Delená strava Ako schudnúť bez VLČIEHO HLADU.

23.04.2016 11:02

Hlad, pri ktorom nedokážeme kontrolovať svoje stravovanie označujeme ako vlčí hlad.

V priebehu dňa je pocit hladu častejší vtedy, ak vo vašej strave prevažujú sacharidové potraviny s vysokým glykemickým indexom a príjem jednoduchých cukrov je vyšší ako 10 %. V priebehu dňa sa hlad hlási častejšie a intenzívnejšie aj vtedy, ak v strave prevažujú potraviny s príliš nízkym obsahom tukov alebo s príliš nízkym obsahom cukrov, takzvané light potraviny. Light potraviny majú nízku sýtivosť, pocit hladu zaženú iba na veľmi krátky čas a preto po ich konzumácií vyhladnete veľmi rýchlo.

Vlčí hlad sa prejavuje aj v neskorších poobedných hodinách, hlavne večer, prípadne počas spánku. Býva silný a nie vždy sa mu dá odolať.

VLČÍ HLAD je vo väčšine prípadov tragickým dôsledkom zlej diéty, zlého stravovania.

Vlčí hlad nie je vždy iba výsledkom prázdneho žalúdka. Zajedáme stres, smútok, radosť a za prežieranie sú zodpovedné aj hormóny.  

Za intenzitu pocitu hladu je zodpovedný najmä nepravidelný príjem stravy, nevhodné zloženie stravy, individuálne stravovacie návyky.

Vlčí hlad oslabuje vedomú kontrolu nad príjmom stravy. Konzumácia jedla je vtedy náhodná až chaotická, tempo jedenia je rýchle. Pri vlčom hlade dokážeme zjesť v krátkom čase veľké množstvo stravy.

Nesmiete začať chudnúť 4 kg za týždeň. Dôsledkom takéhoto chudnutia je obvykle neustále sa opakujúci vlčí hlad. No a ak máte poruke chladničku, zrazu je po diéte.

V prípade, že vás obrovský hlad prepadáva často a pravidelne, mali by ste porozmýšľať nad jeho príčinami.

Pocit hladu najlepšie zaženú a kontrolujú bielkoviny, preto by sme mali po nich siahnuť vždy, keď chcete hlad zahnať rýchlo.

Jedzte menej a častejšie, predídete tak vlčiemu hladu. Navyknite svoj žalúdok na menšie dávky, je to nielen zdravšie, ale predchádzate tým aj návalom hladu. Mäso, syr a jogurty zmierňujú chuť do jedla, zasycujú a obsahujú látky na podporu svalovej hmoty. Vyberajte si však radšej nízkotučné produkty. 

Aké sú najčastejšie príčiny vlčieho hladu.  

Podlomená psychika a opakujúci sa stres sú najčastejšie príčiny vlčieho hladu. 
Ak človek prežíva silné, predovšetkým negatívne emócie – smútok, strach, úzkosť, hnev, to všetko vyvoláva individuálnu potrebu jesť určité potraviny, ktoré uvoľňujú vnútorné napätie. Najčastejšie je to sladké, alkohol alebo čokoľvek, čoho je veľa a upokojuje. Taktiež nedostatok sebavedomia negatívne ovplyvňuje naše stravovacie návyky. To, že doslova prehltneme niekoľko koláčov, hovorí skôr o našej beznádeji, že aj tak nemá zmysel diétovať, lebo sa nám schudnúť nepodarí, ako o naozajstnom fyzickom hlade. Vtedy Vám pomôže psychológ, vhodne zvolená terapia, zmysluplné činnosti odvádzajúce pozornosť od jedenia a pravidelná práca na vlastnom sebavedomí.

Hormonálne príčiny vlčieho hladu si ani neuvedomujete. 
Je známe, že za pocit hladu je zodpovedný hormón grelín, ktorý je prázdnym žalúdkom uvoľňovaný do krvného obehu, aby sa dostal až do mozgu a vyvolal pocit hladu. Bohužiaľ, vyplavuje sa nielen vtedy, keď je žalúdok prázdny, ale aj vtedy, ak priveľmi maškrtíte, niečo Vám prirodzene chutí a Vy potom tomu neodoláte. Zároveň Vám klesá hladina hormónu leptín, ktorý vyvoláva pocit sýtosti. K takémuto hormonálnemu javu dochádza hlavne vtedy, ak ste málo spali, alebo ste spali prerušovane, nekvalitne. Preto pre zdravú funkciu hormónov je dôležité vytvoriť si návyk na kvalitný a pravidelný 7-8 hodinový spánok.

Metabolické príčiny vlčieho hladu si spôsobujete sami prehnaným diétovaním. 
Mnohí diétujúci sa rozhodnú výrazne obmedziť svoju stravu, resp. pri chudnutí si zvolia štrukturálne jednostrannú stravu, chudobnú na živiny, jedia nevhodné potraviny. Za celý deň skonzumujú len 2 jablká s nízkokalorickým jogurtom a večer sa dostavia doslova kolapsové stavy. Takýmto prístupom k stravovaniu Vám cukor v krvi klesne natoľko, že potom musíte doslova „vyžrať“ celú chladničku. Telu chýbajú uhľohydráty, ktoré nás zásobujú energiou. Keď chcete predísť takýmto stavom, musíte jesť pravidelne, nie vo veľkých porciách, a hlavne vhodné a  kvalitné potraviny, ktoré budú počas celého dňa zásobovať Váš organizmus potrebnými živinami.

Poruchy činnosti štítnej žľazy - hormonálne poruchy. 
Problémy hladu môžu často súvisieť s činnosťou štítnej žľazy, preto je nevyhnutné navštíviť odborníka – endokrinológa, ktorý vám nastaví na liečbu.

Bulímia - príčina vlčieho hladu. 
Ak trpíte poruchou príjmu potravy – bulímiou, ktorá býva príčinou nezvládnuteľného pocitu hladu, neodkladne navštívte odborníka, najlepšie v kombinácii psychológa a psychiatra, lebo tu už pomôže iba odborná psychoterapia skĺbená s farmakologickou liečbou.

Bez raňajok sa budete neskôr prežierať, dostaví sa vlčí hlad. Priberiete!

Ďalší zo zavrhnutia hodných teoretických návodov na chudnutie, že keď nebudete raňajkovať, tak schudnete, vôbec neobstojí. Je dlhodobo overené, že ľudia, ktorí pravidelne raňajkujú, majú nižšie sklony k nadváhe ako tí, ktorí prvé jedlo dňa vynechávajú. Neustále počúvame o tom, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa a nemali by sme ich podceňovať alebo vynechávať. Z čoho by však toto dôležité jedlo malo pozostávať, aby bolo skutočne zdravé a výživovo hodnotné?

Na raňajky by ste si mali dopriať mliečny výrobok, proteíny - bielkoviny, ovocie, zeleninu a obilniny. K jedlám, ktoré je vhodné skonzumovať na raňajky, patrí mlieko, nízkotučný syr alebo jogurty, ďalej vajcia, strukoviny, z ovocia to môžu byť pomaranče (citrusové plody), alebo bobuľové ovocie. Zo zeleniny je vhodné konzumovať brokolicu, mrkvu alebo zeler. Z obilnín toasty, tortilly a cereálie.

Správne raňajky by mali organizmu dodať proteíny, karbohydráty a malé množstvo tuku, spolu s troma až piatimi gramami vlákniny. Raňajky však nemožno zostavovať rovnako pre každého. Pri ich výbere musíte brať na zreteľ nielen svoj vek a zdravotný stav, ale rozhoduje aj pohlavie a fyzická záťaž v priebehu dňa.

Raňajky Vám ráno dodajú energiu, a pomôžu vám počas dňa jesť menej kalorické jedlá. Zároveň, ak sú vyvážené, mali by ste nimi predísť vlčiemu hladu v čase pred obedom.

Niektorí sa mylne nazdávajú, že raňajky nie sú také dôležité, ako ostatné jedlá dňa. Čiastočne za to môže fakt, že žijeme rýchlejšie a na pravidelnú stravu si v zhone nevieme vyčleniť dostatok času. Ak ráno zhltnete drobnosť nízkej výživovej hodnoty, alebo nebudete raňajkovať vôbec, už pred obedom na vás padne únava, dostaví sa výrazný hlad. Zásoba energie v tele Vám začne klesať okolo jedenástej a telo si bude automaticky pýtať viac sacharidov a tukov. Neblahým dôsledkom bude obed, počas ktorého zhltnete čokoľvek kalorické bez rozmyslu.

Raňajkovať by sme mali aj vtedy, ak ráno necítite hlad. Raňajky sú štart do nového dňa a rozhodujú o tom, aký bude úspešný pre Vašu postavu. Ak sa nenajete, organizmus ide celé doobedie na rezervy, šetrí energiu a spomaľuje sa Váš metabolizmus. To má za následok rýchlejšie priberanie, a v mnohých prípadoch aj večerné prepchávanie sa. 

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA