Delená strava Ako je to s banánmi pri chudnutí.

27.01.2016 15:23

Vlastnosti a využitie banánov v stravovaní.
Sacharidy sú v zložení banánov (21%) najhlavnejšie. Nezrelé banány sa skladajú najmä zo škrobu. Pri dozrievaní sa škrob mení na cukry ako sacharóza, glukóza a fruktóza. V zrelých zostáva asi 1% škrobu, čo nevyvoláva žiadne ťažkosti, ak sa banány dobre požujú. Nedozreté alebo zelené banány obsahujú veľké množstvo škrobu, ktorý je ťažko stráviteľný a môže spôsobiť plynatosť a poruchy trávenia.
V banánoch je len veľmi málo proteínov (1%) a tuku menej ako 0,5%. Banány vynikajú obsahom vitamínu B. Asi tri stredne veľké banány poskytnú odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu pre dospelého človeka., ale aj podstatné množstvo vitamínu C, B1, B2, E a fosfátov. Sú bohaté na minerály, z ktorých najcennejší je draslík, horčík a železo. Vysoký obsah draslíka z nich robí po avokáde a datliach tretí najlepší zdroj tohto minerálu nachádzajúceho sa v čerstvom ovocí.
Oba druhy vlákniny – rozpustná aj nerozpustná – sú v banánoch zastúpené vo významnom množstve. Banány obsahujú aj malé množstvo serotonínu. Táto látka plní rôzne funkcie: rozšírenie ciev, zmiernenie bolesti miechy a upokojenie nervov.


Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale vešiame v komore špičkou dolu.

BANÁN je nevhodné ovocie na chudnutie. Obsahuje totiž veľa cukru. Je doslova energetickou bombou. Dva banány majú toľko energie, že ju spálite až po 90 minútach namáhavej fyzickej činnosti. Obsahujú viac ako 100 kcal.  Dôvod, prečo sa tak často konzumujú je ten, že sa dajú jesť kdekoľvek a bez akejkoľvek pomôcky. Sú dodávané vo vlastnom prirodzenom obale – v šupke – ktorá ich ochraňuje pred nečistotou. Banány sú jedným z najvýživnejších a najliečivejších plodov na tejto planéte.  

Banány majú výbornú výživnú hodnotu. Vďaka jemnej štruktúre  a dobrému látkovému zloženiu patria banány medzi ľahko stráviteľné potraviny a využívajú sa preto okrem iného v kojeneckej výžive a pri vredových ochoreniach.

Účinky :Vďaka obsahu tryptofanu je vynikajúcim antidepresívom, ktorý pozitívne vplýva na náladu. Sú ideálne pre ľudí, ktorí potrebujú vytrvalosť, silu a sústredenie. Majú vysoký obsah magnézia (36mg/100g) a draslíka (382mg/100g). Jeden-dva banány zlepšia náladu a pomáhajú zaspať.  

Zdravotné využitie banánov, pomôžu vám odstrániť niektoré zdravotné problémy.
Srdcové choroby – banány sú ideálnym ovocím pre ľudí s chorobami srdca, pretože:
- sú bohaté na draslík a chudobné na sodík 
- obsahujú významné množstvo vitamínov skupiny B na vytváranie energie v srdcovom svale, ako aj horčíka, ktorý spomaľuje postup artériosklerózy a zabraňuje infarktu
- sú bohaté na vlákninu, ktorá znižuje hladinu cholesterolu
- obsahuje serotonín, ktorý rozširuje cievy
Črevné ťažkosti – banány samotné alebo s jablkami pomáhajú pri hnačkách, pri celiakii (slabé vstrebávanie v črevách)
Cukrovka - pre diabetikov nemajú banány kontraindikácie, hoci množstvo cukrov sa musí kontrolovať. Cukry v banánoch sú absorbované pomalšie a nespôsobujú prudký nárast hladiny glukózy.
Diéta s nízkym obsahom sodíka – banány sú pri takejto diéte vhodné.
Uratická artritída a dna – banány alkalizujú krv, to pomáha neutralizovať a odstraňovať nadbytočnú kyselinu močovú, ktorá spôsobuje artritídu a dnu.
Príprava a použitie banánov.
Surové – ideálny stav na ich konzumáciu. Musíme mať na zreteli, že všetky banány, ktoré sa konzumujú v krajinách, kde nerastú, sa oberajú skôr a dozrievajú až v skladoch. Majú preto menej cukrov a vitamínov ako tie, ktoré mohli zostať na stromoch až do konca prírodného procesu zrenia.
Varené – väčšina vitamínov sa stráca, hoci uhľohydráty, minerály a ďalšie živiny sa zachovajú..

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA