Delená strava SPÁĽTE si BRUŠNÝ TUK.

16.09.2016 09:58

Väčšina ľudí s nadváhou má najviditeľnejší tuk práve na bruchu, problémom je to, že je najviditeľnejší a najviac deformuje postavu. Pri odstraňovaní brušného tuku je počas procesu chudnutia najväčším problémom cukor z alkoholu, sladených nápojov, bieleho pečiva, cestovín či múky. Majú vysoký glykemický index a nadbytočný cukor sa potom rýchlo premieňa na tuk. Dobre urobíte, keď sa pri stravovaní sústredíte na pomaly stráviteľné sacharidy (zelenina, celozrnné výrobky) a začnite jesť aj viacej bielkovín.

Najlepším spôsobom na spaľovanie brušného tuku je zlepšenie stravovacích návykov a dostatok pohybu. Platí zásada, že ak chcete odstrániť brušný tuk, musíte spáliť viac kalórií, než ich zjesť.

Raňajky predstavujú základ aj pri odstraňovaní brušného tuku. Ak svoj metabolizmus ráno vhodnou stravou naštartujete, telo sa vám odmení zrýchleným spaľovaním tukov po celý deň. Vynechanie raňajok nevhodné vplýva najmä na mozog. Mozog  po prebudení očakáva, že jeho energetické zásoby budú primerane doplnené. Ak sa tak nestane, vyšle telu signál, aby si kalórie z ďalšej dennej stravy odložilo do zásoby.

Takisto spánok rozhoduje o kvalite spaľovania brušného tuku. Ak spíte príliš málo alebo naopak príliš veľa ploché brucho získate ťažko. Môže za to centrálna nervová sústava, ktorej chýba dopamín, čo má za následok zvýšené maškrtenie a z toho vyplývajúce nabaľovanie telesných tukov.

Nepodľahnite obvyklej chybe, že keď človek veľa cvičíte, o to väčšie množstvo jedla si môžete dovoliť. Nerobte ani opačnú chybu, nechudnite hladovaním. Dbať by ste mali predovšetkým na správne zloženie stravy a výber ľahkých potravín. Nemôžete očakávať, že vám brucho spľasne, ak neustále konzumujete ťažké mastné jedlá, sladké pochúťky a všetko navyše zapíjate sladkými nápojmi. Vyberajte si ľahko stráviteľné potraviny, jedzte pravidelne a vyvážene. Strava sa na vzhľade postavy podieľa až 75 percentami.

Potraviny pomáhajúce spáliť brušný tuk zlepšením metabolizmu a skvalitnením spaľovania podkožného tuku. 

  • Grapefruit
    Grapefruit ohromne pomáha páliť brušný tuk. Toto citrusové ovocie je bohaté na vitamín C, ktorý môže posilniť váš imunitný systém, zvýšiť metabolizmus a riedi aj tuky. Ďalšie užitočné ovocie bohaté na vitamín C sú limetky, citróny, mandarínky a pomaranče.
  • Čili
    Ak chcete spáliť brušný tuk, pridajte do jedla čili. Toto pikantné korenie obsahuje kapsaicín, chemickú zlúčeninu, ktorá zvyšuje metabolizmus, podporuje chudnutie a zvyšuje hladiny energie. Podľa odborníkov môžu potraviny bohaté na kapsaicín spaľovať kalórie už 20-minút po jedle.
  • Šošovica, sója
    Šošovica je bohatá na bielkoviny a rozpustnú vlákninu, čo sú živiny, ktoré stimulujú metabolizmus, stabilizujú hladinu cukru v krvi a zvyšujú schopnosť tela spaľovať tuky.
  • Jablká
    Jablká sú bohaté na pektín, živinu, ktorá bráni vašim bunkám v absorbovaní tukov, pomáha pri absorpcii vody z potravín a uvoľňovať tuky z vašich buniek. J
  • Mliečne výrobky
    Pridanie mliečnych potravín do denného jedálnička vám môže tiež pomôcť spáliť brušný tuk. Pýtate sa ako, keď mlieko a syry samé o sebe obsahujú dosť tuku? Výskumy dokazujú, že nedostatok vápnika vyvoláva v organizme uvoľňovanie kalcitriolu, čo je hormón, ktorý ukladá tuk v tele.
     

Svaly rastú hlavne z bielkovín. Určite aj vy chcete mať na nohách viacej svalstva a menej tukov. Svalstvo pomáhať spaľovať kalórie.

Potraviny, ktoré vám pomôžu zoštíhliť postavu a vytvarovať svalstvo.

  • Vajcia
    Vajcia majú značný obsah bielkovín, 6 až 8 gramov na jedno, sú tiež bohaté na vitamíny, zinok, železo a vápnik, takže sú jednou z najkomplexnejších potravín pre budovanie svalovej hmoty.
  • Kuracie prsia
    Z každých 100 g kuracích pŕs dostanete do tela 30 g bielkovín, s minimálnym obsahom tuku. Sú relatívne lacné, ľahké na varenie, a môžu byť podávané na rôzne spôsoby.
  • Voda
    Hydratácia je dôležitou súčasťou budovania svalovej hmoty. Vaše telo je tvorené zo 70 percent z vody a svalové tkanivo až zo 75 percent. Udržať svaly hydratované pomôže zvýšiť silu, zvýšiť hladiny energie a napomáha aj správnemu tráveniu.
  • Rybí olej
    Rybí olej má protizápalové účinky, ktoré umožňujú telu rýchlejšie sa zotaviť z ťažkého tréningu. To znamená, že môžete cvičiť častejšie. Rybí tuk tiež urýchľuje váš metabolizmus. Takže budete nielen budovať svalovú hmotu, ale aj odstránite viac tuku.
  • Hovädzie mäso
    Hovädzie mäso má vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, vyššiu koncentráciu nenasýtených tukov, obsahuje o 400 percent viac vitamínu A i vitamínu E, ako mnohé druhy zeleniny.  
  • Ovos
    Ovsené vločky sú zdravé. Ovos poskytuje zmes sacharidov, vlákniny, bielkovín, minerálov a vitamínov. Telo trávi ovos pomaly, čo znamená, že sa dlhšie cítite byť po jedle plní, udržiavajú sa konzistentné hladiny cukru v krvi.
  • Ananás
    Ananás je bohatým zdrojom bielkovín, tráviacich enzýmov. Je tiež dokázané, že znižuje zápal svalov, a tým pádom je aj skvelý doplnok k vášmu potréningovému jedlu.
  • Srvátkový proteín
    Srvátkový proteín obsahuje aminokyseliny, ktoré sú dôležité pre budovanie a udržiavanie svalovej hmoty. Majú vysokú biologickú hodnotu, s ktorou sa proteín vstrebáva do organizmu a využíva sa pre rast tkanív.
  • Tvaroh
    Niekto by mohol považovať tvaroh za obyčajný dezert, ale je to tiež jeden z najlepších tvorcov svalovej hmoty. Len jedna šálka tvarohu vám môže poskytnúť 28 g bielkovín. Táto úžasná desiata sa skladá z kombinácie rýchlych a pomalých bielkovín, takže ním môžete pomaly odvrátiť hlad.

V predajniach nájdete mnoho rôznych druhov chleba, z ktorých si môžete vyberať. 

Majte na pamäti, že najdôležitejší druh chleba, ktorý by sa mal stratiť z vašej stravy je biely, z rafinovanej múky. Tento chlieb sa radí medzi sacharidy s vysokým glykemickým indexom a podporuje nadmerné vylučovanie inzulínu. Zvýšenie inzulínu znamená jeho ukladanie sa do prebytočného tuku.

Pri výbere chleba na chudnutie si začnite vyberať kvalitný chlieb, ktorý je plný minerálov a vitamínov, vlákniny, a má nízky glykemický index. Postupujte podľa nasledovných pokynov.

  • Pri výbere chleba skontrolujte nutričné hodnoty na etikete a hľadajte slová 100% celozrnný alebo stačí celozrnný. Termíny ako "z pšeničnej múky" nemusí nutne znamenať celozrnný produkt.
  • Vyberte si chlieb s nízkym glykemickým indexom, a naklíčenými zrnami. Proces klíčenia znižuje takmer všetky škroby. To je obzvlášť dôležité, ak sa snažíte kontrolovať hladinu cukru v krvi a schudnúť.
  • Celozrnné chleby zvyčajne obsahujú viac vlákniny. Najmenej dva gramy vlákniny na krajec chleba.
  • Nenechajte sa zmiasť slovom - obohatený. Zvyčajne ide o rafinované obilniny. Vzácne živiny, ktoré boli odstránené počas rafinácie sú z časti pridané späť dovnútra. 
  • Pri zdvihnutí by mal byť chlieb mierne ťažší ako biely, vzhľadom k vyššiemu obsahu vlákniny a celých zŕn. Nebudete môcť robiť zo striedky malé guličky, ako to môžete robiť s bielym chlebom.
  • Pozrite sa na zoznam zložiek skôr ako na farbu chleba. Mnohí výrobcovia aj rafinovanú múku zafarbia, aby chlieb vyzeral byť tmavý, a tým zdravší a diétnejší. Rovnako sa to deje aj s bielym, nafarbeným pečivom.
  • Výskum jasne ukazuje, že celozrnné potraviny sú optimálnejším zdrojom výživy, vhodným zdrojom energie, a dokonca slúžia aj na chudnutie. Stačí sa teda prepnúť na celozrnné výrobky a sledovať vašu stúpajúcu energiu a ako sa zdravo zbavujete prebytočných kilogramov.
  • Ak túžite z času na čas po konzumácií bieleho chleba a pečiva, pomôžete si urobiť ho zdravším. Znížte mu glykemický index tak, že si každé sústo pred konzumáciou namočíte do olivového oleja. Ide totiž o správne tuky, ktoré spôsobia, že sa vám nebude do krvi vylučovať priveľké množstvo inzulínu a nezačnete byť veľmi rýchlo zase hladní a inzulín sa vám neuloží do tukových zásob.

Naučíme vás jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA