Delená strava Ako si vyberať PEČIVO a CHLIEB pri chudnutí.

15.04.2016 13:35

Chlieb, pečivo, knedle a rôzne žemle patria k najčastejšie konzumovaným potravinám a pre mnohých sú hlavnou príčinou nadváhy. Keďže z nadmernej konzumácie pekárenských výrobkov sa ľahko priberá, tak potom je pre mnohých logické, že pečivo úplne vynechávajú zo svojho diétneho jedálneho lístka na chudnutie.

Biely chlieb a biele pečivo obsahuje veľa kalórií, málo bielkovín a má vysoký glykemický index, takže pri chudnutí je skutočne nevhodné. Preto ak chcete schudnúť, obmedzte ho na minimum. Ak sa ho ani pri chudnutí nedokážete vzdať, tak k nemu zjedzte aspoň kvalitné bielkoviny a vlákninu (napr. šunku, vajíčko a zeleninu), takéto jedlo vás aspoň zasýti na dlhšiu dobu a nebudete mať chúťky. Úplne zo svojej stravy vynechajte pečivo so živočíšnym maslom, džemom, sladkými nátierkami.

Dnes už máte na výber širokú škálu rozličných viaczrnných i celozrnných chlebov. Predávajú sa orechové, ľanové, slnečnicové, fínske chleby, ktoré sú vďaka nízkemu alebo žiadnemu obsahu bielej múky oveľa prijateľnejšie pri chudnutí, než chleby pšeničné či zemiakové.

Pozor si dávajte pri kúpe tmavých chlebov, ktoré síce vyvolávajú dojem racionálneho pečiva, v skutočnosti sú neraz len prifarbované karamelom alebo kávou. 

Pri kupovaní chleba si všímajte poradie v akom sú uvedené múky použité pri pečení chleba. Ak je na prvom mieste uvedená pšeničná múka alebo ražná múka, nejde o chlieb celozrnný (takéto chleby to ani nemôžu mať uvedené v názve, najčastejšie ich názov evokuje zdravý životný štýl, napr. Fitnes a pod.). Len celozrnný chlieb, ak to má aj v názve je aj skutočne celozrnný. Múka, ktorej je najväčší podiel v chlebe býva uvedená na prvom mieste, za ňou nasledujú ostatné podľa pomeru.  

Aj keď tieto odporúčania sú vám pravdepodobne známe, nie všetci ste si vedomí toho, aké dôsledky môže pre vás ich nedodržanie znamenať. Nenechajte sa zmiasť tým, že energetická hodnota celozrnných výrobkov je takmer rovnaká aká je u podobných z bielej múky.

Chleba sa pri chudnutí nemusíte celkom vzdať, ak potrebujete zhodiť pár kilogramov. Je však vhodné ho aspoň obmedziť a nahradiť zdravšími a diétnejšími druhmi pečiva. Dnes už máte na výber širokú škálu rozličných viaczrnných i celozrnných chlebov. Predávajú sa orechové, ľanové, slnečnicové, fínske chleby, ktoré sú vďaka nízkemu alebo žiadnemu obsahu bielej múky oveľa prijateľnejšie pri chudnutí, než chleby pšeničné či zemiakové.

Nie je celkom pravda, že z chleba sa tučnie. Tučnie sa z každej potraviny, ktorej zjete veľa. Chlieb pokojne jedzte aj pri chudnutí, najlepší je celozrnný.

Pri chudnutí vám neodporúčame konzumovať pekárenské výrobky z bielej múky, radšej ich nahraďte celozrnnými.

Pečivo je dôležitým zdrojom polysacharidov, ktoré by nemali chýbať v strave počas  chudnutia. Ale nie každé pečivo je vhodné pre redukčnú diétu. Pečivo by malo dodať telu nielen polysacharidy, ale aj vlákninu, minerály, vitamíny, zdravé tuky a malo by dokázať dobre zasýtiť. Tieto podmienky v plnej miere spĺňa celozrnné pečivo. 

Dôležité nielen pri chudnutí je, aby ste jedli primerané množstvo vhodného chleba a pečiva vôbec.

Vhodné znamená napríklad, na raňajky si dajte asi 50 gramový plátok chleba, pokvapkajte ho olivovým olejom. K tomu napríklad kus menej tučného syra, šunky, alebo vajíčko, k tomu papriku a máte zostavené sýte a zdravé raňajky. Nebojte sa chleba. Stučniete z neho, ak si dáte denne niekoľko kusov bieleho chleba alebo rožkov.

Pozor si dávajte pri kúpe tmavých chlebov, ktoré síce vyvolávajú dojem racionálneho pečiva, v skutočnosti sú neraz len prifarbované karamelom alebo kávou. 

Ako sa biela múka označuje za jedného z najväčších vinníkov našej nadváhy, tak nám môžu obilniny a ich správna kuchynská úprava napomôcť aj zbaviť sa nadváhy. Musíte len zmeniť zaužívané postupy ich konzumácie a čo najviac zredukovať používanie bielej múky a škrobu. Ak k bielej múke budete pristupovať rovnako prísne ako k používaniu cukru, efekt schudnutia sa časom dostaví. Príjemnou stránkou týchto zmien v jedálnom lístku je aj to, že sýtiaci efekt celozrnných obilninových jedál je vysoký, glykemický index prijateľný, takže chudnúci nemá až taký pocit hladu a odriekania.

Aj keď chlieb a pečivo nie sú pri znižovaní váhy nevhodné, iné je to s trvanlivými potravinami typu knäckebrot, ryžové chlebíky, cornflakes či niektoré raňajkové cereálie. Tieto pekárenské produkty obsahujú málo vody, preto je v nich energia viac koncentrovaná  a majú vysoký glykemický index. Ich konzumácia na vás pôsobí, ako by ste nič nejedli, preto málokomu postačí iba pár plátkov s dostatočným množstvom energie. Práve pre nízky sýtiaci efekt a vysoký glykemický index knäckebrot a ryžové chlebíky nie sú vhodné nielen pri redukcii, ale ani pri udržiavaní hmotnosti. Glykemický index ryžových chlebíkov je dokonca vyšší než má čokoláda.

Konzumáciou celozrnného pečiva nešetríte skonzumovanou energiou tak, že tieto výrobky jej obsahujú menej v porovnaní s výrobkami z bielej múky, ale tým že na uspokojenie hladu nám stačí menšie množstvo stravy, ktorú s celozrnným pečivom zjeme a aj efekt zasýtenia trvá dlhšie.

V celozrnnom pečive obsiahnutá vláknina sa postará o to, aby sa kalórie uvoľňovali postupne a rovnomerne, takže váš organizmus bude nimi zásobovaný dlhšiu dobu a nie nárazovo ako je to u bieleho pečiva. Vláknina takisto viaže na seba aj škodlivé látky, ktoré v strave prijmeme a mohli by ohroziť Vaše zdravie.

Celozrnné pekárenské výrobky obsahujú komplexné sacharidy, ktoré uvoľňujú energiu postupne a neukladajú sa do telesných tukových zásob.

U celozrnného pečiva má byť obsah vlákniny na 100 g hmotnosti 4 g a viac. Farba pečiva neurčuje obsah vlákniny, o obsahu vlákniny nás informuje váha pečiva. Čím je pečivo ťažšie, tým je v ňom viac vlákniny. 
Celozrnné pečivo by malo okrem pšeničnej múky obsahovať aj iné múky. Zvyčajne obsahuje ražnú, špaldovú alebo grahamovú múku. Medzi ďalšie zložky celozrnného pečiva patria otruby, vločky, šrot, slnečnicové, ľanové a sezamové semienka. Existujú aj jednodruhové celozrnné pečivá, napr. ražný chlieb, ktorý je vyrobený len z ražnej múky.  

Pri chudnutí je chlieb alebo pečivo vhodné na raňajky alebo olovrant, pre ženy jedna porcia (jeden krajec chleba, celozrnný rožok), pre mužov aj dve porcie. Pekárenské výrobky vám dodajú energiu pre aktívnu časť dňa. Večer si už pečivo nedávajte, radšej zvoľte kombináciu bielkovín so zeleninou.

Knedľa

Táto príloha je takmer neodmysliteľnou súčasťou mnohých jedál. Kým o chlebe môžeme povedať že biely chlieb sa chuťou celozrnnému nevyrovná, pri knedli to už neplatí. Ak je niekto naučený na ľahučkú, mäkkú knedľu, má pri chudnutí problém. Jednou alternatívou môže byť polenta, pripravená na spôsob knedle, tá ma nízky energetický obsah. Polenta chuťou trochu pripomína jemnú zemiakovú knedľu, teda nič, čo by bolo našim chuťovým pohárikom nepríjemné.

Zemiaková knedľa má prijateľný glykemický index a preto je vhodná aj pri chudnutí, pokiaľ sa dodrží veľkosť porcie (100 – 150g). Preto ju krájame na tenko. Chudnutie neznamená navždy sa vzdať tejto obľúbenej prílohy, stačí len jej konzumáciu obmedziť a vyskúšať aj iné alternatívy a samozrejme tiež zmenšiť veľkosť porcie
Sladké pečivo

Vianočky, lúpačky, croassanty a iné sladké pečivo je nepriateľom chudnutia. Ak chcete schudnúť, radšej takéto pečivo úplne vyraďte zo svojho jedálnička. Nielenže je veľmi kalorické, ale ani Vás poriadne nenasýti a navyše množstvo živín sa blíži k nule

Domáca pekárnička na chlieb a chudnutie.
Domáce pekárne chleba  umožňujú upiecť si čerstvý chlieb v pohodlí domova, a čo je dôležité – presne podľa vášho gusta. Celozrnný chlieb tak môžete mať hotový za približne tri a pol hodiny a je len na vás, aké prísady použijete. Diétnejšie chleby môžete dochutiť semienkami, orechmi, slnečnicovými semiačkami, ľanovými, ovsenými vločkami a pod. Takýto chlieb budete mať aj s podielom múk, ktoré sa pri priemyselnej výrobe nepoužívajú. Dodržte však vhodný pomer zložiek pečeného chleba. Keď sa tento pomer prekročí, budete chlebom sklamaní, preto sa treba vždy držať receptu. V poslednom období veľmi získava na popularite v kuchyni málo používaná obilnina – proso. Je veľmi bohaté na minerálne látky, no do chleba ho nepridávajte, iba ak naklíčené a rozmixované na kašu. Chuť má horkú a šupku veľmi tvrdú (to sa dá odstrániť naklíčením). V predaji je aj celozrnná prosná múka, no napriek tomu využiteľnosť minerálnych látok z nej je nízka a to vďaka jeho tvrdej šupke, ktorá je veľmi bohatá na kremík. Táto múka má horkú chuť a šupka, podobná piesku, by mohla poškodiť žalúdočnú sliznicu u citlivejších ľudí. Chlieb s podielom kaše z naklíčeného prosa má však vynikajúcu chuť ale pre istotu, je len pre ľudí so zdravým žalúdkom. Treba byť realistom a nájsť si recept, ktorý je vo vašich silách. V prípade nedostatku času je lepšie robiť nekysnutý celozrnný chlieb ako kupovať biely. Ale aj tu platí, že s mierou a nikdy by ste si nemali pochutnať na viac než dvoch, troch malých krajčekoch chleba, ak túžite po krajšej postave.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA