Delená strava Ako sa dá SCHUDNÚŤ bez HLADU.

15.10.2016 17:04

Chudnutie nie je založené na hladovaní, hladovanie nevedie k chudnutiu, je cestou k neskoršiemu prežieraniu.

Mnoho ľudí  sa opakovane snaží schudnúť tým spôsobom, že obmedzia svoj príjem kalórií na minimum, počas celého dňa hladujú. Zjedia len toľko jedla, aby neskolabovali. Po začatí tak drastickej redukčnej diéty sa začne váha skutočne hýbať správnym smerom, ale to trvá len niekoľko dní. Potom sa zrazu úbytok váhy začne spomaľovať. Telo rýchlo zistí, že nastal nedostatok potravy, prepína sa do maximálne úsporného režimu. Metabolizmus je schopný spomaliť sa až takmer na polovicu normálneho výkonu. Je to obranný reflex na prežitie. Musíte jesť stále menej, aby ste schudli. Hlad tak v konečnej podobe po absolvovaní takejto diéty nielen zhoršuje zdravotný stav, ale výrazne zhoršuje podmienky na konečné schudnutie.

Ktorých stravovacích chýb by ste sa mali vyvarovať, aby ste nehladovali, ale aby ste dokázali schudnúť.

Nie všetky nízkotučné produkty sú prospešné pre chudnutie. 

Niektoré tuky sú nezdravé a mali by sme sa im čo najviac vyhýbať. Telo však tuky potrebuje, preto si vyberajte potraviny, kde sa nachádzajú zdravé tuky, ktoré obsahujú mononenasýtené, polynenasýtené a omega-3 mastné kyseliny.

Mozog a srdce ich potrebujú pre správne fungovanie. Váš každodenný jedálny lístok by mal obsahovať približne jednu tretinu potravín obsahujúcich zdravé tuky a oleje.

Pridajte ich do svojho stravovacieho režimu namiesto sacharidov. Tie vášmu telu chýbať nebudú v takej miere ako zdravé tuky.

Časté ponocovanie je cestou k priberaniu a hladu.

Čím menej spíte, tým viac ste hladní. Tento stav je spôsobený hormónmi, ktoré telo produkuje počas spánku. Hormóny, ktoré majú na svedomí váš apetít, sú dva – ghrelín, inak nazývaný aj hormón hladu a leptín. Úlohou ghrelínu je hlásiť, že telo potrebuje prísun energie, teda jedlo a ohlasuje to väčšinou známym škvŕkaním v bruchu.

Leptín je zas hormón, ktorý tvoria naše tukové bunky a signalizuje pocit nasýtenia, ale aj hladu. Ponocovanie a nekvalitný spánok zvyšujú tvorbu týchto hormónov, čím sa zvyšuje aj pocit hladu.

Po prebdenej noci alebo veľmi krátkom spánku si telo pýta viac energie, ako je potrebné, pretože je vyčerpané. Vtedy sa vám môže stať, že podľahnete nesprávnym stravovacím návykom ľahšie. Doprajte si aspoň sedem hodín spánku.

Nadmerný stres je cestou k uspokojovaniu hladu sladkosťami.

Náš mozog pri stresových situáciách vysiela do tela signály, ktorými akoby volal o pomoc.

To si často vysvetlíme práve potrebou poriadne sa najesť alebo si dať niečo sladké a vystresovanú myseľ na chvíľu upokojiť. Čím viac stresu zažívame, tým viac jeme.

Je ťažké len tak sa  zrazu tomuto pocitu vzoprieť a jednoducho nejesť. Preto by ste sa mali snažiť eliminovať pocit stresu a uvoľniť myseľ aktivitami, ktoré sú vám príjemné, aby vás pocit úzkosti a nepokoja trápil čo najkratšie.

Viac športujte alebo robte niečo, čo vôbec nesúvisí s vašou prácou a je jej pravým opakom. Tancujte, maľujte, zájdite si s rodinou do prírody. Vypnite.

Príliš veľa alkoholu vyvoláva príliš veľký hlad.

Kto si z času na čas dopraje pohárik, veľmi dobre vie, že spolu s promile sa zvyšuje aj apetít.

Vedeli to aj naši starí rodičia, ktorý si pred obedom alebo hneď ráno dali pohárik domácej pálenky.

Ak si dáte viac pohárikov tvrdého alkoholu, telo dehydratujete a namiesto toho, aby ste ho detoxikovali a hydratovali čistou vodou, podvedome si zameníte pocit smädu s pocitom hladu a jedlo vám chutí ešte viac.

Predtým, ako si dáte nápoj s obsahom alkoholu, nezabudnite sa kvalitne najesť a piť dostatok čistej vody. Budete sa cítiť lepšie, vyhnete sa návalom hladu a aj na druhý deň budete schopní efektívne fungovať.

Málo vody znamená väčší hlad.

Mnohým ľuďom sa stáva, že si smäd pomýlia s hladom. Ak jete pravidelne, je všetko v poriadku.

Ak vás prepadne vlčí hlad, dodržiavajte pravidlo, podľa ktorého najprv vypijete pohár vody a až po desiatich až pätnástich minútach znova zhodnotíte, či ste skutočne hladní.

Nepite, len ak ste smädní. Tekutiny dopĺňajte pravidelne a každé ráno si hneď po zobudení dajte pohár vody.

Vynechávanie jedál znamená hlad a neskoršie prejedanie.

Telo potrebuje pravidelnú stravu. Nielen raňajky sú základ, ale aj obed a večera. Uprednostnite kvalitu pred množstvom a nezabudnite na požadovanú výživnosť jedál.

Čím dlhšie budete odkladať jedenie, tým viac ghrelínu bude vaše telo produkovať. Keď ho bude priveľa, váš mozog sa z toho zblázni a vy budete hladní, že by ste zjedli čokoľvek.

V týchto prípadoch sa mnoho ľudí utieka k nezdravým fast foodom, ktoré nemajú takmer žiadne živiny ale prebytok kalórií.

Jedzte preto minimálne každé štyri hodiny. Doprajte si výdatné raňajky a majte po ruke vždy oriešky, kvalitný jogurt, ovocie či zeleninu ako zdravú alternatívu rýchleho občerstvenia. .

Dajte žalúdku čas na spracovanie zjedenej stravy.

Počas obedových páuz v pracovných dňoch sa niekedy snažíme vybaviť okrem samotného jedla množstvo ďalších vecí. Jedlu venujeme minimum pozornosti a konzumujeme ho v rýchlosti bez užívania si jeho chutí.

Venujte pozornosť tomu, čo máte na tanieri, vnímajte vône, chute a vzhľad jedál a vytvorte si okolo seba príjemnú pokojnú atmosféru. Od momentu, keď sa do žalúdka dostane jedlo, prejde 20 minút, kým mozog zistí, že žalúdok plný.

Ak budete jesť rýchlo, zjete viac, ako je potrebné a potom s plným bruchom odkráčate späť do práce, no najradšej by ste si ľahli a spali. Prejedanie ničí vaše telo. 

Naučíme vás jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA