať na normálnu stravu a pitný režim. Počas dňa je vhodné kombinovať s týmito nápojmi aj celé ovocie a zeleninu, nie je vhodné preferovať len mixované. 

Výhody a nevýhody džúsov a smoothies.

Džúsy

+ Ľudia v nich často používajú aj zeleninu, ktorú by bežne nezjedli

+ Keďže neobsahujú vlákninu, pre ľudí s tráviacimi problémami je takto ľahšie vstrebať živiny

+ Pohár džúsu je rýchlym spôsobom, ako si dodať živiny

- Ak ich tvorí len ovocie, sú zásobníkom veľkého množstva ovocných cukrov

- Neobsahujú vlákninu, preto sa nimi človek nezasýti

- Džúsy neobsahujú bielkoviny, človek nimi teda nemôže nahradiť normálne jedlo

Smoothies

+ Obsahujú vlákninu, človeka zasýtia na dlhší čas ako džúsy

+ Rozmixované ovocie a zelenina spolu s bielkovinami, ako napríklad nízkotučným jogurtom   alebo mliekom, môžu byť občasnou náhradou bežného jedla

- Zvyčajne ich ľudia robia s menším množstvom zeleniny, preto sa ich tiež týka problém spojený s vyšším obsahom fruktózy

Chcete sa naučiť jesť menej a nehladovať, získať jedálne lístky a recepty na chudnutie?

Chcete schudnúť bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania? 

VYUŽITE LACNÉ CHUDNUTIE ZMENOU STRAVOVANIA počas i po CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA